EVENIMENT
FOTO/VIDEO: INCENDIU la Mănăstirea Râmeț din județul Alba. Arde acoperișul pe o suprafață de aproximativ 400-600 de metri pătrați

Incendiu la Mănăstirea Râmeț! Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, arde acoperisul pe o suprafață de aproximativ 400-600 de metri pătrați.
Intervine Detașamentul Aiud în cooperare cu Detasamentul de Pompieri Alba Iulia. În zonă au fost trimise 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 2 autoscări de 42 de metri și o motopompe de mare capacitate.
Acțiunea este în dinamică, forțele alocate se suplimentează gradual, spun pompierii.
Pompierii au confirmat că incendiul se manifestă la acoperișul mănăstirii.
În zonă au mai fost trimise două autospeciale SMURD. Incendiul se manifestă la chilie, au transmis reprezentanții ISU Alba.
UPDATE: Incendiul se manifestă la acoperișul chiliilor de la intrarea principală, pe o suprafață de aproximativ 400 mp. Nu sunt victime. Nu este flacară vizibilă, doar fum dens și negru.
UPDATE 14.36: Cauza probabilă ar fi un scurt circuit la un panou electric.
La fața locului sunt prezenți pentru coordonarea intervenției, prefectul judetului Alba, Dănuț Hălălai, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și prim-adjunctul ISU Alba, Ovidiu Costea.
Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania.
Ridicată în Munții Trascăului, pe lîngă râul Geoagiului (dacica Germisara) într-un loc numit de mocani „Valea Mănăstirii”, bisericuța cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile-i firave nu puține taine.
Se cunoaște cu precizie că al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de Mihu de la Crișul Alb în 1377. Acest element face din lăcaș unul dintre puținele biserici românești de piatră databile, poate, în secolul XIII.
Mănăstirea și biserica s-au aflat sub protecția lui Matei Corvin, a voievodului Radu Vodă cel Mare, ca și a lui Mihai Viteazu, care a refăcut-o.
Mănăstirea păstrează în registrul iconografic pictat in interiorul ei, una dintre imaginile rare ale episcopului unit al Blajului, Ioan Inocențiu Micu-Klein, ca protector al lăcașului de cult.
Știre în actualizare.
EVENIMENT
„Împreună hrănim speranța”. Colecta Națională de Alimente revine la Cluj. Ajutor de Paști pentru cei în nevoie

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, între care și cea din Cluj, alături de partenerii săi și mii de voluntari, organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente.
Acesta este una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România și se va derula în peste 1.000 de magazine din toată țara.
„Împreună hrănim speranța”. Colectă de alimente la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul spital de oncologie și cardiologie de la Alba Iulia. Licitația, lansată în SEAP

Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul corp al Spitalului din Alba Iulia. Noul spital de oncologie și cardiologie aflat în construcție la Alba Iulia urmează să fie dotat cu echipamente medicale de peste 79 milioane de lei. Este vorba despre un laborator integrat de tratament oncologic și un sistem angiograf.
Reamintim faptul că la Alba Iulia a început construcția unui nou corp de clădire în curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Este vorba despre o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Trei tineri au dat în patru nopți 25 de spargeri în Alba Iulia: Au furat din autoturisme, șantiere și case aflate în construcție

Trei tineri care au dat 25 de spargeri în Alba Iulia au fost recent trimiși în judecată de magistrați. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de stadiul de cameră preliminară, unde magistrații au dat undă verde pentru începerea judecății.
Cele 25 de acte materiale au fost săvârșite în decursul a 4 nopți, respectiv în nopțile de 26 spre 27 noiembrie 2024, 5 spre 6 decembrie 2024, 13 spre 14 decembrie 2024 și 3 spre 4 ianuarie 2025.
În concret, s-a reținut că, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume. Prima poziție a fost împărțită cu echipa Universității McMaster din Ontario (Canada).
Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro