EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Peste 30 de incendii de vegetaţie uscată în ultimele 24 de ore, în județul Gorj. 339 de la începutul anului
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au transmis, miercuri, un semnal de alarmă privind incendiile de vegetaţie uscată după ce, numai în ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit la peste 30 de astfel de evenimente.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Gorj, Florin Chisim, de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate, în total, 339 de incendii de vegetaţie în mai multe localităţi ale judeţului.
Citește și FOTO: Copilaș rănit după explozia unei butelii, într-o gospodărie din Gorj
„În ultimele 24 de ore, ISU Gorj a intervenit pentru stingerea a 33 de incendii de vegetaţie uscată şi mărăciniş izbucnite în mai multe localităţi ale judeţului. Câteva sute de hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş au fost mistuite de flăcări, iar în unele localităţi focul s-a extins şi la fondul forestier. Nu au existat victime, iar dacă focul nu a ajuns să cuprindă şi locuinţe asta se datorează mobilizării exemplare a colegilor nostri, a Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă constituite la nivelul unităţilor administrative-teritoriale şi, în unele cazuri, a cetăţenilor cu spirit civic.
Cauza probabilă a izbucnirii acestor incendii a fost aceeaşi: utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor sau arderea resturilor vegetale. Încă o dată facem un apel către cetăţeni pentru a-i determina să renunţe la igienizarea terenurilor prin incendiere! Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 lei”, a spus Florin Chisim.
El a precizat că localităţile unde au avut loc incendii de vegetaţie sunt Hurezani, Crasna, Bumbeşti-Jiu, Stoina, Jupâneşti, Târgu Jiu, Logreşti, Tismana, Albeni, Jupâneşti, Scoarţa, Stăneşti, Licurici, Peştişani, Alimpeşti, Negomir, Urdari, Motru, Bustuchin, Căpreni, Bâlteni, Roşia de Amaradia, Dragoteşti şi Borăscu.
Totodată, având în vedere numărul mare de incendii înregistrate şi ţinând cont de experienţa anilor trecuţi, deoarece este foarte greu ca populaţia să fie convinsă să renunţe la incendierea terenurilor, ISU va demara o campanie de conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când dau foc vegetaţiei uscate.
„Experienţa anilor trecuţi şi numeroasele incendii de vegetaţie uscată produse pe raza judeţului nostru sunt dovada că este foarte greu să convingem cetăţenii să renunţe la utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor. În acest sens, în perioada imediat următoare, vom demara o nouă campanie de conştientizare a riscurilor în cooperare cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Gorj şi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Vom forma echipe care vor merge la fiecare UAT de pe raza judeţului pentru a implica şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă în campania de conştientizare a populaţiei şi, pe cât posibil, vom încerca să interacţionăm cât mai mult cu cetăţenii, în speranţa stopării acestui fenomen”, a mai spus Florin Chisim. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”
Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Analiză UBB a antreprenoriatului din România. Daniel David: Politicienii au intenții bune, dar trebuie evitate extremele
Situația antreprenoriatului din România a fost analizată de o echipă de cercetători de la FSEGA din cadrul UBB. Rezultatele arată că peste 63% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc
O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat miercuri, 20 noiembrie, Raportul de țară…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ninge în Apuseni și Șureanu: La munte, iarna a venit din 20 noiembrie. Imagini surprinse de camerele video de pe pârtiile de schi
În seara de 20 noiembrie 2024, prima ninsoare s-a așternut peste Munții Apuseni și Munții Șureanu. Imaginile capturate de camerele live din Arieșeni și Șureanu arată pârtii și împrejurimi acoperite de zăpadă, pregătind terenul pentru activitățile specifice sezonului rece.
Prognozele meteo indică faptul că temperaturile scăzute din zonă vor continua, ceea ce poate favoriza acumularea zăpezii și pregătirea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro