Connect with us

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Elevii de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au plantat 100 de copaci, de ziua instituției

Publicat

Elevii Colegiului Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia au început, vineri dimineață, acțiunea de plantare a 100 de puieţi de molid, primiți ca sponsorizare de la Direcția Silvică Alba. Aceasta face parte din seria acţiunilor premergătoare sărbătoririi a celor 100 de ani de existenţă a instituţiei.

Un reprezentant al Direcției Silvice le-a explicat elevilor cum se plantează un molid, cum se face o vatră și cum trebuie îngrijit ulterior. Acțiunea de plantare a avut loc în curtea colegiului, în zona terenului de sport.

Colegiul împlinește anul acesta un secol de existență, ceea ce îl plasează printre instituțiile de tradiție ale învășîmântului liceal românesc și printre cele de elită ale învățământului militar.

Colegiul militar din Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 1919, la Târgu-Mureş. Funcţionează la Alba Iulia din anul 1975. Între timp a mai funcționat și la Timișoara.

Din documentele care se păstrează, rezultă ca generalul de corp de armată Arthur Văitoianu, prin raportul său din 17 august 1919, solicita înfiinţarea a trei licee militare în localitățile: Timișoara, Sibiu, Chișinău.

Era o datorie de onoare pe care o avea ţara pentru instruirea şi educarea tineretului din Banat, Transilvania şi Basarabia, la nivelul învăţământului din vechile provincii ale României.

Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleș de Regele Ferdinand I, se aproba înființarea liceelor militare din Târgu-Mureș şi Chișinău, începând cu anul 1919. Propunerea mr. Nădejde a influențat schimbul între Sibiu şi Târgu-Mureș ca locație pentru unul dintre cele trei licee propuse regelui spre aprobare.

Istoria Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia

 •  30 martie 1920, instituţia a primit denumirea Liceul Militar  “Mihai Viteazul”, la un an de la înființare
 •   1 septembrie 1940,  în urma Dictatului de la Viena  liceul este strămutat temporar în garnizoana Timişoara
 •   8 august 1947, după 7 ani de activitate în Timişoara, din motive politice, liceul îşi încetează activitatea împreunã cu celelalte licee militare din ţarã
 •    1 iunie 1975, liceul şi-a reluat activitatea în garnizoana Alba Iulia sub denumirea de Liceul Militar “Mihai Viteazul”
 •    15 septembrie 1977, a fost inaugurat actualul sediu
 •    15 iunie 1978, prima promoţie Alba Iulia
 •    1 noiembrie 1999,  prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M131/1999, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare şi ca o recunoaştere, din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a contribuţiei de marcă adusă la formarea tinerei generaţii, instituţia a primit denumirea de Colegiul Militar Liceal  “Mihai Viteazul”
 •    8 mai 2006, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, alături de alte 13 şcoli şi licee din ţară, certificatul de “Şcoală Europeană” oferit de şeful Comisiei Europene în România, d-nul Jonathan Scheele şi  secretar de stat în M.E.C., d-na Paloma Cecilia Petrescu
 •    23 martie 2007, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, împreună cu M.E.C. au hotărât, ca o sală de clasă din Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”, alături de alte 49 de şcoli şi licee din ţară, să primească denumirea “Robert Schuman”, fondator al Uniunii Europene
 •    7 iunie 2012, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a doua oară, certificatul de       “Şcoală Europeană”
 •   10 aprilie 2014, prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 3281/10.04.2014, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” a obţinut, titlul de “Colegiu Național ”, schimbându-și denumirea în Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
 •    16 iunie 2015, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a treia oară, certificatul de “Şcoală Europeană”
 •    24 mai 2018, Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” a obţinut, pentru a patra oară, certificatul de “Şcoală Europeană”

Vezi video aici: FOTO-VIDEO: Elevii de la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au plantat 100 de copaci, de ziua instituției pe Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Importurile de gaze au scăzut cu 17,1% în primele 6 luni ale anului

Publicat

petrol

România a importat, în primul semestru din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,067 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 17,1% (220.700 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de peste 3,502 milioane tep, cu 5,5% (203.800 tep) sub cea din primele şase luni din 2021.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de gaze de 7,45 milioane tep şi importuri de 2,33 milioane tep, în creştere cu 1,9%, respectiv în scădere cu 19,6%, de la an la an.

