Connect with us

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Intervenţii ale jandarmilor, în weekend, pentru îndepărtarea unor urşi din mai multe localităţi

Publicat

Jandarmii harghiteni au intervenit, la sfârşitul săptămânii, pentru îndepărtarea unor urşi din municipiul Miercurea Ciuc şi din localităţile Băile Tuşnad, Izvoru Mureşului şi Cioboteni, prezenţa acestora fiind semnalată prin nouă apeluri făcute la numărul de urgenţă 112.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, sâmbătă au fost primite şase apeluri care semnalau prezenţa urşilor în localităţile Miercurea Ciuc şi Băile Tuşnad.

Primul apel anunţa prezenţa unui urs în curtea unei pensiuni din Băile Tuşnad, unde a fost trimis un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad, care a îndepărtat animalul înspre pădure.

De asemenea, un bărbat a anunţat prezenţa unui urs în mijlocul staţiunii Băile Tuşnad, şi acesta fiind alungat de echipajul aflat în misiune pe raza staţiunii.

În cursul serii de sâmbătă, un al treilea apel semnala prezenţa unui urs în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmerie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil care a îndepărtat animalul sălbatic din curtea instituţiei medicale.

La puţin timp, un bărbat anunţa prezenţa unui urs pe strada Gării din Băile Tuşnad, animalul fiind îndepărtat din zona locuită de către un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad.

Tot sâmbătă seara, o femeie a semnalat prezenţa unui urs în apropierea unui izvor din aceeaşi staţiune, acesta fiind îndepărtat de către un echipaj de ordine publică, format dintr-un jandarm şi un poliţist.

Al şaselea apel a anunţat prezenţa unui urs în apropierea unui hotel din staţiune, dar animalul nu a fost găsit în zonă.

Duminică au fost primite trei apeluri care semnalau prezenţa urşilor în localităţile Băile Tuşnad, Izvoru Mureşului şi Cioboteni.

Primul apel făcea referire la prezenţa unui urs lângă gara CFR din Băile Tuşnad, animalul fiind îndepărtat din zona locuită de către un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad.

În aceeaşi zi a fost semnalată prezenţa unui urs în localitatea Izvoru Mureşului, la faţa locului fiind trimis un echipaj din cadrul Detaşamentului 4 Jandarmi Gheorgheni. De asemenea, în zonă au fost prezenţi şi doi membri ai asociaţiei de vânători.

Îndepărtarea acestuia a fost mai dificilă şi de durată deoarece ursul se întorcea la scurt timp în zona din care era îndepărtat. Într-un final, acesta a fost îndepărtat spre pădure.

Sâmbătă seara a fost primit ultimul apel, care semnala prezenţa unui urs în Cioboteni, acesta fiind îndepărtat de către săteni până la sosirea echipajului de jandarmi în zonă.

În toate cazurile au fost trimise de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă mesaje RO-ALERT, prin care oamenii erau avertizaţi de pericol, iar la faţa locului au fost prezente, în sprijin, echipaje medicale.

Jandarmii harghiteni fac apel la cetăţeni să nu mai meargă la locul unde este semnalată prezenţa urşilor în mesajele RO-ALERT, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol şi pentru a nu îngreuna intervenţia de îndepărtare a animalelor.

„Pe această cale, facem un apel la cetăţeni să înţeleagă că menirea mesajelor RO-ALERT nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezenţa urşilor, pentru că astfel îşi pot pune viaţa în pericol, dar şi îngreunează intervenţia instituţiilor abilitate să soluţioneze astfel de situaţii. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, au precizat reprezentanţii Biroului de Presă al IJJ Harghita. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Israelul va găzdui Miss Universe, în pofida închiderii graniţelor ţării din cauza noii tulpini de coronavirus

Publicat

miss universe 2021 sursa foto facebook

Israelul va găzdui concursul Miss Universe pe 12 decembrie în pofida impunerii de restricţii de călătorie în încercarea de a limita răspândirea noii variante de coronavirus, a declarat duminică ministrul israelian al turismului, Yoel Razvozov, relatează Reuters.

El a afirmat că participanţii la concurs, care se va desfăşura în staţiunea Eilat de la Marea Roşie, vor fi scutiţi de restricţiile de călătorie, însă vor fi supuşi testării PCR la fiecare 48 de ore şi vor trebui să respecte măsurile de precauţie.

Citește și Prima ţară care îşi ÎNCHIDE graniţele pentru străini, din cauza răspândirii variantei Omicron a virusului

Israelul a anunţat sâmbătă că va interzice intrarea tuturor străinilor în ţară pentru a proteja populaţia de contaminarea cu varianta Omicron de coronavirus.

„Acesta este un eveniment care va fi difuzat în 174 de ţări, un eveniment foarte important, un eveniment de care Eilat are foarte multă nevoie”, le-a spus Razvozov jurnaliştilor.

