Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Mol, câinele jandarm din Harghita, s-a pensionat. Cum și-au luat rămas bun colegii, de la camaradul patruped

PublicatCâinele-jandarm Mol, care a “lucrat” mai bine de zece ani la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita a fost trecut în rezervă vineri, în urma unei ceremonii organizate special pentru el, şi a rămas în grija instructorului său, căruia îi este şi cel mai bun prieten.

caine jandarm

”Oricât ai fi de rece și calculat, pentru că așa îți cere fișa postului, pentru că ai nevoie de toată puterea și stăpânirea de sine în îndeplinirea misiunilor, că doar ești jandarm, nimic din toate astea, nici măcar antrenamentele, nu te pregătesc pentru momentul în care trebuie să iei hamul jos pentru ultima oară de pe cel care timp de mai bine de 10 ani te-a întâmpinat în fiecare dimineață cu un salut de bucurie, cu un lătrat.

caine jandarm

Azi, câinele Mol, un frumos câine ciobănesc-german, își încheie cariera, dar nu se desparte de prietenul, partenerul și dresorul lui, plutonier major Maxim George.

La finalul carierei, Mol a beneficiat de o ceremonie de despărţire şi a primit pe lângă îmbrăţişările foştilor săi îngrijitori și onorul, ca o scurtă defilare din partea colegilor lui mai tineri.

Pentru că au fost mereu alături, din acea dimineață de toamnă de 16 octombrie 2009, când la nici 9 luni Mol a primit prima lui mângâiere și a auzit pentru prima oară vocea caldă dar fermă a instructorului, și pentru că deja era timpul să treacă la treabă, după câteva luni, au plecat împreună la Centrul Chinologic “Dr.Aurel Greblea” Sibiu, pentru a parcurge împreună greul drum al dresajului, specialitatea intervenție-patrulare.

caine

Și l-au terminat cu brio, cu o notă de peste 9, 50, situându-se pe un meritoriu loc 3 la finalul cursului. În cei peste 10 ani, din fericire, nu a fost nevoie niciodată ca ei să intervină.

Din motive pe care oricum nu le-ar înțelege decât cei care au crescut în viața lor un câine și dincolo de ele, pentru că au fost mai mult decât prieteni, au fost camarazi, colegul nostru a luat decizia ca Mol să-și petreacă pensia alături de el. Iar pentru asta, merită aprecierea noastră.

Dar cine este dresorul?

Plutonier major Maxim George s-a reîntors în anul 2002 în unitatea unde și-a executat stagiul militar în perioada 2000-2001, pentru a continua ceea ce a început, pentru a împleti cumva pasiunea cu meseria, ceva de care nu toți avem întotdeauna parte.

Pe parcursul acestor 20 de ani a avut în primire trei câini, toți beneficiind la finalul carierei lor de grija lui.

La ora actuală, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita are în dotare 2 câini, Pera și Siz, unul antrenat pentru intervenție- patrulare, iar unul pentru căutare –salvare”.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Primele temperaturi NEGATIVE: Minus 2,9 grade Celsius la Miercurea Ciuc

Publicat

Mercurul termometrelor a scăzut, sâmbătă dimineaţa, la Miercurea Ciuc, până la minus 2,9 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Meteorogul de serviciu de la Centrul Meteorologi Regional Sibiu, Cristina Blaga, a declarat pentru AGERPRES că scăderea de temperatură s-a produs pe un fond de cer degajat, cu presiune ridicată şi în urma pătrunderii de aer rece din sector nordic.

Sursa citată a mai precizat că temperaturi negative s-au mai înregistrat şi în alte localităţi din Harghita, respectiv minus 1 grad Celsius la Topliţa şi minus 0,6 grade Celsius la Joseni.

La toate staţiile meteo unde temperaturile au fost negative s-a înregistrat şi brumă.

Meteorologul Cristina Blaga a mai precizat că minima înregistrată la Miercurea Ciuc este mai scăzută decât normalul perioadei, dar au mai fost ani când, în aceeaşi zi, mercurul termometrelor a înregistrat valori chiar şi de minus 5 grade Celsius. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE: Căruță spulberată de un microbuz, în Suceava. Sunt implicate trei persoane, între care un copil de 8 ani

Publicat

Sursă foto: arhivă

Accident rutier sâmbătă dimineață în localitatea Pătrăuți din județul Suceava. În impact sunt implicate trei persoane, un microbuz și o căruță.

Conform ISU, un microbuz a intrat în coliziune cu o căruță, în localitatea Pătrăuți.

Sunt trei persoane implicate, printre care și un copil de 8 ani. Intervin pompierii militari cu o autospecială pentru descarcerare, un SMURD B2 și un SMURD TIM, cu sprijinul unui echipaj SAJ.

Calul este prins sub microbuz.

UPDATE: Cele două persoane din căruță, copilul și o femeie, au fost transportate la spital, cu diverse traumatisme, dar conștiente.

Pe de altă parte, șoferul microbuzului refuză transportul la spital.

Calul a fost scos de sub microbuz, este în viață, dar are răni grave.

„Se va lua legătura cu un medic veterinar, care va hotărî soarta animalului”, au transmis pompierii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenție contra cronometru la un incendiu violent izbucnit într-un magazin din municipiul Botoșani

Publicat

Sursă foto: arhivă

Un incendiu puternic a afectat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un magazin din municipiul Botoșani.

Pompierii botoșăneni au intervenit aproape patru ore pentru stingerea incendiului produs în interiorul unui magazin situat pe Calea Națională din municipiul Botoșani.

Alarma s-a dat puțin după ora 01.00.

La fața locului s-au deplasat pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale cu apă și spumă.

La sosirea forțelor de intervenție, ardea o parte din marfă, respectiv produse alimentare, industriale, băuturi alcoolice si răcoritoare, depozitate lângă o ladă frigorifică.

Incendiul a fost stins în limitele găsite de pompieri.

Din cauza temperaturii ridicate și a fumului s-au degradat și alte bunuri din interior.

Valoarea estimativă a pagubelor este de 1 000 000 lei. S-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de 1.500.000 lei.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza unui aparat electrocasnic lăsat sub tensiune, precizează pompierii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Grajd de 200 metri pătrați, mistuit de flăcări în județul Alba

Publicat

Un grajd de 200 metri pătrați a fost mistuit de flăcări, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în județul Alba.

Incendiul a izbucnit la un grajd din localitatea Feișa. Când au ajuns pompierii, ardea generalizat o șură, pe o suprafață de 200 de metri pătrați.

A existat posibilitatea de extindere la casa de lângă, însă pompierii din Blaj au reușit să evite pericolul.

În cele din urmă, incendiul a fost lichidat, iar porcii aflați lângă grajd au fost salvați.

Citește mai departe