EVENIMENT
FOTO, VIDEO: Scene VIOLENTE în Galați. A scos cuțitul când i s-a atras atenția să ridice mâncarea căzută
Intervenție în forță a jandarmilor gălățeni, după ce un puști a scos cuțitul la un bărbat.
Potrivit Jandarmeriei, vineri, jandarmii patrulau pe strada Oțelarilor din orașul Galați când au observat un bărbat aflat pe trotuar care le face insistent cu mâna.
Jandarmii au oprit în dreptul acestuia și l-au întrebat ce problemă are. Speriat, bărbatul le-a spus oamenilor legii că un tânăr l-a amenințat cu un cuțit, după ce i-a atras atenția să strângă mâncarea pe care o scăpase pe jos.
Din verificările făcute de jandarmi și din declarația persoanelor implicate a rezultat că tânărul, în vârstă de 16 ani, s-a întâlnit în cartierul Micro 19 cu doi prieteni, de aceeași vârstă, cu care intenționa să meargă într-un magazin din apropiere. La un momen dat, tânărul a scăpat pe jos o parte din mâncare pe care o avea în mână, iar un trecător i-a solicitat să o ridice.
Revoltat că i s-a atras atenția, acesta a scos din haină un cuțit cu care l-a amenințat pe trecător, un bărbat în vârstă de 60 ani. Speriat, bărbatul s-a îndepărtat rapid de el, iar când a văzut un echipaj de jandarmerie a semnalat problema. În momentul în care au văzut jandarmii, cei trei tineri au fugit printre blocurile din zonă, dar în scurt timp au fost prinși.
Cuțitul a fost găsit de jandarmi într-o grădină din apropiere, iar cei trei au fost conduși la sediul poliției. Pe numele unuia dintre ei, jandarmii au întocmit actele de sesizare pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și port fără drept de obiecte periculoase.
Cercetările sunt continuate de către poliție.

Bărbatul dat dispărut marți pe Dealul Corbului, în localitatea Preluca, a fost găsit fără viaţă de salvatorii montani, căzut într-o râpă adâncă de peste 80 de metri, a informat, miercuri, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.
„Persoana rătăcită (84 de ani) a fost găsită decedată, căzută într-o râpă cu apă de peste 80 metri. A fost extrasă prin tehnica de coardă şi lansat tot cu ajutorul corzilor până la punctul de unde va fi transportat cu ajutorul tărgii UT 2000 până la maşina de la Medicina Legală”, a precizat reprezentantul Salvamont Maramureş.
Dispariţia bătrânului a fost anunţată, marţi seara, după ce în cursul după amiezii a fost căutat de localnici şi rude fără a fi găsit. Agerpres

O nouă schemă a României în valoare de 103 milioane euro (512 milioane RON) pentru sprijinirea construirii de instalații de stocare a energiei electrice, a fost aprobată miercuri de Comisia Europeană.
Măsura va fi finanţată parţial prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă („MRR”), în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării acestuia de către Consiliu.
Scopul acestei scheme este să sprijine investiţiile în instalaţiile de stocare a energiei electrice pe bază de baterii, permiţând o integrare fără probleme a energiei din surse regenerabile eoliene şi solare în sistemul energetic din România.
Ajutoarele din cadrul schemei vor fi sub forma unui grant direct pentru proiecte selectate printr-o procedură de ofertare concurenţială.
Ajutorul acordat fiecărui beneficiar nu va depăşi: 100 % din deficitul de finanţare al proiectului, 167.000 euro per MWh de capacitate de stocare instalată sau o sumă maximă de 15 milioane euro.
Proiectele vor fi selectate până la 31 decembrie 2023 şi trebuie finalizate până la 31 decembrie 2025.
Comisia a constatat că schema propusă de România este necesară şi adecvată pentru a accelera investiţiile în instalaţiile de stocare a energiei electrice, contribuind astfel la obiectivele strategice ale UE legate de tranziţia verde.
În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporţională, deoarece ajutorul va fi limitat la minimul necesar, şi că nu va avea efecte negative nedorite asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale din UE.
Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema României în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
Sursa: MediaFax

Un incendiu a izbucnit miercuri după-amiază la o locuință aflată într-o localitate din Argeș.
Potrivit ISU Argeș, incendiul a izbucnit la o locuință aflată la numărul 4, pe strada Barăci, din localitatea Valea Mare Pravăț.
Către locul solicitării se deplasează pompierii de la Detașamentele Câmpulung și Mioveni cu două echipaje de stingere, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat.
Au fost suplimentate forțele de intervenție cu încă o autospecială de stingere cu apă și spumă de la Detașamentul Câmpulung.
Din primele informații, arde acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați.
AUTO
A fost publicat proiectul privind îngheţarea temporară a tarifelor pentru RCA la nivelul din 1 martie 2022

Ministerul Finanţelor a publicat miercuri, 22 martie 2023, în transparenţă decizională, proiectul de HG care stabileşte practicarea de către asigurătorii RCA a propriilor tarife de primă care au fost practicate la data de 1 martie 2022.
„Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA (…).
Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se menţionează în proiect.
Documentul prevede că, în situaţia în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.
Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a HG.
Conform Notei de fundamentare, în anul 2022, prima medie anualizată RCA practicată de societăţile autorizate şi supravegheate de ASF a înregistrat o creştere de aproximativ 34% pentru asiguraţi persoane fizice, respectiv de 45% pentru asiguraţi persoane juridice, comparativ cu prima medie înregistrată în anul 2021.
Pe categorii de vehicule, prima medie RCA a înregistrat în anul 2022 comparativ cu anul 2021 o creştere de 33,4% pentru autoturisme persoane fizice, 55,6% pentru autovehicule transport marfă persoane fizice, 30,2% pentru autoturisme persoane juridice şi 68,5% pentru autovehicule transport marfă persoane juridice.
Comparativ cu semestrul I al anului 2021 (perioada anterioară retragerii autorizaţiei de funcţionare a Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S. A.), prima medie anualizată RCA în clasele de bonus-malus în care au fost emise poliţele a înregistrat în luna februarie 2023 o creştere de 98% pentru asiguraţi persoane fizice, respectiv de 104% pentru asiguraţi persoane juridice, dintre care: + 92% pentru autoturisme PF, + 126% pentru autovehicule transport marfă PF, + 58% pentru autoturisme PJ, + 146% pentru autovehicule transport marfă PJ.
„Având în vedere cele prezentate, o soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 1 martie 2022″, se menţionează în nota de fundamentare.
Aceasta subliniază că, prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact al creşterii preţurilor, inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023.
” Situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei (…). Mai mult decât atât, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, astfel încât preţul final pe care aceştia urmează să îl plătească pentru achiziţionarea de asigurări RCA, comisionul de distribuţie se va limita la maximum 8% din prima brută încasată”, se mai precizează în NF.
Proiectul de HG prevede că tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.
În perioada aplicării prevederilor hotărârii, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor prevăzute, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.
Despăgubirile se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.
Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către poliţie sau a documentului de intrare în reparaţie eliberat de către asigurătorul RCA, după caz.
Prin excepţie, perioada maximă poate fi prelungită numai cu aprobarea prealabilă a asigurătorului RCA.
În cazul vehiculelor care nu se mai repară şi se încadrează în situaţia de daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire. În acest caz, valoarea despăgubirii nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat.
Depăşirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite şi practicarea de către asigurătorii RCA a comisioanelor de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.
Pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare.Agerpres