Connect with us

EVENIMENT

FOTO, VIDEO. Știți ce mâncați? ANPC a găsit carne expirată din iulie 2022

Publicat

ANPC a extins controalele la restaurantele din zona Piaţa Alba Iulia și a găsit, printre alte nereguli, carne expirată din iulie 2022. Mii de tone de produse din America de Sud sunt congelate lent în Olanda și vândute, apoi, pe piața din România.

a

 

De data aceasta, ANPC a controlat doi furnizori cu depozite în Popești Leordeni și comuna Cosoba, județul Giurgiu.

În urma acțiunii au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuit circa 2,8 tone de carne, urmând ca verificările documentelor celor două companii să continue în zilele următoare.

Produsele retrase de la comercializare au fost sigilate, până la finalizarea documentului de control, urmând să fie predate către o firmă de neutralizare.

a3o

FOTO, VIDEO. Știți ce mâncați? ANPC a găsit carne expirată din iulie 2022: deficiențe

Dintre cele mai importante deficiențe constatate de comisarii CRPCR București-Ilfov:

– la depozitul situat în județul Giurgiu angajații operatorului economic prezenți în unitate au refuzat, la început, accesul în perimetrul de desfășurare a activității a organelor de control

– o parte din produse aveau eticheta aplicată pe care data durabilității minimale era depășită, produsul fiind refrigerat

– la aceleași produse, eticheta aplicată pe bax menționa prelungirea datei limită de consum inițială și schimbarea stării termice în produs congelat

– ușa depozitului și perdeaua frigorifică aveau cantități considerabile de gheață în exces și urme de șoc mecanic pe exteriorul ușii de depozitare

– o altă parte din produse, importate din America de Sud, purta o dublă etichetare similară: cea a producătorului, care menționa produsul refrigerat, cu o anumită dată a durabilității minimale și cea a distribuitorului, pentru un produs congelat, cu o altă dată de expirare (neconcordanța se referă la informațiile legate de producție, ambalare și dată limită de consum în sensul în care distribuitorul nu respecta recomandările, condițiile de păstrare/ depozitare și de consum atribuite de producător).

„Cred că unele dintre regulamentele europene nu sunt traduse în olandeză. Mă miră acest fapt, pentru că, nu de puține ori, Olanda ne-a scos la tablă să ne explice cum este cu Europa, ce avem de respectat și, ascultându-ne, pe noi, ca la şcoală, ne-au lăsat corijenți. Interesant este că pretinșii profesori par repetenți la materiile importante ce țin de siguranța consumatorilor, de viața și de sănătatea acestora. Nu știu dacă ceea ce fac anumiți operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat și pentru piața din țara lor. Activitatea lor este strict reglementată de Regulamentul 853/2004 cu privire la comercializarea produselor din carne sau pește. Cu toate acestea, îl încalcă în mod flagrant, și Olanda continuă să ne țină lecții de moralitate europeană. Probabil, mii de tone de produse provenite din America de Sud sunt achiziționate de aceste firme, în variantă proaspătă, în sensul refrigerat, nu congelat, sunt transportate în Olanda și congelate acolo, la câteva luni de la punerea lor pe piață, în țara de origine – congelate lent, având în vedere acumulările de sânge, lichid și gheață din interiorul ambalajelor, precum și arsurile de congelare evidente – și vândute, apoi, pe piața din România, cu toate că acest lucru, repet, este strict interzis de actele normative europene. Mai mult decât atât, aceștia emit documente și prelungesc termenul durabilității minimale sau de expirare, cum se spune în mod popular, cu încă un an, cel puțin. Nu știu cum se spune în olandeză <rușine>, dar mi-ar plăcea să învăț”, declară Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zăpadă la Mărișel și la Dealul Negru, la jumătatea lunii aprilie. ”Una caldă, una rece”

Publicat

cabana mot.jpg

Un strat consistent de zăpadă s-a așternut în noaptea de marți spre miercuri în comuna Mărișel din județul Cluj, situată în zona de munte, dar și la Dealul Negru sau la Băișoara și Feleacu, unde încă ninge. 
”Una caldă, una rece… De la 22 de grade la zero grade. În mai puțin de 24 de ore”, au spus cei de la Cabana Moților care au și surprins zăpada într-o fotografie din dimineața zilei de 17 aprilie.
Un clujean a postat și el fotografii de la Dealul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un deținut închis pe viață la Penitenciarul Aiud vrea o pedeapsă mai mică. Crima îngrozitoare pe care a comis-o în Harghita

Publicat

un deținut închis pe viață la penitenciarul aiud vrea o

Un deținut al Penitenciarului Aiud, condamnat la închisoare pe viață, a vrut să i se schimbe pedeapsa. Mai exact să fie schimbată la 25 de ani de închisoare. 

Cererea sa a fost judecată de magistrații Tribunalului Alba. O soluție a fost dată pe 15 aprilie 2024. 

Este vorba despre Istvan Krafft Szabo, un bărbat care a comis o crimă oribilă, în 2012. Pentru fapta comisă Curtea de Apel Târgu Mureș l-a condamnat definitiv la închisoare pe viață, în 2014.

După aproape 10…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu de amploare la Gilău. Trei case afectate și un grajd. Doi cai nu au putut fi salvați

Publicat

grajd cai e1713326817260.jpeg

Un incendiu de amploare a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri la o casă în comuna Gilău, iar focul s-a extins la alte două  case din vecinătate, dar si la un grajd cu cai.

Incendiul a fost lichidat de pompierii clujeni după câteva ore de luptă cu flăcările.

”Au ars in total aproximativ 400 mp acoperiș de la o casă cu 2 camere, bucătărie de vară și un grajd cu cai.

Trei cai au fost evacuați.

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un drum din comuna Ciuruleasa va fi asfaltat și modernizat, pe o lungime de aproape 1,7 km. Care este valoarea investiției

Publicat

un drum din comuna ciuruleasa va fi asfaltat și modernizat,

Un drum comunal din comuna Ciuruleasa, care asigură legătura între DN 74 și satul Vulcan, urmează să fie asfaltat pe o porțiune de aproape 1,7 km. Investiția se ridică la peste 1,8 milioane de lei. 

Primăria Ciuruleasa a lansat pe 16 aprilie, în SEAP, o licitație pentru execuția lucrărilor de modernizare a drumului comunal DC 161 în satul Vulcan.

Valoarea totală a contractului este estimată la 1.845.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, drumul comunal DC 161…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe