Connect with us

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Fisuri pe autostrada A10 Sebeș-Turda, în zona Alba Iulia Nord. Restricții de circulație și precizări CNAIR

Publicat

Circulația a fost restricționată pe autostrada A10 Sebeș – Alba Iulia – Turda, în apropiere de municipiul Alba Iulia. Carosabilul este afectat de o alunecare de teren, iar pe banda de urgență au apărut fisuri, la doi ani de la inaugurare.

Restricțiile sunt de la km 16, sensul Alba Iulia – Aiud, în drept cu ieșirea spre Alba Iulia Nord. Fisurile au apărut pe banda de urgență, fiind restricționată și prima bandă de mers.

Este vorba despre o tasare a carosabilului provocată de o alunecare de teren. În zonă sunt și restricții de viteză, la 60 km/h.

Precizări CNAIR

Reprezentanții CNAIR spun că firma italiană (Pizzarotti – n.r.) care a executat lucrările la tronson va trebui să plătească reparațiile, pentru că segmentul de autostradă este în garanție.

„Trebuie să se miște foarte repede, să nu întrerupă circulația acolo” și ”să ne spună de ce s-a întâmplat această situație: dacă e execuție proastă, dacă sunt probleme neidentificate în faza de proiectare, să explice și cauza pentru care s-a ajuns în această situație și să intervină rapid”, a spus Alin Serbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, pentru digi24.ro.

În opinia sa, autostrada ”nou-nouță” de aproape 2 ani ”n-ar fi trebuit să pățească ce păteste acum, să apară această alunecare de teren”.

Probleme de acum doi ani

În 20 iulie 2020, CNAIR anunța că, din cauza ploilor abundente, pe Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, la km 16+30, a avut loc o pierdere locală de stabilitate a taluzului.

„Echipa de specialiști formată din experți ai CNAIR și ai antreprenorului a constatat, la fața locului, că alunecarea de suprafață a taluzului nu a afectat corpul autostrăzii. După definitivarea expertizei tehnice în lucru, luni, 27 iulie 2020 se va adopta soluția de remediere și ulterior se va trece la implementarea acesteia de către antreprenor”, au precizat atunci reprezentanții CNAIR.

Problema nu a putut fi remediată înainte de deschiderea tronsonului, astfel că în zona respectivă circulația s-a desfășurat temporar cu restricții.

Autostrada A10 Sebeș – Alba Iulia – Turda a fost deschisă integral în 30 noiembrie 2021, dar cu alte restricții de circulație la momentul respectiv, în zona alunecării de teren de la Oiejdea (km 20). Circulația a fost reluată în regim normal din noiembrie 2022 în zona respectivă (fusese restricționată o bandă pe sens, în zona dealului Oiejdea, din cauza unor alunecări de teren).

Autostrada A 10 Sebeș – Alba Iulia – Turda

Autostrada A10 face legătura dintre Autostrada A1 si Autostrada A3, pe traseul Sebes – Turda. Licitațiile au fost făcute în 2013, iar lucrările au început în 2014.

Proiectul a fost împărțit în 4 loturi, cu termen de finalizare contractuală 2016.

Lot 1 – 17,00 km de la intrarea pe autostrada în Sebes până la Pârâul Iovului – 15,5 km deschiși circulației în decembrie 2020; restul în noiembrie 2021

constructori: asocierea SC Impresa Pizzarotti & C SpA – SC Pomponio SRL.

Cost: 541.739.137 lei fără TVA

Lot 2 – 24,25 km de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud – deschis circulației în noiembrie 2021

constructori: asocierea Aktor SA – SC Euroconstruct Trading SRL.

Cost: 549.332.494 lei fără TVA.

Lot 3 – 12,45 km de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea – deschis circulației din iulie 2018

constructori: asocierea Tirrena Scavi SpA, Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A.

Cost: 420.511.921 lei fără TVA

Lot 4 – 16,30 km de la nodul Decea până în Turda – deschis circulației din iulie 2018

constructori: asocierea Porr Construct SRL, Porr Bau GmbH.

Cost: 470.004.894 lei fără TVA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Circulația a fost restricționată pe autostrada A10 Sebeș – Alba Iulia – Turda, în apropiere de municipiul Alba Iulia. Carosabilul este afectat de o alunecare de teren, iar pe banda de urgență au apărut fisuri, la doi ani de la inaugurare.

Restricțiile sunt de la km 16, sensul Alba Iulia – Aiud, în drept cu ieșirea spre Alba Iulia Nord. Fisurile au apărut pe banda de urgență, fiind restricționată și prima bandă de mers.

Este vorba despre o tasare a carosabilului provocată de o alunecare de teren. În zonă sunt și restricții de viteză, la 60 km/h.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Ioan Ovidiu Sabău („U” Cluj): A fost o victorie MERITATĂ, muncită și foarte importantă

Publicat

sabau 2 e1679383646898.jpeg

„U” Cluj a obținut o victorie crucială pe teren propriu împotriva celor de la FC Argeș în prima etapă a play-out-ului Superligii de fotbal, iar antrenorul Ioan Ovidiu Sabău consideră că această victorie a fost una meritată.

„Este o victorie meritată, muncită și foarte importantă, dar este devreme să vorbim despre un obiectiv îndeplinit și trebuie să ne pregătim foarte bine și să fim atenți să nu apară accidentări pe parcurs sau jucători suspendați.” – a declarat antrenorul „șepcilor roșii”

Dragoș Sebastian Tescan este jucătorul de care tehnicianul celor de la „U” este cel…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

GALERIE FOTO. Turnul Pompierilor, primele POZE din interior. S-au făcut și primele SELFIEURI. De azi e deschis publicului

Publicat

turnul pompierilor cluj facebook boc 19.jpg

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca e deschis, oficial, publicului, începând de astăzi, marți, 21 martie. Cel mai nou loc de belvedere din Cluj-Napoca a fost „inaugurat” luni seara chiar de primarul Emil Boc.

Primii care au urcat în Turnul Pompierilor complet renovat sunt cei care au participat luni seara la deschiderea noului obiectiv turistic din Cluj-Napoca. Iar primele poze, cu turnul din interior au fost făcute publice pe pagina de Facebook a primarului Emil Boc.

turnul pompierilor cluj facebook boc (14)


El a urcat pe scări, până în vârf, s-a uitat la exponatele amplasate în interior, echipamente vechi și foarte vechi din muzeul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Miracolul școlar de la Darabani. Cheia succesului fulminant al copiilor localnicilor la olimpiadele de istorie

Publicat

index e1679377828913.webp.webp

Se întâmplă lucruri mirabile în orașul Darabani, cea mai nordică așezare urbană de pe teritoriul României, cunoscut mai ales drept locul de baștină al neurochirurgului Leon Dănăilă. Fost târg prosper până la Al Doilea Război Mondial, Darabaniul a decăzut în perioada comunistă, dar mai ales după 1990, fiind în momentul de față una dintre cele mai sărace comunități din Moldova, relatează Adevărul.

Când vine vorba însă de capacitate intelectuală și de performanță școlară, Darabaniul este o adevărată perlă a nordului.  Elevii dărăbăneni obține rezultate școlare deosebite, inclusiv la olimpiadele școlare, județene și naționale. În momentul de față, Darabaniul este o adevărată pepinieră de olimpici la istorie, reușind…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. 40 de metri cubi de DEȘEURI adunate din Someșul Mic, în zona Podului Porțelanului. Râurile NU sunt TOMBEROANE

Publicat

somes dupa curatenie 3.jpg

După o săptămână de intervenții, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au finalizat lucrările de întreținere a râului Someșul Mic, în aval de Podul Porțelanului din Cluj-Napoca.

Acum zona este curată și scurgerea apei este asigurată, au anuțat pe pagina de Facebook angajații de la Apele Române Someș-Tisa.

somes inainte de curatenie (1)


somes inainte de curatenie (2)

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe