EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Percheziții la persoane bănuite că ar fi lansat atacuri informatice asupra mai multor instituții publice

Polițiștii și procurorii DIICOT efectuează joi dimineață percheziții la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat și infracțiuni informatice.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, la data de 29 iunie 2023, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice din Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 6 percheziții domiciliare și au pus în executare 8 mandate de aducere, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcționării sistemelor informatice, transfer neautorizat de date informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Din cercetări a reieșit că, în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, persoanele bănuite ar fi lansat mai multe atacuri informatice tip „defacement” asupra sistemelor informatice aparținând mai multor instituții publice din țară, fapte circumscrise, având în vedere modul în care au fost săvârșite și s-au concretizat, fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de „hacktivism”.
Activitatea desfășurată de bănuiți ar fi căpătat notorietate în mediul online, sub numele de „Operation Romania”.
Hacktivismul este o formă de activism care implică utilizarea abilităților și cunoștințelor în domeniul tehnologic, în special în hacking și securitate informatică, pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice.
Una dintre caracteristicile distincte ale hacktivismului este utilizarea tehnicii de hacking pentru a obține acces neautorizat la sisteme informatice.
Acest acces poate fi obținut fie prin exploatarea vulnerabilităților de securitate, fie prin exploatarea parolelor slabe, setate de către utilizatorii legitimi, fie prin alte metode de infectare.
Un alt aspect important al hacktivismului este utilizarea puterii colective.
Hacktiviștii colaborează adesea în grupuri sau în comunități online, împărtășind cunoștințe, instrumente și idei pentru a amplifica impactul acțiunilor lor.
Utilizarea internetului și a platformelor de comunicare online facilitează colaborarea la nivel global și permite hacktiviștilor să acționeze fără a fi restricționați de granițe geografice.

Activitatea de hacktivism poate îmbrăca diverse forme, printre care:
1. Defacement-uri și atacuri cibernetice: Hacktiviștii pot pătrunde în site-uri web și le pot modifica conținutul (defacement), afișând mesaje sau simboluri relevante pentru cauza pe care o susțin.
2. Scurgeri de informații (leaks): Hacktiviștii pot accesa și divulga informații secrete sau confidențiale. Aceste scurgeri pot avea un impact semnificativ asupra organizațiilor sau instituțiilor vizate.
3. Atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service): Hacktiviștii pot utiliza tehnici de atac pentru a suprasolicita un server sau o rețea, blocând accesul utilizatorilor legitimi la resursele respective.
La acțiune au participat polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, ai serviciilor de combatere a criminalității organizate Buzău, Vaslui și Bistrița-Năsăud, precum și jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
EVENIMENT
Românii cu probleme medicale, în topul pasagerilor care vin cu avionul de la București la Cluj

Antreprenorii se numără printre cei mai mulți pasageri pe zborurile care fac legătura dintre București și Cluj și retur. Totuși, un loc important în segmentul de pasageri este ocupat în ultima perioadă și de cei care caută serviciile medicale clujene, conform unui top realizat de cpmpania Tarom.
Pasagerul cu numărul 1.000.000 care a ajuns pe Aeroportul Internațional Cluj în 2025, mai precis miercuri, 14 mai, a călătorit cu Tarom și a venit de la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Fosta șefă a ITM Alba, Izabella Ursaleș s-a stins din viață după o luptă cu o boală necruțătoare

Fosta șefă a ITM Alba, Izabella Ursaleș s-a stins din viață. Anunțul trist a fost făcut de foștii colegi social democrați ai acesteia.
Izabella Ursaleș a pierdut lupta cu o boală necruțătoare. Aceasta s-a stins din viață joi, 15 mai 2025.
”Organizația județeană a PSD Alba își exprimă profunda tristețe la trecerea la cele veșnice a colegei noastre, Izabella Ursaleș.
Dumnezeu să o odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndurerate!”, au transmis…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Cât costă cireșele de mai, în piața din Sebeș. Prețuri la fructele și legumele de sezon

Cât costă cireșele de mai: În piața din Sebeș, primele cireșe românești ale sezonului au apărut la vânzare cu prețul de 60 de lei kilogramul. Aceste fructe timpurii, cunoscute și sub denumirea de „cireșe de mai”, reprezintă prima recoltă a anului din această categorie de fructe și apar la prețuri mari în fiecare an.
Cireșele de mai sunt apreciate pentru prospețimea lor și pentru faptul că marchează începutul sezonului fructelor de vară autohtone.
Fiind printre…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Clujul, sub COD GALBEN de vreme rea. Ploi torențiale, VIJELII și căderi de grindină. NINSORI la munte până sâmbătă

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod Galben de vreme rea care este valabil și pentru județul Cluj.
Instabilitatea atmosferică ca fi accentuată, vântul va bate cu putere și sunt așteptate ploi însemnate cantitativ.
Clujul, sub COD GALBEN de vreme rea
Astfe, joi, 15 mai, până la ora 22.00, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, cu cantități de apă de 15 – 20 de litri pe metru pătrat…
Citește mai mult pe Cluj24.ro