„Vom şti cum să gestionăm acest eveniment. Deci, prin acordarea de derogări, vom avea evenimente de genul acesta, pe care ţara deja s-a angajat să le organizeze şi pe care nu le putem anula”, a mai spus ministrul israelian. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

ANRE: România are, oficial, capacităţi de producere a energiei electrice cu o putere totală de 19.611 MW

Publicat

România dispune, oficial, de capacităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată totală de 19.611 MW, potrivit datelor afişate pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Din total, 33,9% reprezintă capacităţi hidro (6.644 MW), 21,1% pe cărbune (4.142 MW), 14,6% hidrocarburi (2.867 MW), 15,4% eolian (3.014 MW), 7,2% nuclear (1.413 MW), 7,1% solar (1.393 MW) şi 0,5% biomasă (106 MW).

La capitolul „Altele”, sunt incluse capacităţi pe bază de biogaz (29,229 MW), deşeuri (6,03 MW), căldură reziduală (4,1 MW) şi geotermal (0,05 MW).

ANRE a informat că va continua analiza capacităţilor de producere a energiei electrice în vederea evaluării cât mai corecte a puterii instalate a acestora şi publică periodic pe pagina proprie de internet situaţia actualizată a puterilor instalate în capacităţi de producere. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Credincioşii eleni, obligaţi să prezinte un test COVID negativ pentru a putea participa la slujbe

Publicat

Grecia a introdus noi restricţii prin care credincioşii sunt obligaţi să prezinte un test COVID-19 negativ pentru a participa la slujbe în biserici, după o creştere a numărului de cazuri de coronavirus în ultimele săptămâni, relatează duminică Reuters.

Conform noilor măsuri anunţate pe 18 noiembrie, persoanelor nevaccinate li se interzice accesul în spaţii interioare, inclusiv în restaurante, cinematografe, muzee şi săli de sport, chiar dacă prezintă un test negativ pentru coronavirus.

În cazul bisericilor, duminică a fost prima zi în care credincioşii care participă la slujbe trebuie să prezinte un test negativ.

„(Această măsură este) pentru a ne proteja pe noi înşine şi pe oameni”, a declarat părintele Christos, preot la Biserica Sfântul Spiridon din oraşul Pireu.

„Poate fi puţin dificil, însă vom persista. Suntem obligaţi să respectăm toate măsurile”, a mai spus el.

Unii credincioşi au declarat că au venit mai puţini oameni decât de obicei la slujba de duminică din cauza cerinţei ca cei nevaccinaţi să plătească pentru teste, un cost care s-ar putea dovedi costisitor pentru cei cu familii.

Grecia a înregistrat o creştere a infectărilor cu COVID-19 luna aceasta, numărul cazurilor zilnice ating niveluri record. Până sâmbătă, ţara a înregistrat 920.683 de infectări cu coronavirus şi 17.861 de decese asociate COVID-19 de la izbucnirea pandemiei. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Persoanele din Africa de Sud infectate cu tulpina Omicron nu au dezvoltat forme grave ale bolii

Publicat

laborator text covid coronavirus pixabay
sursa foto: pixabay

Persoanele din Africa de Sud care au contractat tulpina Omicron de coronavirus nu au dezvoltat forme grave ale bolii, a declarat pentru BBC medicul Angelique Coetzee, care conduce Asociaţia Medicală din Africa de Sud (SAMA), relatează duminică dpa.

Până acum, cazurile depistate în Africa de Sud nu sunt grave, a afirmat Angelique Coetzee.

Cu toate acestea, cercetările privind noua variantă de coronavirus, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, sunt încă într-un stadiu foarte incipient, a mai spus ea, adăugând că doar 24% din populaţia ţării este complet vaccinată.

„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a mai spus ea.

Aceştia au fost pacienţi care nu au fost internaţi direct în spital, a precizat Coetzee.

Cu toate acestea, medicul sud-african şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele pe care noua variantă ar putea să o aibă asupra persoanelor în vârstă cu afecţiuni preexistente, precum boli de inimă sau diabetul.

Care sunt simptomele Omicrom

Simptomele noii variante de COVID-19 sunt neobişnuite, însă uşoare, a mai spus Coetzee, adăugând că ea a fost prima care a alertat cu privire la posibilitatea unei noi variante după ce la cabinetul ei din Pretoria s-au prezentat, la începutul lunii noiembrie, pacienţi cu simptome neobişnuite de coronavirus care s-au plâns de oboseală severă.

Coetzee a fost primul medic sud-african care a alertat autorităţile în legătură cu pacienţi care au contractat o nouă variantă de COVID-19, pe 18 noiembrie.

Varianta Omicron a fost clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o „variantă îngrijorătoare”, care are un potenţial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Agerpres

Citește mai departe