Connect with us

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Comitet pentru situaţii de urgenţă din cauza poluării pe râul Bistrița: depășiri pentru fier, zinc, cupru

Publicat

Duminică, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) din cauza poluării râului Bistrița în județul Neamț. Cauza poluării este prăbușirea unor foste lucrări miniere subterane.

Ședința extraordinară a CMSU a avut loc ca urmare a poluării observate pe râul Bistrița, sâmbătă seara, pe raza orașului Broșteni, în zona localității Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluarii cu ape de mină.

„În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broșteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.

Reprezentanții SGASuceava și ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate și pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depășiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc și cupru, pe o distanță de circa 7 km în aval.

Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă”, transmite Ministerul Mediului.

Experții ANAR au informat că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

poluare rau bistrita 1

Potrivit Ministerului, nu există un pericol iminent la adresa sănătății populației iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentrația de fier crescută determină aspectul roșiatic al apei.

În urma hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț au fost informate toate folosințele de apă din aval și s-a recomandat a nu se consuma apa din râu, nici pentru adăpatul animalelor, dar nici în alte scopuri.

Unda de poluare este în diminuare și propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos a dispus monitorizarea continuă a situației produsă pe râul Bistrița, până la încetarea fenomenului.

poluare rau bistrita 2

Un mesaj Ro-Alert a fost emis în noaptea de sâmbătă spre duminică în mai multe localități din județul Neamț după o poluare produsă pe râul Bistrița.

ISU Neamț a anunțat că sâmbătă în jurul orei 23.00 a fost informat de SGA Neamț că pe râul Bistrița a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie), specifică poluării cu ape de mină.

Autoritățile au transmis un mesaj Ro-Alert de informare cetățenilor din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Publicat

ambulanta 2 e1670876778104.jpg

4 copii, cu vârste între 3 și 8 ani, dar și o femeie, s-au intoxicat, joi, cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați, de puține momente, pentru a acorda primul ajutor calificat unor persoane care, se pare, s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Solicitarea a venit în jurul orei 20 și a anunțat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

u cluj otelul.jpg

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează calificarea în finala Cupei României.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Maciel, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Neagu, Rusevic, Rus, Tănasă, Malle, Telles, Jardan,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Procurorii din Blaj au transferat un dosar de înșelătorie la nivel european, magistraților din Germania. Escrocherii cu utilaje

Publicat

procurorii din blaj au transferat un dosar de înșelătorie la

Un bărbat din Blaj a căzut victima unei escrocherii făcute de mai mulți bărbați din Germania, la nivel european. Este vorba despre o înșelăciune cu vânzarea unor utilaje agricole. 

Utilaje agricole folosite, care au un preț destul de mare, de peste 10.000 de euro. La doi ani de când a devenit victimă, magistrații din Blaj au admis cererea de transfer a cauzei penale, procurorilor din Germania. 

Din câte se pare făptuitorii, mai mulți bărbați din Germania, sunt anchetați…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Publicat

pietoni scaled.jpg

Polițiștii au organizat o acțiune în Cluj-Napoca, care îi vizează pe pietoni, bicicliști și trotinetiști.

Scopul acțiunii a fost promovarea unui mediu sigur și civilizat în zonele pietonale, respectarea normelor rutiere incidente, conștientizarea de către aceste categorii de participanți la trafic a riscurilor la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație care li se adresează, potrivit IPJ Cluj.

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe