Connect with us

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Lucrările avansează la noua zonă de promenadă din șanțurile Cetății Alba Carolina. Când va fi gata și cum va arăta

Publicat

Lucrările avansează la noile spații de agrement din zona laturii de est a Cetății Alba Carolina, lângă parcul de joacă pentru copii, în vecinătatea străzii Nicolae Bălcescu (zona Electrica / ADR Centru). 

Albaiulieni și turiștii care vizitează orașul se vor putea bucura, până la sfârșitul acestui an, de o zonă de promenadă, cu ochiuri de apă, spații verzi și locuri de odihnă și de petrecere a timpului liber.

Joi dimineața, muncitorii lucrau la ochiurile de apă și la aleile din zona acestora. Potrivit proiectului, în zonă urmează să fie amenajate trei bazine cu apă, legate între ele printr-un canal. De asemenea, sunt prevăzute spații verzi și locuri de odihnă.

Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, lucrările ar urma să fie finalizate până în 31 decembrie 2022.

Cum va arăta zona


Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat în luna octombrie actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru investiția privind amenajarea spațiilor de agrement pe Latura de Nord a Cetății Alba Carolina.

Un nou tronson a fost identificat pe parcursul lucrărilor începute anul trecut, lângă parcul de joacă pentru copii, în vecinătatea străzii Nicolae Bălcescu, locație prevăzută pentru ”amenajări hidrotehnice printr-un sistem bypass”. Astfel, se va asigura atât colectarea izvoarelor naturale din zonă, cât și asanarea amplasamentului.

„Pe perioada executării lucrărilor de intervenție, la partea de jos a contragărzii, în zona de est, s-a constatat existența mai multor izvoare cu debite mari de apă, ce nu au putut fi identificate în soluția propusă inițial. Astfel s-a impus revizuirea sistemului de preluare și dirijare a apelor în afara zonei studiate pentru a nu periclita lucrările deja realizate.

A fost identificat căminul canalului colector nr. 1 din Cetatea Alba Carolina, executat în 2010, situat pe zona de șanț exterior adiacentă străzii Decebal, în vecinătatea sediului ADR Centru. Potrivit dimensiunilor și capacității, poate fi utilizat pentru descărcarea apelor din supraplin.

Dificultățile, neplăcerile și dezavantajele create de apa provenită și colectată din izvoarele naturale au fost înlăturate prin schimbarea soluției tehnice și realizarea unor amenjări hidrotehnice specifice pe suprafața șanțului exterior printr-un sistem bypass; s-a realizat concomitent atât evacuarea apelor pentru asanarea amplasamentului, cât și regenerarea urbană a zonei care este defavorizată în raport cu celelalte tronsoane”, se arată în proiect.

Reprezentanții primăriei susțin că preluarea apelor, respectiv crearea unor pânze de apă vor avea aport pozitiv în proiectul aflat în derulare și completează amenajarea de spații publice pentru agrement, cu impac minimal asupra sitului.

Terenul de 5.382 mp, propus pentru crearea acestei noi zone de colectare a apelor de izvor, situată în extremitatea tronsonului 8, constituie parte din șanțul exterior pe latura de est a Cetății și va fi denumit Tronsonul nr. 9.

Soluția tehnică a acceptată de AMPOR. De asemenea, modificarea proiectului tehnic are aviz favorabil de la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu. S-a dat autorizație de construire, din 29 iulie.

Detalii din proiect

Proiectul ”Reconversie funcțională, șanț exterior – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, spații publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber” este în execuție cu termen de finalizare 4 noiembrie 2022 (prin act adițional la contractul de execuție semnat în 2021 cu Elis Pavaje / Total Business Land, în valoare de 5,8 milioane lei plus TVA).

Obiective:

  • creare zone verzi pe latura nordică primetrală a Cetății Alba Carolina – suprafață 26.476 mp, în 12 luni
  • facilități de recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnă într-un spațiu deschis nou creat în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina (29.000 mp)

Lucrările au început în ianuarie 2021 și s-au desfășurat pe opt tronsoane (lucrări și amenajări spații verzi, zone pietonale, plantări arbori și plane, rețea stradală de iluminat, mobilier urban, captarea izvoarelor de suprafață și subterane), se arată în documentație.

Până acum s-au amenajat următoarele suprafețe:

  • pavaj andezit alei pietonale: 1.652 mp
  • pavaj pistă biciclete: 297 mp
  • alei înierbate: 250 mp
  • grădini urbane: 508 mp
  • zone verzi: 21.100 mp
  • iluminat public: 44 stâlpi, 16 proiectoare

În total, prin proiect se vor crea 33.924 mp spații în zona urbană / 30.802,36 mp spații verzi.

Noua valoare a proiectului, cu acest nou tronson, este de 9,247.426,36 lei cu TVA, din care lucrări de construcții-montaj 6,752.464,85 lei cu TVA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Lucrările avansează la noile spații de agrement din zona laturii de est a Cetății Alba Carolina, lângă parcul de joacă pentru copii, în vecinătatea străzii Nicolae Bălcescu (zona Electrica / ADR Centru). 

Albaiulieni și turiștii care vizitează orașul se vor putea bucura, până la sfârșitul acestui an, de o zonă de promenadă, cu ochiuri de apă, spații verzi și locuri de odihnă și de petrecere a timpului liber.


Joi dimineața, muncitorii lucrau la ochiurile de apă și la aleile din zona acestora. Potrivit proiectului, în zonă urmează să fie…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Școlii la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona: O sărbătoare a recunoștinței, mândriei și speranței

Publicat

ziua Școlii la liceul tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt”

Publicitate

Astăzi, curtea Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona a fost plină de emoție, culoare și forfotă veselă. Elevi, profesori, părinți și invitați de la Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani au celebrat împreună Ziua Școlii, un moment devenit tradiție, în care comunitatea se strânge să-și cinstească trecutul și să-și afirme valorile.

Sărbătoarea a început cu un moment solemn: un tedeum de mulțumire pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe