Connect with us

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Comitet pentru situaţii de urgenţă din cauza poluării pe râul Bistrița: depășiri pentru fier, zinc, cupru

Publicat

Duminică, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) din cauza poluării râului Bistrița în județul Neamț. Cauza poluării este prăbușirea unor foste lucrări miniere subterane.

Ședința extraordinară a CMSU a avut loc ca urmare a poluării observate pe râul Bistrița, sâmbătă seara, pe raza orașului Broșteni, în zona localității Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluarii cu ape de mină.

„În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broșteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.

Reprezentanții SGASuceava și ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate și pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depășiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc și cupru, pe o distanță de circa 7 km în aval.

Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă”, transmite Ministerul Mediului.

Experții ANAR au informat că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

poluare rau bistrita 1

Potrivit Ministerului, nu există un pericol iminent la adresa sănătății populației iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentrația de fier crescută determină aspectul roșiatic al apei.

În urma hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț au fost informate toate folosințele de apă din aval și s-a recomandat a nu se consuma apa din râu, nici pentru adăpatul animalelor, dar nici în alte scopuri.

Unda de poluare este în diminuare și propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos a dispus monitorizarea continuă a situației produsă pe râul Bistrița, până la încetarea fenomenului.

poluare rau bistrita 2

Un mesaj Ro-Alert a fost emis în noaptea de sâmbătă spre duminică în mai multe localități din județul Neamț după o poluare produsă pe râul Bistrița.

ISU Neamț a anunțat că sâmbătă în jurul orei 23.00 a fost informat de SGA Neamț că pe râul Bistrița a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie), specifică poluării cu ape de mină.

Autoritățile au transmis un mesaj Ro-Alert de informare cetățenilor din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ploaia torențială de duminică a INUNDAT demisolul Liceului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca

Publicat

inundatie 1 e1695639941289.jpg

Ploaia torențială de duminică seara a provocat în Cluj-Napoca pagube atât la nivelul locuințelor cât și la instituții. Printre clădirile inundate s-a aflat și Liceul Teoretic„ Avram Iancu”. Părinții elevilor au fost cei care au scos apa din zonele în care a pătruns apa.

„Dedicație specială pentru Inspectoratul Școlar Județean și Primaria Cluj Napoca, ai căror reprezentanți sunt nelipsiți de la festivitățile de început de an școlar unde ne spun…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tichete de masă: Guvernul s-a răzgândit și nu va permite plata cash. Cum vor fi acordate și ce valoare vor avea de la 1 ianuarie

Publicat

cass pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță. românii,

Guvernul s-a răzgândit și nu va mai permite acordarea voucherelor sau tichetelor de masă cash ci doar pe card. 

Legea pusă în dezbatere, mai cunoscută drept ”ordonanța austerității”, permitea ca acestea să fie plătite atât cash, cât și sub formă de carduri restricționate, în funcție de decizia angajatorului.

Ordonanța austerității: Guvernul desființează posturile neocupate din administrație și reduce cheltuielile pe hârtie

Între timp, Guvernul a revenit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, grav bolnav, umilit de Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Și-a căutat dreptatea la Tribunal

Publicat

tânăr din alba iulia, grav bolnav, umilit de comisia de

Un tânăr din Alba Iulia cu o problemă gravă locomotorie a fost umilit de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba, în timpul unei examinări. 

Modul în care tânărul a fost tratat de comisie este descris într-o motivare a Tribunalului Alba. 

Este revoltător faptul că tânărul a trebuit să dea în judecată Comisia pentru a arăta că suferă de un handicap grav și că are nevoie de un însoțitor permanent. 

Mai mult de atât a avut nevoie și de o expertiză…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se cazează studenții în cămine la Cluj-Napoca. Câte locuri sunt disponibile și ce tarife se plătesc

Publicat

camin stud.jpeg

Universitățile de stat din Cluj-Napoca se pregătesc de primirea studenților în cămine înaintea anului universitar care începe în luna octombrie. Astfel, cele 5 universități – UBB, UTCN, UMF, USAMV și UAD oferă, în total, peste 14.500 de locuri.  

UBB, cele mai multe locuri

Cele mai multe locuri de cazare, aproximativ 6.500, sunt puse la dispoziție de Univesritatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) în camere cu 2, 3, pâna la 5 locuri în cele 17 cămine…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe