EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Cum arată acum ”Transalpina de Apuseni”. Cătune uitate, case prăbușite, prăpăstii adânci și priveliști incredibile
Pante abrupte, porțiuni pe care abia se strecoară o mașină, zone împădurite, priveliști extraordinare și prăpăstii adânci. Cam așa arată DJ 107 I, drumul care de pământ și piatră care leagă Aiudul de Sus de Bucium Sat. Datorită caracteristicilor lui de drum montan care tranzitează mai multe sate și cătune de munte, a mai fost denumit și „Transalpina de Apuseni”, informează ziarul Alba24.ro.
În prezent, drumul este foarte greu practicabil și nu este recomandată aventura în zonă fără autoturism 4×4, din cauza unor porțiuni foarte abrupte și a unor curbe în ”ac de păr”. Drumul este cu atât mai dificil de parcurs în condiții de ploaie.
În cătunele răsfirate de-a lungul său mai trăiesc puțini oameni, în general bătrâni. În sate, ceva mai mulți, dar numărul tinerilor s-a redus foarte mult, iar copiii aproape că lipsesc.
Se poate trage această concluzie nu doar văzând drumurile și curțile pustii, dar și observând școlile părăsite, cu acoperișuri căzute și cu geamuri sparte, semn că nici un copil nu a mai trecut pe acolo de ani buni.
De asemenea, pe lungimea drumului sunt sute de case tradiționale vechi, cu acoperișuri de paie, care au rămas în paragină. Vegetația a inundat nu doar curțile ci și interioarele. În unele cazuri, copacii au ieșit pe geamuri, printre pereții prăbușiți sau chiar prin acoperiș.
Meșteșugul vechilor dulgheri din zonă se observă însă în continuare, nu doar la case ci și la garduri, unele sculptate cu măiestrie în urmă cu zeci sau poate sute de ani.
Sunt zile întregi, spun puținii locatari ai cătunelor mai îndepărtate, când pe acolo nu trece nici o mașină. Totuși, la extremitățile drumului, atât în zona Aiud cât și în zona Bucium, există multe gospodării dezvoltate, unde oamenii cresc animale și cultivă legume în grădini sau solarii.
În urmă cu aproximativ 2 săptămâni, Consiliul Județean Alba a dat ordinul de începere a lucrărilor pe acest drum, care însumează peste 78 de kilometri. Președintele instituției, Ion Dumitrel, spunea că nu este vorba despre un simlu drum rural ci că va deschide niște zone importante, până acum aproape izolate și va da o viață nouă unor comunităților de acolo.
Execuția lucrării va fi asigurată de o asociere a trei firme și este împărțită pe două loturi:
- Lotul 1 – km 0 + 000 – km 43 + 510 – Asocierea Operes SRL (lider de asociere) – Societatea de construcții Napoca SA (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)
- Lotul 2 – km 43 + 510 – km 78 + 420 – Asocierea Societatea de construcții Napoca SA (lider de asociere) – Operes SRL (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)
Drumul modernizat va face legătura între Aiud (DN1) și o serie de localități din Munții Apuseni. Va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat, unde va face legătura cu DN 74 (în zona Bucium Cerbu).
Va asigura legătura între zona Apusenilor şi Autostrada Sebeş-Turda.
”Transalpina de Apuseni” în cifre:
- lungime de 78,43 de kilometri
- 6.700 de metri pătrați de piste de biciclete
- 21 de stații de autobuz
- 12.610 metri pătrați de trotuare
- 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe
- 23 de kilometri de fundații adâncite, ziduri de sprijin și peste 73 de kilometri de șanțuri de beton
- valoare de peste 188 de milioane de lei adică aproximativ 40 milioane de euro, finanțată din fonduri europene
- Peste 400.000 de lei, valoarea neeligibilă suportată de Consiliul Județean Alba.
Sursa: Alba24.ro
EVENIMENT
Amenajarea unor hidrocentrale de mică putere, în Munții Apuseni. Proiect de peste 32 de milioane de euro
Amenajarea unor hidrocentrale de mică putere, în Munții Apuseni. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat, pe 20 noiembrie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Centrale hidroelectrice de mică putere – Valea Mare, comuna Bistra, județul Alba”.
Titularul proiectului este firma Casito Transimpex SRL, iar valoarea investiției este estimată la peste 161,5 milioane de lei, cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Pompierii din cadrul Detașamentelor Dej, respectiv 1 Cluj-Napoca, intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care a distrus o casă situată în localitatea Pălatca.
Incendiul s-a manifestat generalizat atât la acoperișul casei, cât și la interior, pe o suprafață de aproximativ 75 de metri pătrați.
Casă distrusă într-un incendiu la Pălatca. Un bărbat de 70 de ani a suferit arsuri
Până la sosirea forțelor ISU Cluj, un bărbat care încerca…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Proiectul Autostrada A7, Lot 1 Dumbrava-Mizil: Perseverența și eficiența, două noțiuni de bază ale constructorului RETTER
Finalizare montaj tabliere
Construit într-un ritm intens, alert și susținut, Lotul 1 al Autostrăzii A7 Dumbrava-Mizil cu o lungime de 21 km se apropie în câteva zile de final.
Astăzi, 23 noiembrie, s-a atins o etapă extrem de importantă pentru constructorul RETTER: montajul tuturor tablierelor din cadrul proiectului a fost finalizat cu succes, milestone atins printr-o coordonare eficientă a tuturor resurselor și implicarea exemplară a echipei.
Ultima grindă de pe A7 Lot 1!
Progres și detalii tehnice
Lotul include un total de 15 de poduri și pasaje, din care se evidențiază două structuri de o complexitate tehnică ridicată, un pasaj superior în lungime de 550 m peste DJ101F și CF804, respectiv un pod peste A3 cu o lungime de 370 m.
Cele 15 structuri cumulează un număr total de 501 grinzi, dintre care:
- 478 grinzi de beton, prefabricate, precomprimate, cu diverse lungimi, simplu rezemate continuizate cu placa monolit;
- 23 grinzi metalice, parte din structuri mixte oțel-beton, cu lungimi de până la 145 de metri, pentru care s-a utilizat un total de peste 5000 tone de oțel.
Acest progres marchează o realizare remarcabilă în contextul unui proiect complex, cu un buget de peste 1,5 miliarde lei, care a necesitat o sincronizare atentă a resurselor și a echipelor de lucru.
Eficiența și colaborarea au asigurat un progres constant al proiectului iar, în mare parte, succesul este datorat:
- Suplimentării resurselor pe toate planurile, incluzând echipamente de montaj performante printre care macarale de tonaj ridicat de 650 to sau macarale cu care s-a efectuat montajul in tandem pentru un plus de eficienta, precum și personal calificat.
- Muncii în echipă, care a asigurat un flux de lucru continuu, reducând timpii de așteptare și optimizând procesele, cu o coordonare impecabila de catre sefii de echipa.
- Perseverenței, fiecare provocare tehnică fiind abordată rapid și eficient.
Structurile realizate, precum podurile peste Cricovul Sărat (grinzi metalice) și cel peste DN1D (grinzi metalice) dar, mai ales, structura 3, pun în evidență utilizarea tehnologiilor moderne de construcție.
Structura metalică a celui mai mare pod de pe pe lotul 1, podul care trece atât peste drumul județean 101 F, cât și peste calea ferată, având o lungime impresionantă de 550 de metri și o lățime totală de 42,4 metri, a reprezentat o lucrare amplă și dificilă, fiind o reală provocare din punct de vedere tehnic pentru constructorul RETTER.
Este vorba despre un pasaj cu 14 deschideri compus din 8 grinzi metalice tip VTR® (ger. VerbundTrägerRost – rețea de grinzi compusă), fiecare grinda avand o lungime de 140 de metri liniari, la care se adauga alte 20 de grinzi din beton precomprimat pe deschiderile laterale. Sistemul modular VTR®, al cărui concept a fost dezvoltat la München de partenerii RETTER – SSF Germania si SSF RO, reprezintă o inovatie tehnica fiind aplicată cu succes de RETTER Projectmanagement în cadrul proiectelor de infrastructură mare de pe Autostrazile din Romania (ex. Autostrazile Sebes-Turda Lot 2, A7 Lot 1)
În concluzie, finalizarea montajului tuturor tablierelor demonstrează dedicarea echipei RETTER și dorința de a livra un proiect de înaltă calitate, esențial pentru infrastructura României. Lotul 1 al Autostrăzii A7 reprezintă un model de eficiență și implicare, punând bazele conectivității rapide și sigure între Ploiești și Buzău. Următoarele etape se concentrează pe finisaje și verificări, asigurând respectarea termenelor și standardelor de calitate.
EVENIMENT
FOTO: ACCIDENT rutier la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, pe strada Alexandru Ioan Cuza
Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 16:45, în municipiul Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, pe strada Alexandru Ioan Cuza.
Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pomoieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier în municipiu Alba Iulia, strada A.I. Cuza, zona Ambient.
În accident au fost implicate două autoturisme, marca Audi și…
Citește mai mult pe Alba24.ro