Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Drapelul României, arborat pe vârful Parângul Mare, la 2.519 metri altitudine

Publicat

Drapelul României a fost arborat, de Ziua Naţională, pe vârful Parângul Mare, la 2.519 metri altitudine, unul dintre cele mai înalte din ţară, la capătul unei ascensiuni de mai multe ore, finalizată de un jandarm montan şi un paramedic SMURD din judeţul Hunedoara, o echipă care s-a aflat în primele rânduri ale luptei cu virusul SARS-CoV-2, a informat, marţi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Hunedoara.

Ascensiunea a pornit din staţiunea montană Parâng şi a fost dificilă din cauza vântului, care a suflat în rafale, frigul resimţit de către cei doi temerari alpinişti fiind de -20 de grade Celsius.

„Jandarmul montan şi paramedicul SMURD au pornit în dimineaţa zilei de 30 noiembrie din staţiunea montană Parâng şi, după un traseu de patru ore, au atins cota 2.519 metri. A fost un traseu dificil, specific acestei perioade din an, nerecomandat celor fără experienţă. Deşi vizibilitatea a fost bună, vântul a bătut în rafale, cu viteză între 30 şi 50 km/oră, ceea ce a amplificat efectul de frig, temperatura resimţită de corpul uman fiind de -20 grade Celsius. Traseul de întoarcere, deşi a durat mai puţin, a fost la fel de dificil”, a arătat purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara, lt. col. Nicolae Răducu.

Acţiunea jandarmilor montani este una de tradiţie, începută în anul 2012. Atunci, jandarmii montani hunedoreni au arborat Tricolorul pe Parângul Mare. Apoi, în preajma Zilei Naţionale, jandarmii montani au înfruntat ceaţa, gerul sau viscolul pentru a se asigura că drapelul se află „la înălţime” de 1 Decembrie.

„Arborarea drapelului naţional la mare altitudine, în apropiere de vechea graniţă din urmă cu peste 100 de ani, a avut încă de la debut un scop nobil, cu un puternic mesaj. În acest an, jandarmul montan şi paramedicul SMURD au înfruntat împreună muntele şi gerul, dorind să transmită următorul mesaj: În echipă vom reuşi! Indiferent cât ne va fi de greu, nu vom renunţa. Formăm o echipă în multe situaţii pentru a salva vieţi, inclusiv în lupta cu inamicul invizibil”, a adăugat reprezentantul IJJ Hunedoara.

Este pentru a cincea oară când jandarmii montani şi partenerii lor de misiune reuşesc să ducă drapelul naţional pe vârful Parângul Mare.

Prima ascensiune de Ziua Naţională a avut loc în anul 2012, dar acţiunea nu s-a putut desfăşura în fiecare an, din cauza condiţiilor meteorologice sau a riscului de producere a avalanşelor. Precedenta arborare a drapelului cu ocazia Zilei Naţionale a fost în anul 2016. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Izvoarele cu apă potabilă și cele care ar trebui evitate în Alba Iulia. Precizările primăriei

Publicat

izvoarele cu apă potabilă și cele care ar trebui evitate

Primăria Alba Iulia a comunicat rezultatele examinărilor apei de la cele trei izvoare de utilitate publică din municipiu.

”În cursul lunii martie 2025, Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică Alba a examinat probe de apă de la cele trei izvoare de utilitate publică din Municipiul Alba Iulia.

Pe baza contractului dintre Direcția de Sănătate Publică Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia se realizează supravegherea permanentă a acestor surse de apă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Lara Enache, asistenta medicală care vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

Publicat

lara enache colaj scaled.jpg

De aproape un deceniu, Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își dedică zilele îngrijirii pacienților, iar serile, scrierii versurilor care ating sufletul cititorilor.

Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își împarte viața între grijă pentru pacienți și pasiunea pentru poezie. După zile pline în Ambulatoriul de Chirurgie Generală, își găsește liniștea în versuri.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie

Publicat

ziua păcălelilor: care este istoria acestui obicei. idei de farse,

Ziua Păcălelilor: Care este istoria acestui obicei. Idei de farse, tradiții și superstiții legate de 1 aprilie.

Ziua de 1 aprilie, cunoscută și sub denumirea de Ziua Păcălelilor sau Ziua Nebunilor, este o zi celebrată în întreaga lume, chiar dacă nu este o sărbătoare oficială.

În această zi, oamenii își fac farse și încearcă să-i păcălească pe prieteni, colegi, membri ai familiei sau chiar străini. Este o zi în care riscul ca cineva să creadă povești sau…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Școală de ciclism pentru copii la Cluj. Antrenamentele încep în 15 aprilie

Publicat

bici 2.jpg

Clujul Pedalează invită clujenii la școala de ciclism pentru copii, antrenamentele începând cu data de 15 aprilie.   

”Cu o experiență de peste 15 ani în organizarea de evenimente sportive de MTB și alergare montană, precum și în pregătirea și antrenarea copiilor, suntem gata să te ghidăm în lumea fascinantă a ciclismului.

Un element special al programului nostru îl reprezintă antrenamentele dedicate exclusiv copiilor, unde aceștia vor învăța nu doar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe