EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Percheziții la persoane bănuite că ar fi lansat atacuri informatice asupra mai multor instituții publice

Polițiștii și procurorii DIICOT efectuează joi dimineață percheziții la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat și infracțiuni informatice.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, la data de 29 iunie 2023, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice din Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 6 percheziții domiciliare și au pus în executare 8 mandate de aducere, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcționării sistemelor informatice, transfer neautorizat de date informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Din cercetări a reieșit că, în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, persoanele bănuite ar fi lansat mai multe atacuri informatice tip „defacement” asupra sistemelor informatice aparținând mai multor instituții publice din țară, fapte circumscrise, având în vedere modul în care au fost săvârșite și s-au concretizat, fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de „hacktivism”.
Activitatea desfășurată de bănuiți ar fi căpătat notorietate în mediul online, sub numele de „Operation Romania”.
Hacktivismul este o formă de activism care implică utilizarea abilităților și cunoștințelor în domeniul tehnologic, în special în hacking și securitate informatică, pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice.
Una dintre caracteristicile distincte ale hacktivismului este utilizarea tehnicii de hacking pentru a obține acces neautorizat la sisteme informatice.
Acest acces poate fi obținut fie prin exploatarea vulnerabilităților de securitate, fie prin exploatarea parolelor slabe, setate de către utilizatorii legitimi, fie prin alte metode de infectare.
Un alt aspect important al hacktivismului este utilizarea puterii colective.
Hacktiviștii colaborează adesea în grupuri sau în comunități online, împărtășind cunoștințe, instrumente și idei pentru a amplifica impactul acțiunilor lor.
Utilizarea internetului și a platformelor de comunicare online facilitează colaborarea la nivel global și permite hacktiviștilor să acționeze fără a fi restricționați de granițe geografice.

Activitatea de hacktivism poate îmbrăca diverse forme, printre care:
1. Defacement-uri și atacuri cibernetice: Hacktiviștii pot pătrunde în site-uri web și le pot modifica conținutul (defacement), afișând mesaje sau simboluri relevante pentru cauza pe care o susțin.
2. Scurgeri de informații (leaks): Hacktiviștii pot accesa și divulga informații secrete sau confidențiale. Aceste scurgeri pot avea un impact semnificativ asupra organizațiilor sau instituțiilor vizate.
3. Atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service): Hacktiviștii pot utiliza tehnici de atac pentru a suprasolicita un server sau o rețea, blocând accesul utilizatorilor legitimi la resursele respective.
La acțiune au participat polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, ai serviciilor de combatere a criminalității organizate Buzău, Vaslui și Bistrița-Năsăud, precum și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
EVENIMENT
FOTO: Adjunctul Poliției Sebeș, erou de Paște. Claudiu Florea a salvat un vârstnic dintr-o mașină răsturnată

De Paște, un om s-a întors acasă la familie, datorită altui om, au transmis sâmbătă, reprezentanții IPJ Alba. Claudiu Florea mergea spre familia sa aflată în Apuseni când a observat o mașină răsturnată de curând. Imediat s-a dus acolo și, din interior, a scos un om în vârstă căruia i se făcuse rău la volan.
Adjunctul Poliției Sebeș, erou de Paște: Întreaga poveste a fost spusă de reprezentanții IPJ Alba.
”De sărbători, toate drumurile duc spre casa…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Slujbă de Înviere pentru pacienții Spitalului de Urgență Cluj-Napoca. Părintele Cozma pregătește pachete cu ouă roșii și cozonac

Pacienții internați și personalul medical de gardă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca primesc și în acest an, prin grija părintelui paroh Ioan Cozma, pachete cu ouă roșii, cozonac și pahar cu Sfintele Paști. Acestea sunt distribuite în dimineața primei zile a marelui paznic, odată cu micul dejun, prin grija blocului alimentar și al serviciului de transport.
Părintele Cozma oficiază sâmbătă noaptea slujba de Înviere în biserica din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Mesajul de Paște 2025 al PS Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Cardinal LUCIAN
prin harul și mila Bunului Dumnezeu,
Arhiepiscop și Mitropolital Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș,
Arhiepiscop Majoral Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică,
în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apostolic al Romei
Onoratului cler împreună slujitor,
Cuvioșilor călugări și călugărițe,
Iubiților credincioși greco-catolici,
și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu
„De ce-L căutați pe Cel Viu între cei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Controale ale Poliției, în Alba. Amenzi de zeci de mii de lei și sute de persoane și mașini, verificate prin eDAC

Acțiuni ample ale polițiștilor și jandarmilor din Alba pentru menținerea ordinii publice. În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au desfășurat acțiuni coordonate, în sistem integrat, pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională, dar și pentru asigurarea unui climat de siguranță publică în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.
Pe parcursul intervențiilor, au fost efectuate 438 de verificări de persoane…
Citește mai mult pe Alba24.ro