Connect with us

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Imagini spectaculoase ale Soarelui la o rezoluţie inedită, realizate de un uriaş telescop

Publicat

imagini

Un uriaş telescop american amplasat în vârful unei insule vulcanice din Oceanul Pacific a fotografiat Soarele la o rezoluţie nemaiîntâlnită până în prezent, permiţând oamenilor de ştiinţă să vadă în interiorul astrului mai multe bule de plasmă de mărimea Franţei, informează AFP.

„Este abia începutul”, a declarat administratorul telescopului. Soarele este o bulă de plasmă (gaz adus la o temperatură foarte înaltă), observată de secole de pe Terra şi de câteva decenii cu ajutorul sateliţilor. Însă rezoluţia imaginilor era limitată: un telescop spaţial japonez, Hinotori, avea de exemplu un diametru de 50 de centimetri. Noul telescop solar Daniel K. Inouye, amplasat pe insula hawaiiană Maui, are un diametru de patru metri, fiind cel mai mare telescop solar din lume.

„Aceste imagini au cea mai mare rezoluţie obţinută vreodată”, a declarat Thomas Rimmele, administratorul acestui telescop construit cu un buget de 344 milioane de dolari în Boulder, unde se află National Solar Observatory, o instituţie publică americană.

imagini

„Acum putem vedea structuri a căror existenţă doar o bănuiam, pe baza modelelor informatice, dar pe care nu le puteam vedea pentru că nu aveam o rezoluţie suficientă”, a explicat acest astronom german de aproape 60 de ani, sosit în Statele Unite la studii post-doctorale şi care s-a alăturat apoi acestui proiect în urmă cu 25 de ani, înainte de a deveni administratorul său.

În imaginile şi înregistrările video publicate miercuri, pot fi văzute mai multe bule care cresc şi urcă la suprafaţă, înainte de a-şi schimba culoarea. Sunt bule de plasmă pe cale să se încălzească şi să se răcească. Fiecare celulă, în imagine, are aproximativ aceeaşi mărime cu suprafaţa Franţei. Cel mai mare zoom reprezintă o parte a Soarelui de 8.200 kilometri pe 8.200 kilometri.

YouTube video

După o perioadă de asamblare ce a durat nouă ani, telescopul a fost pornit pe 10 decembrie. „A fost foarte emoţionat, eram foarte bucuros. Este munca mea de-o viaţă”, a declarat Thomas Rimmele.

Întrucât telescopul concentrează lumina Soarelui pe o mică suprafaţă de sub domul său, temperatura urcă până la niveluri extreme. „Dacă am pune acolo o bucată de metal, aceasta s-ar topi foarte repede”, a explicat acelaşi expert. O întreagă clădire a fost construită pentru a adăposti echipamente de răcire, inclusiv „o piscină de gheaţă”.

Coroană şi pete

Va mai fi nevoie de încă şase luni pentru instalarea instrumentelor suplimentare. Adevăratul Graal ştiinţific: măsurarea câmpurilor magnetice din atmosfera Soarelui şi, în special, din coroana solară, partea externă a astrului care poate fi văzută în timpul eclipselor.

Câmpurile magnetice guvernează erupţiile solare, eliberări bruşte de energie şi de particule care pot să ajungă pe Terra şi să provoace pene la nivelul reţelelor electrice, echipamentelor electronice şi sateliţilor GPS. Acest fenomen se produce cu regularitate, a explicat Thomas Rimmele.

Observaţiile făcute în high-definition de acest telescop îi vor ajuta pe cercetători să definească fizica fundamentală a acestor câmpuri magnetice, pentru a crea modele de previzionare – un fel de „meteorologie spaţială”, ce va permite anticiparea furtunilor solare şi oprirea echipamentelor vulnerabile.

Telescopul a fost inaugurat într-un moment pasionant pentru astronomi: Soarele se pregăteşte să intre într-un nou ciclu de 11 ani şi începe să producă noi pete solare.

În prezent, ciclul solar se află în punctul său minimal, în care nicio pată nu este vizibilă.

„Obiectivul nostru este de a publica o fotografie cu un zoom pe o pată solară, la cea mai mare rezoluţie realizată vreodată”, a declarat Thomas Rimmele.

Întrucât telescopul din Maui înregistrează 30 de imagini pe secundă, timp de mai multe ore, vor exista numeroase imagini cu aceste pete solare. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe