Connect with us

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Incendiu puternic de vegetație uscată și stufăriș într-o localitate din Timiș. Pericol de propagare la locuințe

Publicat

Un incendiu puternic a izbucnit, duminică după-amiază, în loclaitatea Dudeștii Vechi din județul Timiș. Flăcările s-au extins rapid pe mai multe hectare de vegetație uscată și stufăriș.

Potrivit ISU Timiș, duminică după-amiază, pompierii din cadrul Stației Sânnicolau Mare, cu 2 autospeciale de stingere din dotare, au intervenit pentru stingerea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și stufăriș  în localitatea Dudeștii Vechi.

incendiu 2

Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 6 hectare, pe două bălți uscate, cu mai multe focare. De asemenea, având în vedere schimbarea frecventă a direcției vântului a existat pericolul de propagare a incendiului la locuințele din apropiere.

incendiu 4

Totodată, unul dintre focare s-a manifestat pe un canal de stufăriș cu lungime de 2 kilometri, zonă în care sunt cuiburi de fazani și căprioare.

În sprijinul lor a intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind foc deschis în spații deschise.

ISU apel către cetățeni

Facem apel către cetațeni să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice.

Nu puține au fost situațiile în care incendiile de miriști și vegetație uscată s-au extins la fondurile forestiere, fiind lichidate cu eforturi susținute ale pompierilor militari, voluntarilor și comunităților locale.

Având în vedere începerea acţiunilor de igienizare a terenurilor de către cetăţeni, pe fondul încălzirii vremii, vă prezentăm câteva măsuri care trebuie respectate pentru arderea în condiţii de siguranţă a resturilor vegetale rezultate, astfel:
– curăţarea suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;

– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier;
– asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere și a mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
–  stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Reamintim faptul că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile constituie contravenţii şi se poate sancţiona contravențional de către ISU Timiș cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 lei, conform H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Gradație de merit 2024. Modificări la calendarul concursului pentru profesori. Anunțul ministrului Educației

Publicat

prelungirea contractului de muncă pentru profesori. reactualizarea dosarelor la inspectorate

Gradație de merit 2024. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că metodologia de acordare a gradației de merit – sesiunea 2024 a fost trimisă la Monitorul Oficial.

Cele mai importante modificări, comparativ cu datele prezentate în proiect, vizează graficul desfășurării concursului.

Potrivit sursei citate, perioada de depunere a dosarelor la unitățile de învățământ este 13-21 mai 2024.

Evaluarea este programată în perioada 24 mai – 12 iunie.

Termenul pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Lumina soarelui, motivul de fericire al Ioanei Palcău, femeia de 104 ani din Alba Iulia: ”Dumnezeu mi-a dat Raiul pe Pământ”

Publicat

video lumina soarelui, motivul de fericire al ioanei palcău, femeia

Îmbrăcată în haine tradiționale, pe un fotoliu din casă, cu zâmbetul pe buze, o femeie, își aduce aminte de copilărie. Este Ioana Palăcu are 104 ani și locuiește în Alba Iulia alături de familie.

Găsește fericirea și bucuria în lucruri simple: în lumina soarelui, pe care o vede pe geam, în fiecare dimineață. 

 Cu zâmbetul pe buze a vorbit despre viața la Meteș, localitate din care se trage și despre fericirile pe care le-a avut în viață. 

De perioada în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz. Obiceiuri din satele Clujului

Publicat

sfantul gheorghe11.jpg

Purificarea prin rouă și prin apă de Sângeorz era un obicei întâlnit la sate, și nu doar în Cluj sau în Transilvania, ci în tot spațiul românesc.

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, sau Sângeorzul cum este numită în calendarul popular, era marcată în vechime în lumea satului prin diverse rituri, practici și gesturi, care aveau menirea să asigure protecția oamenilor, a casei, a animalelor, dar și rodul pământului.

Purificarea prin rouă și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dezastrul provocat de droguri, prezentat elevilor de liceu din Teiuș: Discuție dură cu Sergiu Ilieș, fost consumator de heroină

Publicat

dezastrul provocat de droguri, prezentat elevilor de liceu din teiuș:

Liceenii din Teiuș au avut ocazia să asculte povestiri cutremurătoare ale unor oameni care au trăit infernul drogurilor. Evenimentul a avut loc în cadrul ”Săptămâna altfel”.

În cadrul evenimentului, organizat la Casa de Cultură a orașului Teiuș, tinerii au avut ocazia să vadă cum legea îi pedepsește pe cei care propagă acest fenomen, dar și să afle mai multe de la oamenii în uniformă, care au copii și sunt preocupați de viitorul lor.

În cadrul ,,Săptămânii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe