Connect with us

EVENIMENT

FOTO VIDEO: DEZASTRU în sudul județului Alba. Drumuri blocate, mașini luate de ape, peste 20 de persoane salvate de ISU

Publicat

YouTube video

Dezastru în sudul județului Alba. Luni seara, zona cuprinsă între intrarea în satul Sebeșel, spre Răchita, pe DJ 704A, dar și o bună parte din colonia Petrești a fost invadată de ape.

De asemenea, și DN 67C – Transalpina, între Petrești și Sebeșel, a fost blocat temporar (ora 21:30). Muncitorii intervin pentru îndepărtarea aluviunilor de pe carosabil.

În urma ploilor torențiale din ultimele ore s-a format o viitură, din cauza scurgerilor de pe versanți, care a afectat, pe lângă Sebeșel și Răchita, și localitățile Câlnic, Pianu de Sus, Săliștea. 

UPDATE, ora 23:30: Mai multe persoane au fost surprinse de viitură fiind salvate de către echipajele ISU și autoritățile locale. De asemenea, apa a inundat gospodăriile cetățenilor. Pompierii depun eforturi susținute pentru evacuarea apei și deblocarea canalelor de scurgere a apei.

Întrucât intervenția pompierilor se realizează cu dificultate, IGSU a dispus suplimentarea efectivelor care acționează pentru salvarea persoanelor și înlăturarea urmărilor inundațiilor cu forțe de la inspectoratele din județele învecinate. Astfel, aproape 100 de pompieri din județele Brașov, Cluj, Hunedoara, Sibiu și Mureș au fost trimiși în sprijinul salvatorilor din Alba.

UPDATE: În jurul orei 22:30, în zonă a ajunș și șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat. Acesta a participat, în jurul orei 23:15 la ședinta extraordinară CJSU pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteo extreme produse în zona Răchita, Săliștea și Pianu.

Din primele informații de la fața locului, forța apei a fost atât de puternică încât viitura a luat mai multe mașini.

Potrivit informaților primite din partea cititorilor, în satul Strungari din comuna Pianu, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă și podul care face legătura cu localitatea Răchita a fost distrus.

YouTube video

Câteva ore bune de ploaie torențială au fost de ajuns ca DN 67 C să devină impracticabil și fie un adevărat dezastru în zonă.

Potrivit ISU Alba, în zona de sud a județului s-a format o viitură, din cauza scurgerilor de pe versanți, care a afectat localitățile, Sebeșel, Câlnic, Pianu de Sus, Săliștea și Răchita.

Pentru adoptarea măsurilor de protecție de către populația din aceste zone, au fost transmise avertizări prin intermediul sistemului RoAlert.

Mai multe persoane au fost surprinse de viitură, fiind salvate de către echipajele ISU și autoritățile locale. De asemenea, apa a inundat gospodăriile cetățenilor.

Pompierii depun eforturi susținute pentru evacuarea apei din gospodării și deblocarea canalelor de scurgere a apei.

Întrucât intervenția pompierilor se realizează cu dificultate, IGSU a dispus suplimentarea efectivelor care acționează pentru salvarea persoanelor și înlăturarea urmărilor inundațiilor cu forțe de la inspectoratele din județele învecinate. Astfel, aproape 100 de pompieri din județele Brașov, Cluj, Hunedoara, Sibiu și Mureș au fost trimiși în sprijinul salvatorilor din Alba.

 

La ora 20:30, situatia se prezenta astfel:

nivelul apelor era în scădere, în toate cele 4 localități, iar echipajele de intervenție actionau pentru salvarea persoanelor suprinse de viitură în locuințe/autoturisme;

 

  • în localitatea Pianu de Sus au fost salvate 11 persoane și nu mai sunt alte apeluri prin SNUAU 112 prin care se solicita sprijin.
  • în localitatea Sebeșel au fost salvate cele 4 persoane surprinse de viitură în autoturism și sunt în desfășurare acțiuni de intervenție pentru identificarea altor persoane aflate în nevoie.
  •  în loalitatea Răchita au fost salvate 3 persoane (2 gravide și 1 minor) și sunt în desfășurare acțiuni de intervenție pentru identificarea altor persoane aflate în nevoie.
  • în localitatea Săliștea au fost salvate 3 persoane și sunt în desfășurare acțiuni de intervenție pentru identificarea altor persoane aflate în nevoie

 

De asemenea, sunt apeluri prin SNUAU 112 privind formarea unei viituri în localitatea Câlnic.

La nivelul tuturor localitaților afectate au început acțiuni de intervenție pentru evacuarea apei și aluviunilor din gospodării.

Știre în curs de actualizare.

Sursa: Alba24.ro

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Numărul pensionarilor care au primit indemnizaţie socială a crescut în luna ianuarie

Publicat

pensionari 590x354

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.145.867 în ianuarie 2023, cu 616 persoane mai multe comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 1.029.805 erau pensionari din sistemul public, iar 116.062 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 423 de lei.

Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 489 lei), Maramureş (487 lei), Cluj (469 lei) şi Vrancea (469).

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 48.384 şi în judeţele Suceava (41.815 pensionari) şi Dolj (37.597).

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 303 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (434 lei) şi Gorj (393 lei) şi în sectorul 1 din Bucureşti (379 lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.973 persoane), urmat de Botoşani (7.567) şi Dolj (7.517).

CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare

Agerpes

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă amenințare cu bombă la Curtea de Apel București. Clădirea a fost evacuată. La fața locului au sosit pirotehniștii

Publicat

o nouă amenințare cu bombă la curtea de apel bucurești.

O nouă amenințare cu bombă la Curtea de Apel București. În cursul după amiezii, un mail primit de instituție anunța că un pachet care conține o bombă a fost amplasat în incinta Curții de Apel. Astfel de alerte s-au înregistrat constant în ultimii ani, acestea dovedindu-se a fi false.

Amenințare cu bombă la Curtea de Apel București

Toate persoanele au fost evacuate din clădirea situată pe Splaiul Independenței, nr. 5. Circulația în zonă a fost oprită. La locul faptei au ajuns ofițeri SRI, polițiști, jandarmi și pirotehniști, care fac cercetări.

”În cursul acestei zile, 31 ianuarie 2023, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au fost sesizați cu privire la faptul că într-o instituție, din Sectorul 4, ar fi fost amplasat un dispozitiv exploziv. La fața locului s-au…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenințare cu bombă la Curtea de Apel București

Publicat

politie masina 1 1000x600.jpg

Sediul Curții de Apel București este evacuat marți, după ce a fost primită o amenințare că ar fi fost amplasat un dispozitiv exploziv.

Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au fost sesizați marți cu privire la faptul că într-o instituție din Sectorul 4 ar fi fost amplasat un dispozitiv exploziv.

La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 14 pentru a lua primele măsuri. De asemenea, echipe de pirotehniști vor efectua verificări specifice.

Este vorba de sediul Curții de Apel București, care a fost evacuat.

„Se restricționează accesul până la finalizarea verificărilor pirotehnice”, transmit autoritățile. Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 80 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, confirmate în săptămâna 23 – 29 ianuarie

Publicat

Arhivă foto

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat că marți la amiază, că în săptămâna 23 – 29 ianuarie, au fost confirmate 84 de cazuri cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, dintre care 24 sunt variante „de îngrijorare”, iar 59 „de interes”.

Dintre cele 59 de cazuri cu variante „de interes”, 11 sunt confirmate cu varianta Omicron, sub-varianta BA.2.75, 47 cu BQ.1 şi unul cu XBB 1.5.

Până în prezent, au fost confirmate 88 cazuri cu sub-varianta BA.2.75, 237 cazuri cu sub-varianta BQ.1, şapte cazuri cu sub-varianta XBB şi patru cu sub-varianta XBB.1.5 a Omicron.

Potrivit INSP, până pe 29 ianuarie, au fost confirmate 9.928 cazuri cu varianta Omicron. Dintre acestea, la 3.028 a fost detectată subvarianta BA.2 (30%).

Dintre raportările de săptămâna trecută, la niciun caz nu a fost detectată sub-varianta BA.4, iar la 10 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5. Până în prezent la 3.462 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5 (35%).

INSP arată că, până la data de 29 ianuarie, au fost raportate la CNSCBT un număr de 18.597 secvenţieri.

Cele 102 secvenţieri de săptămâna trecută au fost raportate de INCDMM „Cantacuzino” (48) şi INBI „Matei Balş” (36). Agerpres

Citește mai departe