Conform „Strategiei Energetice 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”, publicate pe site-ul Ministerului Energiei, producţia de gaz natural a României va atinge un vârf de 132 TWh, în 2025, ca urmare a producţiei din Marea Neagră, şi apoi va scădea la 96 TWh în 2030 şi la 65 TWh, în 2050.

Consumul final de gaz natural rămâne va constant între 2030 şi 2050, la nivelul de 68 TWh. Nivelul maxim al cererii este estimat în jurul a 73 TWh, iar nivelul minim, de la 63 TWh în 2030, la 47 TWh în 2050. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenție șoferi. RESTRICȚII de circulație parțiale pe drumul de la Răchițele la Doda Pilii. Competiție cu motociclete

Publicat

rachitele doda pilii.jpg

Marți, 16 august, va fi restricționată parțial circulația pe DJ 108 C Mănăstireni-Mărgău. Astfel, între orele 12.00-16.00 vor fi restricții pentru organizarea unei competiții moto.

Potrivit Consiliului Județean Cluj, interdicțiile vor fi impuse pe sectorul cuprins între ieșirea din localitatea Răchițele înspre Doda Pilii, până la intersecția cu drumul spre Smida.

Restricțiile parțiale de circulație pe DJ 108C, între kilometru 72+300 și 76+300, vor fi impuse între orele 12.00 16.00 sub forma unui program succesiv: 45 de minute trafic închis, iar15 minute trafic deschis.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bornă ce marchează două trasee turistice, Drumul Aurului Roman și Via Victrix, amplasată în Piața Cetății din Alba Iulia

Publicat

b1 1000x600.jpg

O bornă ce marchează două trasee cu tematică istorică a fost amplasată în Piața Cetății din Alba Iulia, lângă Muzeul Principia, la finalul Festivalului Roman Apulum.

Este vorba despre Via Auraea și Via Victrix, două trasee tematice ale județului Alba ce recreează atmosfera vechilor drumuri din perioada Imperiului Roman, potrivit Consiliului Județean.

Cu tematică arheologică, Via Auraea leagă Apulum (Alba Iulia) de Alburnus Maior (Roșia Montană) și reprezintă Drumul Aurului Roman. În anul 2020, ruta a fost certificată de Ministerul Economiei,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Criza COVID în Shanghai: Toate școlilele și grădinițele vor fi redeschide

Publicat

china steag sursa foto pixabay.com
fotografie cu caracter ilustrativ

Autoritățile din Shanghai, centrul financiar al Chinei, au declarat duminică că vor redeschide toate școlile, inclusiv grădinițele, la 1 septembrie, după luni de închideri din cauza COVID-19, potrivit Reuters.

Orașul le va cere tuturor profesorilor și elevilor să facă teste pentru depistarea coronavirusului în fiecare zi înainte de a părăsi campusul, a anunțat Comisia Municipală de Educație din Shanghai. De asemenea, aceasta le-a cerut profesorilor și elevilor să efectueze un „autocontrol al sănătății” cu 14 zile înainte de redeschiderea școlilor.

Shanghai a închis toate școlile la mijlocul lunii martie, înainte de introducerea în carantină timp de două luni a întregului orașului pentru a combate pandemia. În iunie, autorităție le-au permis unor elevi de liceu și de gimnaziu să se întoarcă în sălile de clasă, în timp ce ceilalți au continuat să studieze acasă.

Anunțul privind redeschiderea școlilor aduce o mare ușurare pentru mulți locuitori, dar temerile legate de închiderea COVID continuă să persiste, deoarece China promite să respecte politica sa dură în raport cu pandemia.

Shanghai, cel mai populat oraș din China, a raportat sâmbătă cinci noi infecții locale cu COVID, toate asimptomatice, în timp ce la nivel național au fost raportate 2.467 de cazuri.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe