Connect with us

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Elevii de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au plantat 100 de copaci, de ziua instituției

Publicat

Elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia au început, vineri dimineață, acțiunea de plantare a 100 de puieţi de molid, primiți ca sponsorizare de la Direcția Silvică Alba. Aceasta face parte din seria acţiunilor premergătoare sărbătoririi a celor 100 de ani de existenţă a instituţiei.

Un reprezentant al Direcției Silvice le-a explicat elevilor cum se plantează un molid, cum se face o vatră și cum trebuie îngrijit ulterior. Acțiunea de plantare a avut loc în curtea colegiului, în zona terenului de sport.

Colegiul împlinește anul acesta un secol de existență, ceea ce îl plasează printre instituțiile de tradiție ale învășîmântului liceal românesc și printre cele de elită ale învățământului militar.

Colegiul militar din Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 1919, la Târgu-Mureş. Funcţionează la Alba Iulia din anul 1975. Între timp a mai funcționat și la Timișoara.

Din documentele care se păstrează, rezultă ca generalul de corp de armată Arthur Văitoianu, prin raportul său din 17 august 1919, solicita înfiinţarea a trei licee militare în localitățile: Timișoara, Sibiu, Chișinău.

Era o datorie de onoare pe care o avea ţara pentru instruirea şi educarea tineretului din Banat, Transilvania şi Basarabia, la nivelul învăţământului din vechile provincii ale României.

Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleș de Regele Ferdinand I, se aproba înființarea liceelor militare din Târgu-Mureș şi Chișinău, începând cu anul 1919. Propunerea mr. Nădejde a influențat schimbul între Sibiu şi Târgu-Mureș ca locație pentru unul dintre cele trei licee propuse regelui spre aprobare.

Istoria Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia

  •  30 martie 1920, instituţia a primit denumirea Liceul Militar  “Mihai Viteazul”, la un an de la înființare
  •   1 septembrie 1940,  în urma Dictatului de la Viena  liceul este strămutat temporar în garnizoana Timişoara
  •   8 august 1947, după 7 ani de activitate în Timişoara, din motive politice, liceul îşi încetează activitatea împreunã cu celelalte licee militare din ţarã
  •    1 iunie 1975, liceul şi-a reluat activitatea în garnizoana Alba Iulia sub denumirea de Liceul Militar “Mihai Viteazul”
  •    15 septembrie 1977, a fost inaugurat actualul sediu
  •    15 iunie 1978, prima promoţie Alba Iulia
  •    1 noiembrie 1999,  prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M131/1999, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare şi ca o recunoaştere, din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a contribuţiei de marcă adusă la formarea tinerei generaţii, instituţia a primit denumirea de Colegiul Militar Liceal  “Mihai Viteazul”
  •    8 mai 2006, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, alături de alte 13 şcoli şi licee din ţară, certificatul de “Şcoală Europeană” oferit de şeful Comisiei Europene în România, d-nul Jonathan Scheele şi  secretar de stat în M.E.C., d-na Paloma Cecilia Petrescu
  •    23 martie 2007, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, împreună cu M.E.C. au hotărât, ca o sală de clasă din Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”, alături de alte 49 de şcoli şi licee din ţară, să primească denumirea “Robert Schuman”, fondator al Uniunii Europene
  •    7 iunie 2012, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a doua oară, certificatul de       “Şcoală Europeană”
  •   10 aprilie 2014, prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 3281/10.04.2014, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, titlul de “Colegiu Național ”, schimbându-și denumirea în Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
  •    16 iunie 2015, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a treia oară, certificatul de “Şcoală Europeană”
  •    24 mai 2018, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a patra oară, certificatul de “Şcoală Europeană”

Vezi video aici: FOTO-VIDEO: Elevii de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au plantat 100 de copaci, de ziua instituției pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe