EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Cum arată acum ”Transalpina de Apuseni”. Cătune uitate, case prăbușite, prăpăstii adânci și priveliști incredibile
Pante abrupte, porțiuni pe care abia se strecoară o mașină, zone împădurite, priveliști extraordinare și prăpăstii adânci. Cam așa arată DJ 107 I, drumul care de pământ și piatră care leagă Aiudul de Sus de Bucium Sat. Datorită caracteristicilor lui de drum montan care tranzitează mai multe sate și cătune de munte, a mai fost denumit și „Transalpina de Apuseni”, informează ziarul Alba24.ro.
În prezent, drumul este foarte greu practicabil și nu este recomandată aventura în zonă fără autoturism 4×4, din cauza unor porțiuni foarte abrupte și a unor curbe în ”ac de păr”. Drumul este cu atât mai dificil de parcurs în condiții de ploaie.
În cătunele răsfirate de-a lungul său mai trăiesc puțini oameni, în general bătrâni. În sate, ceva mai mulți, dar numărul tinerilor s-a redus foarte mult, iar copiii aproape că lipsesc.
Se poate trage această concluzie nu doar văzând drumurile și curțile pustii, dar și observând școlile părăsite, cu acoperișuri căzute și cu geamuri sparte, semn că nici un copil nu a mai trecut pe acolo de ani buni.
De asemenea, pe lungimea drumului sunt sute de case tradiționale vechi, cu acoperișuri de paie, care au rămas în paragină. Vegetația a inundat nu doar curțile ci și interioarele. În unele cazuri, copacii au ieșit pe geamuri, printre pereții prăbușiți sau chiar prin acoperiș.
Meșteșugul vechilor dulgheri din zonă se observă însă în continuare, nu doar la case ci și la garduri, unele sculptate cu măiestrie în urmă cu zeci sau poate sute de ani.
Sunt zile întregi, spun puținii locatari ai cătunelor mai îndepărtate, când pe acolo nu trece nici o mașină. Totuși, la extremitățile drumului, atât în zona Aiud cât și în zona Bucium, există multe gospodării dezvoltate, unde oamenii cresc animale și cultivă legume în grădini sau solarii.
În urmă cu aproximativ 2 săptămâni, Consiliul Județean Alba a dat ordinul de începere a lucrărilor pe acest drum, care însumează peste 78 de kilometri. Președintele instituției, Ion Dumitrel, spunea că nu este vorba despre un simlu drum rural ci că va deschide niște zone importante, până acum aproape izolate și va da o viață nouă unor comunităților de acolo.
Execuția lucrării va fi asigurată de o asociere a trei firme și este împărțită pe două loturi:
- Lotul 1 – km 0 + 000 – km 43 + 510 – Asocierea Operes SRL (lider de asociere) – Societatea de construcții Napoca SA (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)
- Lotul 2 – km 43 + 510 – km 78 + 420 – Asocierea Societatea de construcții Napoca SA (lider de asociere) – Operes SRL (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)
Drumul modernizat va face legătura între Aiud (DN1) și o serie de localități din Munții Apuseni. Va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat, unde va face legătura cu DN 74 (în zona Bucium Cerbu).
Va asigura legătura între zona Apusenilor şi Autostrada Sebeş-Turda.
”Transalpina de Apuseni” în cifre:
- lungime de 78,43 de kilometri
- 6.700 de metri pătrați de piste de biciclete
- 21 de stații de autobuz
- 12.610 metri pătrați de trotuare
- 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe
- 23 de kilometri de fundații adâncite, ziduri de sprijin și peste 73 de kilometri de șanțuri de beton
- valoare de peste 188 de milioane de lei adică aproximativ 40 milioane de euro, finanțată din fonduri europene
- Peste 400.000 de lei, valoarea neeligibilă suportată de Consiliul Județean Alba.
Sursa: Alba24.ro

Ministerul Educației și Cercetării anunță că luni, 26 mai, încep înscrierile la grădiniță, creșă și în serviciile de educație timpurie complementare, pentru anul școlar 2025-2026, scrie Mediafax.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în grupele de nivel antepreșcolar (creșă) pot fi înscriși copiii cu vârste între 3 luni și 3 ani, în limita numărului de locuri disponibile după etapa de reînscrieri, în grupele de nivel preșcolar…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Acest weekend a adus o nouă performanță notabilă pentru Academia U-BT. Juniorii U16 sunt noii campioni naționali, după ce și-au luat revanșa și au învins-o în marea finală pe CSȘ CSM Petrolul Ploiești. Finala de duminică seara s-a încheiat la scorul de 70-68.
Turneul a avut loc la Sala Olimpia din Ploiești, iar juniorii noștri au început competiția în forță, printr-o victorie convingătoare obținută în fața celor de la ACS Stomart Iași, scor 80-44. A venit…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Studenții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au devenit vicecampionii României la volei pe nisip, cucerind medalia de argint la Campionatul universitar desfășurat în perioada 23-25 mai 2025, la Timișoara.
Echipele universității noastre au jucat trei finale, cucerind o medalie de argint și două locuri 4 în clasamentul național universitar. Cei mai tineri membri ai lotului UBB, jucătorii Iannis Alb si Radu Mureșan, au obținut titlul de vicecampioni…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Un bărbat din Blaj s-a îmbătat, s-a înarmat cu un sucitor de bucătărie și a mers spre casa fostei concubine. Ce a urmat

Un bărbat din Blaj va fi judecat pentru violență în familie și violare de domiciliu. Faptele pentru care acesta va ajunge în fața magistraților s-au petrecut în luna august a anului 2024, iar pe 21 mai 2025, dosarul a trecut de cameră preliminară.
Bărbatul va fi judecat pentru cele două fapte de magistrații Judecătoriei Blaj. În motivarea instanței au fost detaliate faptele acestuia.
În noaptea de 18 august 2024, bărbatul pe fondul consumului de alcool s-a înarmat cu un…
Citește mai mult pe Alba24.ro