Connect with us

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Incendiu cu degajări mari de fum la etajul patru al unui bloc din Giurgiu. Intervenție dificilă a pompierilor

Publicat

Intervenție dificilă a pompierilor din Giurgiu, care au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, miercuri seară, la o garsonieră situată la etajul patru al unui bloc din municipi.

Potrivit ISU Giurgiu, incendiul a izbucnit la o garsonieră situată într-un bloc de pe șoseaua Sloboziei.

Un bărbat, în vârstă de 53 ani, a fost salvat de pompieri cu ajutorul autospecialei pentru intervenție la înălțime. Acesta a urcat pe bloc încercând să deschidă trapa de acces către acoperiș și nu a mai putut coborî din cauza fumului dens.

incendiu giurgiu 1

O femeie, în vârstă de 55 de ani, care locuia tot la etajul al patrulea, a reușit să coboare, însă a fost intoxicată cu fum. Femeia a primit îngrijiri medicale, la fața locului, din partea echipajului SAJ.

Alte 9 persoane s-au autoevacuat.

Proprietarii garsonierei nu se aflau la domiciliu în momentul în care a izbucnit incendiul.

incendiu 5

Din nefericire, cele două pisici pe care aceștia le aveau au fost surprinse de flăcări și nu au mai putut fi salvate.

Garsoniera a fost afectată în proporție de aproximativ 80%. Au ars mobilier, materiale textile, documente de identitate și electrocasnice. De asemenea, s-au deteriorat tavanele de la locuința vecinilor de la etajul al treilea.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

incendiu giurgiu 2

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu autospeciala pentru intervenție și salvare de la înălțime, două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o descarcerare și o ambulanță SAJ.

Citește Romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Anchetă la Spitalul Județean de Urgență Harghita. Mai mulți pacienți operați, infectați cu o bacterie

Publicat

spitalul judetean de urgenta harghita miercurea ciuc
sursa foto: Facebook / Spitalul Judetean Miercurea-Ciuc

Bacteria Pseudomonas aeruginosa, din cauza căreia 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă la secţia de oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmică şi 13 au fost reoperaţi, a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind găsită încă sursa contaminării, a informat miercuri conducerea spitalului.

Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judit, a declarat într-o conferinţă de presă, că s-au luat probe şi din celelalte flacoane nedeschise de soluţie oftalmică, dar acestea sunt negative, la fel ca şi cele de pe suprafeţele din sala de operaţii, fiind aşteptate rezultatele probelor tegumentare de la personal, ancheta epidemiologică fiind în derulare.

De asemenea, managerul unităţii a precizat că s-au depistat nereguli în respectarea procedurii de sterilizare.

„Se pare că, deja, se conturează ce s-a contaminat, cum au fost infectaţi pacienţii, elementele care duc să putem afla toate (detaliile – n.r.) şi să eliminăm aceste probleme”, a spus dr. Konrad Judit.

Bacteria a fost identificată la şase dintre cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită

Şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenţie a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIIAM) din SJU Miercurea Ciuc, epidemiologul Sergiu Sîngeorzan, a precizat că bacteria a fost identificată la şase dintre cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită ((inflamaţie a cavităţilor globului ocular – n.r.), aceeaşi tulpină fiind depistată şi în soluţia oftalmică.

„În momentul de faţă, ce ştim foarte clar, este că avem de-a face cu un Pseudomonas aeruginos, cu sensibilitate. Această bacterie a fost identificată în secreţiile a şase pacienţi din cei 14, bineînţeles, trebuie să ţinem cont că pacienţii, toţi 14, sunt sub tratament antibiotic.

Aşa cum spunea şi doamna manager, s-a identificat aceeaşi tulpină, în proporţie de 80% putem spune că e aceeaşi tulpină, într-una din soluţiile oftalmice presaline sau polisaline echilibrate, utilizate în timpul operaţiei, acesta fiind un flacon utilizat în timpul operaţiei, care a rămas şi din acesta a ieşit această contaminare cu Pseudomonas, care s-a găsit şi în secreţiile pacienţilor”, a explicat dr. Sîngeorzan.

Probele luate din flacoanele nedesfăcute de soluţie oftalmică sunt negative

Acesta a detaliat etapele anchetei epidemiologic şi a reiterat faptul că probele luate din flacoanele nedesfăcute de soluţie oftalmică sunt negative, nefiind confirmată suspiciunea că este vorba de un eventual lot contaminat. De asemenea, s-au recoltat probe şi din alte soluţii utilizate în timpul operaţiei, precum probe de pe suprafeţe din blocul operator, din sala preoperatorie, inclusiv din sala de sterilizare, acestea fiind negative.

„Urmează să avem rezultatele probelor tegumentare, nu doar de la o asistentă, ci de la tot personalul, inclusiv de la domnul doctor (medicul şef al secţiei de oftalmologiei – n.r.) am recoltat de pe mâini şi din nas, dar se pare că încă nu există nicio creştere acolo şi cu atât mai puţin Pseudomonas. Am deschis încă o pistă şi am identificat anumite probleme în procesul de procesare a instrumentarului chirurgical şi sterilizare, încă rezultate pe această pistă nu putem să vă dăm, zilele următoare o să le punem cap la cap şi o să vedem. Dar, în momentul de faţă rămâne această soluţie contaminată care trebuie să vedem cum putem să o legăm de contaminarea şi celorlalţi pacienţi”, a arătat dr. Sîngerozan.

Întrebat dacă vreun pacient infectat cu bacteria Pseudomonas aeruginosa ar fi avut acces la soluţia salină şi ar fi putut, astfel, să o contamineze, acesta a infirmat, precizând că încă nu se ştie cum s-au infectat toţi pacienţii, dar că sursa este, „cel mai probabil, endongenă”, adică de la un pacient contaminat.

„Contaminarea soluţiei poate să se fi întâmplat în sala de operaţie”

„Contaminarea soluţiei poate să se fi întâmplat în sala de operaţie, probabil. Cumva, e legată cu aţă albă toată această contaminare, pentru că doar într-o singură soluţie a ieşit, nu un singur flacon s-a folosit în cele două zile de operaţii, au fost, în total, un număr de cinci flacoane utilizate. Deci, tocmai de aceea ne-am gândit că poate a fost contaminat lotul, dar rezultatele sunt negative, aşa că, asta e cheia care ne lipseşte. Trebuie să vedem cum din flaconul acela a putut să ajungă la pacienţi.

Deci, marea majoritate din instrumentarul şi obiectele, materialele utilizate în operaţiile de cataractă sunt de unică folosinţă, deci se schimbă. De aceea, ne este greu să spunem, cu exactitate, care a fost sursa. Ce ştim, este vorba de un Pseudomonas sensibil, în general ştim cu toţii că bacteriile de spital, care sunt cunoscute ca bacteriile nosocomiale, au, de obicei, o rezistenţă crescută la antibiotice, tocmai datorită faptului că ele stau şi dezvoltă această rezistenţă în spital. (…) Ceea ce putem spune este că, cel mai probabil, este sursă endogenă, adică s-ar putea să fie de la un pacient care era contaminat şi, cumva, ulterior (…) E foarte dificil să spunem”, a mai spus epidemiologul şef al spitalului.

Cum se face împrăștierea bacteriilor

Totodată, răspunzând la o întrebare, dr. Sîngerozan a precizat că, în general, împrăştierea bacteriilor se face „prin personalul medical sau prin manevrele care se fac”.

Medicul şef al secţiei de oftalmologie, dr. Bodo Pal, prezent la conferinţa de presă, a precizat că starea celor 14 pacienţi s-a ameliorat, aceştia fiind internaţi în spital şi primind tratament necesar.

„Starea este bună, s-a îmbunătăţit, Vederea la ochiul operat, la doi pacienţi este foarte bună. Şi la ceilalţi pacienţi avem o uşoară îmbunătăţire faţă de zilele anterioare şi sperăm că ameliorarea va continua. Toţi pacienţii sunt internaţi şi primesc tratamentul necesar”, a declarat dr. Bodo Pal.

La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba

La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a mulţumit presei pentru răbdare şi pentru că a dat dovadă de „înţelegere”, pentru că „nu breaking news-ul e primordial, ci viaţa şi sănătatea celor 14 pacienţi care în aceste zile trebuiau retrataţi”. De asemenea, a mulţumit populaţiei, „că nu s-a isterizat de această situaţie, nu au fost conflicte sau lucruri ieşite din comun şi personalul a putut să lucreze”, dar şi echipei de la secţia de oftalmologie, „care a făcut tot posibilul pentru cei 14 pacienţi”.

„Aceste lucruri ne arată că Spitalul Judeţean este pe baze solide şi eu cred că şi în continuare trebuie să lucrăm în aşa fel încât să ne simţim în siguranţă şi specialiştii spitalului să se simtă în siguranţă. Deci, să ne simţim noi, ca posibili pacienţi în siguranţă, că ştim că aici lucrurile nu sunt cu crize şi cu probleme şi personalul care trebuie să ştie că are tot suportul populaţiei şi tuturor de care au nevoie în astfel de cazuri. Şi felicitări cum s-a reuşit această, aş putea zice criză, să fie manageriată până în ziua de azi”, a conchis Borboly Csaba.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc anunţa, în urmă cu două zile, că au fost reoperaţi 13 din cei 14 pacienţi care au dezvoltat endoftalmită, unul refuzând intervenţia, iar dacă va fi nevoie se vor repeta intervenţiile chirugicale. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Incendiu la un camion, pe sensul spre Capitală al Autostrăzii A1 București – Pitești

Publicat

incendiu camion a1

Un incendiu a izbucnit, miercuri dimineață la un camion aflat pe Autostrada A1 București  – Pitești.

Potrivit ISU Giurgiu, miercuri dimineață, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un camion. Evenimentul s-a produs la km 15 al A1 București-Pitești, pe sensul de mers spre capitală.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

incendiu 1 camion a1

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta la materialele combustibile din zona compartimentului motor, fără flacără deschisă, prin fumegare.

Din cauza căldurii degajate s-a spart parbrizul și s-a deteriorat capota.

Autovehiculul a fost găsit pe banda de urgență.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost efectul termic.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Directorul DSP Iași infirmă decesul unei persoane cu Omicron

Publicat

omicron

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, infirmă faptul că s-a produs un prim deces al unei persoane infectate cu tulpina Omicron la Spitalul de Boli Infecțioase din oraș. El spune că între cele 21 de persoane confirmate cu noua tulpină nu există niciun deces.

Vasile Cepoi a declarat, miercuri, că s-a verificat între persoanele confirmate cu tulpina Omicron și nu se regăsește niciun deces în lotul de 21 de pacienți.

„Noi am verificat dacă se regăsește vreuna din cele 21 de persoane care au fost confirmate cu infecția cu Omicron și am constatat că nu există niciun deces din acel grup. Vreau să precizez faptul că determinarea tulpinii Omicron nu se face pentru toți pacienții identificați cu infecția SARS-CoV-2 pentru că nu are nicio relevanță din punctul de vedere al atitudinii medicale. Se face pe un eșantion selectat pe criterii microbiologice pentru a determina dacă diseminarea infecției este comunitară sau nu”, a spus directorul DSP Iași.

O femeie de 75 de ani, cu suspiciune de infecție cu tulpina Omicron, a murit, marți noaptea, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr. Florin Roşu, pacienta de 75 de ani nu era vaccinată și avea multiple comorbidități.

„Pacienta, în vârstă de 75 ani, cu suspiciune înaltă de infecție cu varianta Omicron, nevaccinată, cu multiple comorbidități: diabet zaharat, obezitate, atac vascular cerebral cu hemipareză în remisie, atrofie cerebrală, în ciuda eforturilor și a tratamentului de înalt profesionalism, a decedat. Decesul a survenit în data de 17 ianuarie”, a spus medicul ieșean.

Acesta spune că deși nu există o confirmare prin secvențiere, există suspiciunea înaltă de infecție cu tulpina Omicron în cazul acestei paciente.

Proba pentru secvențiere a fost trimisă la Institutul „Matei Balș” și până la sosirea rezultatului va dura câteva zile.

În cazul în care este vorba de tulpina Omicron, acesta este primul deces al unui pacient infectat cu noua tulpină în Iași și, implicit, în România, potrivit medicului Florin Roșu.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Bilanț provizoriu coronavirus: 16.610 de cazuri și 56 decese

Publicat

coronavirus 1 1 590x354 1

În ultimele 24 de ore, în România s-au înregistrat 16.610 cazuri noi de COVID-19 și 56 decese.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 19 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 16.610 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate  58 decese, dintre care 2 anterioare.

Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe