EVENIMENT
FOTO VIDEO: DEZASTRU în sudul județului Alba. Drumuri blocate, mașini luate de ape, peste 20 de persoane salvate de ISU

Dezastru în sudul județului Alba. Luni seara, zona cuprinsă între intrarea în satul Sebeșel, spre Răchita, pe DJ 704A, dar și o bună parte din colonia Petrești a fost invadată de ape.
De asemenea, și DN 67C – Transalpina, între Petrești și Sebeșel, a fost blocat temporar (ora 21:30). Muncitorii intervin pentru îndepărtarea aluviunilor de pe carosabil.
În urma ploilor torențiale din ultimele ore s-a format o viitură, din cauza scurgerilor de pe versanți, care a afectat, pe lângă Sebeșel și Răchita, și localitățile Câlnic, Pianu de Sus, Săliștea.
UPDATE, ora 23:30: Mai multe persoane au fost surprinse de viitură fiind salvate de către echipajele ISU și autoritățile locale. De asemenea, apa a inundat gospodăriile cetățenilor. Pompierii depun eforturi susținute pentru evacuarea apei și deblocarea canalelor de scurgere a apei.
Întrucât intervenția pompierilor se realizează cu dificultate, IGSU a dispus suplimentarea efectivelor care acționează pentru salvarea persoanelor și înlăturarea urmărilor inundațiilor cu forțe de la inspectoratele din județele învecinate. Astfel, aproape 100 de pompieri din județele Brașov, Cluj, Hunedoara, Sibiu și Mureș au fost trimiși în sprijinul salvatorilor din Alba.
UPDATE: În jurul orei 22:30, în zonă a ajunș și șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat. Acesta a participat, în jurul orei 23:15 la ședinta extraordinară CJSU pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteo extreme produse în zona Răchita, Săliștea și Pianu.
Din primele informații de la fața locului, forța apei a fost atât de puternică încât viitura a luat mai multe mașini.
Potrivit informaților primite din partea cititorilor, în satul Strungari din comuna Pianu, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă și podul care face legătura cu localitatea Răchita a fost distrus.

Câteva ore bune de ploaie torențială au fost de ajuns ca DN 67 C să devină impracticabil și fie un adevărat dezastru în zonă.
Potrivit ISU Alba, în zona de sud a județului s-a format o viitură, din cauza scurgerilor de pe versanți, care a afectat localitățile, Sebeșel, Câlnic, Pianu de Sus, Săliștea și Răchita.
Pentru adoptarea măsurilor de protecție de către populația din aceste zone, au fost transmise avertizări prin intermediul sistemului RoAlert.
Mai multe persoane au fost surprinse de viitură, fiind salvate de către echipajele ISU și autoritățile locale. De asemenea, apa a inundat gospodăriile cetățenilor.
Pompierii depun eforturi susținute pentru evacuarea apei din gospodării și deblocarea canalelor de scurgere a apei.
Întrucât intervenția pompierilor se realizează cu dificultate, IGSU a dispus suplimentarea efectivelor care acționează pentru salvarea persoanelor și înlăturarea urmărilor inundațiilor cu forțe de la inspectoratele din județele învecinate. Astfel, aproape 100 de pompieri din județele Brașov, Cluj, Hunedoara, Sibiu și Mureș au fost trimiși în sprijinul salvatorilor din Alba.
La ora 20:30, situatia se prezenta astfel:
nivelul apelor era în scădere, în toate cele 4 localități, iar echipajele de intervenție actionau pentru salvarea persoanelor suprinse de viitură în locuințe/autoturisme;
- în localitatea Pianu de Sus au fost salvate 11 persoane și nu mai sunt alte apeluri prin SNUAU 112 prin care se solicita sprijin.
- în localitatea Sebeșel au fost salvate cele 4 persoane surprinse de viitură în autoturism și sunt în desfășurare acțiuni de intervenție pentru identificarea altor persoane aflate în nevoie.
- în loalitatea Răchita au fost salvate 3 persoane (2 gravide și 1 minor) și sunt în desfășurare acțiuni de intervenție pentru identificarea altor persoane aflate în nevoie.
- în localitatea Săliștea au fost salvate 3 persoane și sunt în desfășurare acțiuni de intervenție pentru identificarea altor persoane aflate în nevoie
De asemenea, sunt apeluri prin SNUAU 112 privind formarea unei viituri în localitatea Câlnic.
La nivelul tuturor localitaților afectate au început acțiuni de intervenție pentru evacuarea apei și aluviunilor din gospodării.
Știre în curs de actualizare.
Sursa: Alba24.ro
EVENIMENT
Gradație de merit 2025: înscrieri, în luna mai. Modificări de punctaj la dosar pentru unele activități. Calendarul concursului

Gradație de merit 2025: înscrierile pentru concursul de gradație de merit ar urma să fie organizate în luna mai. Sunt modificări de punctaj pentru anumite activități derulate de profesori.
Datele se regăsesc în proiectul de metodologie ce urmează să fie discutat de Comisia de Dialog Social, potrivit edupedu.ro
Gradația de merit se acordă pentru o perioadă de 5 ani, prin concurs. La aceasta au acces profesorii, directorii și personalul didactic auxiliar. Pe baza gradației de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Inițiativă legislativă, la Senat

Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Parlamentarii propun introducerea în Codul rutier a unor reglementări privind parcările publice și private, în prezent dispersate în mai multe acte normative. Astfel, un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 definește clar parcările publice și private.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art.63, alin.(4) și a art.65 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Rareș Bogdan: Cutremur global. 2 aprilie este „Ziua eliberării” anunțată de Trump. Cum mută Europa?

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan vorbește despre ”Ziua Eliberării”, anunțată de președintele SUA Donald Trump, cea în care trebuie să fie introdusă taxă de 25% pe produsele din Europa, inclusiv asupra care nu sunt fabricate peste Ocean.
”Care vor fi țările cele mai afectate? Va fi un conflict comercial fără precedent, o negociere la sânge urmată de pace sau un tsunami economic?” Rareș Bogdan face un tablou al relațiilor dintre SUA și UE.
Rareș Bogdan:…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dosarul Mineriada: Iliescu, Roman, Miron Cozma, Sârbu și Voiculescu, trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și mai mulți generali de armată au fost trimiși în judecată în Dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.
Aceștia sunt acuzați că au conceput și orchestrat un atac sistematic și generalizat împotriva populației civile din București, folosind forțe ale Ministerului de Interne, ale Armatei, ale SRI, dar și peste 10.000 de mineri și muncitori aduși din alte zone ale țării.
Ministerul Public…
Citește mai mult pe Alba24.ro