EVENIMENT
FOTO VIDEO: Oameni căzuți pe străzi și bolnavi transportați în tuburi speciale. Orașul din China unde a izbucnit virusul mortal, închis de restul lumii
China se află în stare de alertă. Orașul Wuhan unde a izbucnit epidemia cu coronavirus a fost închis joi dimineață. Traficul intern, aerian și naval a fost suspendat. Mai mult, autoritățile le-au cerut celor peste 11 milioane de locuitori să nu părăsească orașul.
De asemenea, miercuri seara Comitetul de urgenţă al Organizaţei Mondiale a Sănătăţii s-a reunit la Geneva, pentru a analiza situația.
Unii experți spun ca situația ar fi mult mai gravă și că autoritățile chineze nu prezintă în totalitate adevărul.
Oficial au fost înregistrate 571 de cazuri în 26 de provincii și orașe din China. Peste 95 de bolnavi sunt în stare gravă, au fost și au fst înregistrate deja 25 de decese.
Mai grav este faptul că virusul se răspândește cu repeziciune. Cazuri confirmate au apărut în Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia şi Thailanda.
Radio Free Asia este una dintre cele mai active instituții de presă, din zonă, care oferă cele mai multe detalii despre epidemia care poate deveni un pericol internațional.
În peste 17 clipuri video și fotografii din mai multe zone lovite de epidemie, publicate de RFA Asia se poate observa cu ușurință că situația este una gravă.
Oameni căzuți pe jos în spații publice, doctori cu echipamente complete de protecție, sunt imaginile prezente în fiecare material prezentat de presa locală sau internațională.
Radio Free Asia a publicat o serie de fotografii dintr-o altă zonă, de lângă Wuhan, unde pacienții sunt duși la spital în tuburi speciale de transport, destinate persoanelor infectate.
Mai mult, în unele zone au fost instalate și corturi medicale de campanie.
Potrivit unor cercetători citați de CNN, serpii – kraitul și cobra – și liliecii pot fi sursa inițială a epidemiei.
Cercetătorii au utilizat o analiză a codurilor proteice favorizate de noul coronavirus și au comparat-o cu codurile proteice din coronavirusuri găsite în diferite gazde animale, precum păsări, șerpi, marmote, arici, manici, lilieci și oameni. Aceștia au descoperit că codurile de proteine din virus sunt asemănătoare cu cele ale șerpilor.
Totuși, la șerpi virusul ar fi ajuns de la lilieci. Șerpii vânează adesea lilieci în sălbăticie. Rapoartele preliminare indică faptul că șerpii au fost vânduți pe piața locală de fructe de mare din Wuhan, ridicând posibilitatea ca virusul să fi sărit din speciile gazdă – lilieci – la șerpi și apoi la oameni la începutul acestui focar. Cu toate acestea, modul în care virusul s-ar putea adapta atât gazdelor cu sânge rece cât și cu sânge cald rămâne un mister.
Primii pacienți infectați au luat virusul direct de la animale. Acest lucru a fost posibil deoarece virusul a dobândit o serie de mutații genetice care i-au permis să infecteze și să se înmulțească în interiorul oamenilor.
Acum aceste virusuri pot fi transmise de la persoană la persoană. Studiile de teren au relevat că sursa inițială a coronavirusului este liliacul, iar cămile au servit ca gazde intermediare între lilieci și oameni.
sursă: Dailymail.com, CNN, digi24.ro, protv.ro, twitter
EVENIMENT
Start-Up Nation 4, deblocat: 444 de milioane de euro pentru tinerii antreprenori. Ce a decis ministrul Economiei

Programul Start-Up Nation 4 a fost deblocat oficial de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Ministrul Radu Miruță a anunțat că a semnat ordinul de deblocare și că tinerii care au aplicat deja pot merge mai departe spre finanțare.
Problema: prea puțini aplicanți sub 30 de ani
„Inițial, tot proiectul de 444 de milioane de euro era blocat pentru că nu se atinsese pragul minim de 25.000 de aplicanți sub 30 de ani”, a explicat…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Polițiștii din Alba, cu ochii pe șoferii vitezomani. Sistemul de radare e-SIGUR, folosit în zonele cu risc de accidente

Polițiștii rutieri din Alba acționează sâmbătă, 5 iulie, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, pentru a depista posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județ.
Potrivit IPJ Alba, sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR folosește dispozitive radar, montate pe trepiede mobile.
Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care încalcă alte reguli de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Restricții de circulație pe trei drumuri din Alba, pentru desfășurarea competiției sportive Turul Ciclist al Sibiului

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a competiției sportive Turul Ciclistic al Sibiului au fost instituite sâmbătă, 5 iulie, restricții de circulație pe mai multe drumuri din Alba.
Potrivit IPJ Alba, în intervalul orar 10:30 – 12:30 este restricționat traficul pe:
- DN 14B – Valea Lungă – Blaj
- DJ 107 – Cergău – Roșia de Secaș
- DJ 107B – limita județului Sibiu, în zona localității Păuca
Conducătorii auto sunt sfătuiți să respecte restricțiile…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Două persoane, intoxicate cu monoxid de carbon, la Bobâlna. Pompierii intervin cu două autospeciale și o amubulanță SMURD

Două persoane au fost găsite inconștiente, cel mai probabil în urma unei intoxicații cu monoxid de carbon, în localitatea Oșorhel din comuna Bobâlna, județul Cluj. La fața locului intervin de urgență pompierii cu două autospeciale și o ambulanță SMURD.
Este posibil să fie solicitat și elicopterul SMURD pentru transportul de urgență al victimelor. Până în acest moment, nu se cunosc mai multe detalii despre starea persoanelor afectate sau despre circumstanțele…
Citește mai mult pe Cluj24.ro