Connect with us

EVENIMENT

Foto/Video: ARSENAL PARK, ”Unitatea Militară Antistres” din Transilvania. Vacanță în stil cazon printre tancuri și piscine

PublicatO trupă de copii înșirați pe două rânduri așteaptă ordinele căpitanului Jack. Înalt și atletic, militarul cu legendă în Legiunea Străină știe să-i strunească. Le transmite informațiile de care au nevoie pe un ton cazon și îi amenință cu flotări, informează ziarul Alba24.ro.

Copiii intră repede în joc. Li se pare amuzant ca, măcar pentru câteva ore, să se supună unor reguli pe care nu le pot negocia, așa cum fac de obicei cu părinții și cu profesorii lor. Cu Jack, nu e de glumit. Jack este autoritatea.

Foto: Jack surprins de Raul Mazilu. Foto via Facebook Arsenal Park

Ne aflăm în Arsenal Park Orăștie, singurul de acest fel din România. Nici urmă de telefon sau alt gadget, iar cei mici sunt antrenați într-un joc de tip ”treasure hunt”.

Ca prim element al acestei vânători, descoperim că, împachetată în joacă, disciplina poate fi exersată cu plăcere și deci acceptată. De fapt, întreaga explorare a parcului este în realitate o vânătoare de comori și fiecare element are, sau poate avea, un ecou personal ori social.

De exemplu, îți poți înfrânge fricile pe o tiroliană lungă de peste 600 de metri, cu plecare de la o înălțime de 50 de metri, trecând prin traseele de aventură de dificultăți diferite sau încercând o săritură în gol, legat de coardă.

De asemenea, poți vedea și învăța o mulțime de alte lucruri. Un loc miraculos pentru copii, dar și pentru părinți.


Din acest punct de vedere, Arsenal Park este potrivit pentru toată lumea. Fie că este vorba despre grupuri de copii veniți cu familia, cu școala sau care își serbează ziua de naștere acolo, fie că este vorba despre grupuri care au venit pentru team building sau de alte grupuri de vizitatori, nimeni nu se poate plictisi.

Pe scurt, conceptul în care a fost dezvoltat parcul în ultimii ani poate fi simplificat astfel: adrenalină și relaxare. Oricât paradoxal ar părea, cele două variante sunt la îndemâna oricui și pot fi alternate. Te poți plimba pe jos sau cu bicicleta, poți înota, dar poți și practica sporturi extreme, toate în aceeași zi.

Pe suprafața celor aproape 100 de hectare, există de toate: AquaPark, Aventura Park, PowerFan Jumps, un muzeu militar în aer liber imens, golf pentru copii, biciclete, treasure hunt, activități de instrucție militară, paintball, airsoft, tir cu arcul, plimbare cu șenilatele, tir cu arme de foc, locuri de joacă pentru copii, sală și teren de sport, fitness park, GoCart, skate park și chiar escape room.

Tot aici există cel mai mare amfiteatru în aer liber din Transilvania, cu o capacitate de 234 de locuri, unde au loc o mulțime de evenimente sau proiecții de film.

 

Este totodată locul preferat de marile companii multinaționale, care își aduc aici angajații pentru team building. Și ei se întâlnesc cu Jack sau cu băieții de la Aventura Park, unde fac tiroliană, sărituri în coardă sau airsoft. Iar Jack, nu-i iartă nici pe ei, așa cum nu-i iartă nici pe adolescenții ”rebeli” veniți cu grupul pentru o experiență ”militay”: le dă trezirea cu goarna și la umple ziua cu activități utile.

Pentru cei care vin să și muncească, există săli de conferințe pentru training și alte evenimente indoor.

Nu totul se reduce însă la muncă și militărie. Pentru petrecerile în aer liber, există un sat dacic unde sunt servite bunătăți tradiționale în jurul unui foc de tabără.

Dar, dincolo de toate acestea, atmosfera generală a parcului este atât de specială, încât nu poate fi replicată nicăieri altundeva. De fapt, nici nu a mai încercat nimeni. Arsenal Park este singurul complex turistic cu tematică militară, nu doar din România, ci din sud-estul Europei.

Are trei stele și o capacitate de cazare de 230 de locuri în TAB-uri, camere cu tun, camere Soldat, camere Ofițer, apartamente Colonel sau vile General.

Atmosfera este construită însă și de oamenii din echipa complexului. Pe lângă căpitanul Jack, fiecare membru al echipelor de la activități este un personaj în sine, care a înțeles perfect conceptul parcului și rolul său acolo.

Directorul general al complexului, Sebastian Antal, este cel care a reușit să strângă și să păstreze această echipă și tot el are un mare merit în diversificarea activităților din complex. Are foarte multe alte idei pentru viitor, care vor face parcul și mai bogat în activități.

Parcul reprezintă așadar un concept unic, un complex turistic cu tematică militară. Aleile, lungi de 12 kilometri, sunt străjuite de 150 de exponate militare reale și, prin aceasta, impresionante: tunuri, TAB-uri, tancuri, transportoare șenilate, antiaeriene, dispozitive antirachetă, mitraliere, lansatoare de rachete, camioane militare, dar și avioane, printre care un IAR 93.

Vorbim practic despre cel mai mare muzeu în aer liber, dedicat tehnicii militare.

Scurt istoric al Arsenal Park. În 1936, regele Carol al II-lea a dispus amenajarea unui spațiu experimental pentru armată, la intrarea în Orăștie. În timpul regimului comunist, pe acest teren a funcționat o fabrică de muniție. Ideea unei oaze de vacanță s-a născut în 2003. În 2009, parcul și-a deschis porțile pentru public și a devenit unul dintre obiectivele cele mai spectaculoase din Transilvania, deși prea puțin cunoscute.

Cum ajungi. Parcul este situat foarte aproape de Orăștie. Accesul este foarte ușor, din DN7 Sebeș-Deva (E68). De asemenea, autostrada A1 trece prin apropiere și are ieșiri/intrări la doar câțiva kilometri. Asta înseamnă că parcul (și zona de spa) este foarte accesibil din Alba Iulia, din Sibiu, Deva, Brașov, Cluj-Napoca sau din orice alt oraș mare de pe o rază de 250 de kilometri. Atrage însă și turiști din toată țara: din Timișoara și până în Constanța sau București.

Foto&Video: Facebook Arsenal Park, Alba24

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Avertisment OMS: Suntem în pragul unui eşec moral catastrofal

Publicat

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că lumea este în pragul unui “eşec moral catastrofal” al distribuţiei vaccinurilor, transmite Reuters.

Tedros a cerut tuturor ţărilor şi producătorilor să repartizeze mai echitabil dozele de vaccin împotriva COVID-19.

“Nu numai că această abordare ‘eu primul’ îi lasă pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume într-o situaţie de risc, este şi autodistructiv”, a apreciat şeful OMS la deschiderea şedinţei anuale a consiliului de conducere al organizaţiei, prin videoconferinţă. “În ultimă instanţă, aceste acţiuni nu vor face altceva decât să prelungească pandemia”, a avertizat el.

Perspectivele unei distribuţii echitabile sunt “în pericol grav” înainte de începerea schemei OMS de repartizare a vaccinurilor cunoscută sub denumirea de COVAX, care va începe luna viitoare.

Tedros a observat că anul trecut au fost semnate 44 de contracte bilaterale de achiziţie a vaccinului împotriva coronavirusului, iar anul acesta cel puţin încă 12. “Asta ar putea întârzia livrările COVAX şi crea exact scenariul pentru evitarea căruia a fost creat COVAX, cu stocare, cu o piaţă haotică, cu o reacţie necoordonată şi cu o perturbare economică şi socială continuă”, a spus el.

Directorul general al OMS a dat ca exemplu de inegalitate faptul că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări bogate, în timp ce într-o ţară săracă s-au injectat doar 25 de doze. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Sancţiuni de 1,3 milioane de lei, în urma acţiunilor de verificare a măsurilor de protecţie sanitară

Publicat

Angajaţii MAI, alături de reprezentanţi ai altor instituţii, au aplicat, duminică, 5.551 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.309.875 de lei, în urma misiunilor pe linia respectării măsurilor de protecţie sanitară.

“Peste 15.600 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanţi ai altor instituţii, au continuat ieri, 17 ianuarie, misiunile pe linia respectării măsurilor de protecţie sanitară, acţiuni care au presupus verificarea a aproape 4.600 de operatori economici şi aproximativ 96.000 de persoane”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis, luni, AGERPRES.

Angajaţii MAI, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, împreună cu autorităţile locale, au verificat 4.589 de operatori economici, 183 de operatori de transport persoane, peste 9.600 de locaţii obiective de interes (inclusiv 3.480 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum şi 95.283 de persoane.

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măştii de protecţie sau nerespectarea distanţării fizice, situaţii în care au fost aplicate 4.768 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 731.350 de lei.

“Totodată, au fost aplicate 777 sancţiuni, în valoare de 572.100 de lei pentru nerespectarea de către agenţii economici, instituţii publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricţiilor privind deplasarea/libera circulaţie a persoanelor”, arată sursa citată.

De asemenea, au fost întocmite şase dosare penale, în care sunt cercetate şase persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor (conform art. 352 din Codul Penal).

“Mulţumim operatorilor economici din industria HORECA şi angajaţilor acestora care respectă normele de protecţie împotriva răspândirii infecţiilor cu Sars-CoV-2, dar şi tuturor cetăţenilor responsabili care au înţeles importanţa măsurilor de protecţie sanitară”, precizează MAI. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Măsura de carantinare zonală se prelungeşte cu 14 zile pentru comuna Ciorogârla de marţi dimineaţa

Publicat

Măsura de carantinare zonală se prelungeşte cu 14 zile pentru comuna Ciorogârla de marţi, de la ora 5,30, potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului – Judeţul Ilfov, transmis AGERPRES.

Ca urmare a analizei de risc efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Ilfov şi a avizului Institutului Naţional de Sănătate Publică, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a adoptat luni, în şedinţă extraordinară, Hotărârea nr. 5, prin care s-a făcut propunerea de prelungire a măsurii de carantinare zonală pentru comuna Ciorogârla.

Propunerea a fost înaintată către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Şeful DSU, secretar de stat dr. Raed Arafat, a emis luni Ordinul nr. 6230 privind prelungirea măsurii de carantină zonală pentru comuna Ciorogârla, judeţul Ilfov. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

DN 17, blocat la limita cu judeţul Cluj din cauza unor grinzi de beton căzute pe carosabil

Publicat

Drumul Naţional 17 a fost blocat total, luni seara, în localitatea Reteag, aflată la limita cu judeţul Cluj, din cauza unor grinzi de beton căzute pe carosabil dintr-un trailer, potrivit datelor transmise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

Incidentul s-a produs la kilometrul 11+600.

Trailerul era tractat de un cap tractor care circula pe ruta Dej – Beclean.

Poliţiştii s-au deplasat în zonă până la reluarea traficului rutier, circulaţia fiind dirijată pe Drumul Judeţean 172 F, pe ruta Braniştea – Mica – Dej. AGERPRES

Citește mai departe