Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Vijeliile au făcut PRĂPĂD în țară. Camioane răsturnate pe drum din cauza vântului, copaci și acoperișuri căzute peste mașini, mii de persoane fără curent electric

Publicat

Vijeliile semnalate pe tot teritoriul țării au făcut peste noapte ravagii și continuă să provoace pagube însemnate. Au foct camioane luate de vânt și răsturnate pe drumuri,  copaci prăbușiți pe carosabil sau peste mașini, acoperișuri distruse, a fost întreruptă furnizarea curentului electric și a gazului metan pentru mii de locuințe și au fost înregistrate incendii scăpate de sub control.

Autoritățile nu au reușit până la această oră să facă un bilanț al pagubelor care, cel mai probabil, vor continua să apară până spre seară, după ora 18.00, când se încheie și perioada de coduri roșu și portocaliu de vânt puternic, estimată de meteorologi. De asemenea, potrivit prognozelor, în unele județe vântul va continua să sufle cu putere până la ora 23.00, respectivele zone afându-se sub avertizare cod galben.

Potrivit informărilor Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județe, situația până la ora 14.00 este următoarea:

Județul Bacău:

DelGaz Grid a informat că, la ora 12.00, furnizarea curentului electric este oprită total în 7 localități (Bolovanis, Faget, Tarhausi,Rachitis, Tisa, Prajesti, Bogdanesti); și partial în alte 10 (Ghimes, Racova, Halmacioaia, Racaciuni, Otelesti, Izvoru Berheciului, Traian, Margineni, Podis, Luncani), fiind afecteți 8.967 de consumatori – se lucreazăpentru remedierea defecțiunilor.

Județul Botoșani:

Urmare a manifestării fenomenelor meteo prognozate (vânt puternic), în ultimele cinci ore, la dispeceratul integrat ISU – SAJ au fost primite 13 apeluri de urgență.

Cetățenii au semnalat faptul că vântul puternic a desprins o parte din acoperișurile unor blocuri din municipiile Botoșani și Dorohoi, a rupt fire electrice la Hudești și Flămânzi și a doborât un stâlp de telefonie la Cătămărăști Deal, comuna Mihai Eminescu.

Pentru înlăturarea elementelor de acoperiș, care se puteau desprinde oricând și să rănească trecătorii sau să avarieze autoturismele parcate în zonă, au intervenit pompierii militari din Botoșani și Dorohoi.

În total, au fost zece intervenții. La Botoșani, s-a acționat pe strazile Împărat Traian, Primăverii, Bulevardul Mihai Eminescu, Grivița, Gheorghe Avrămescu, Săvenilor, Aleea Nucului, Calea Națională, iar la Dorohoi, pe Bulevarul Victoriei.

În celelelate trei situații de urgență au intervenit pompierii voluntari și echipe ale furnizorului de energie electrică.

Județul Botoșani este sub avertizare de „Cod Portocaliu” de vânt până la ora 18.00, iar până la ora 23.00 sub incidența unui „Cod Galben” de vânt.

Județul Brașov:

În cursul dimineții, o schelă a căzut peste 2 autoturisme, în municipiul Brașov.

Pe parcursul zilei pompierii au mai intervenit pentru îndepărtarea a 2 copaci cazuti pe DN1A la 1 km de la iesirea din Bradet spre Cheia; un copac cazut pe 1 autoturism parcat in Brasov str. Uranus nr.7.

S-a intervenit in zona gării Brasov (sensul giratoriu) la un panou publicitar; exista riscul ca acesta sa cada; se intervine pt stabilizarea acestuia cu o autospeciala de interventie si o autoscara;

S-a actionat si pentru indepartarea unei portiuni de tabla de pe un bloc cu 10 etaje in Brasov, str. Harmanului 70A

Au fost 2 brazi cazuti pe drumul spre Poiana Brasovși un copac cazut in Predeal, str. Rovine și pe o casă, pe str. Mihail Saulescu;

Județul Cluj:

Nouă autospeciale de pompieri au fost dislocate, în cursul acestei dimineți, pentru a degaja bucăți de tablă din acoperișuri, copaci doborâți de vântul puternic, un panou publicitar, bucăți de tencuială desprinse, elemente de acoperiș sau din zid care prezentau instabilitate în contextul vântului intens din ultima perioadă.

Forțele de intervenție au răspuns la un număr de 13 solicitări venite din municipiul Cluj-Napoca (P-ța Avram Iancu, Bulevardul 21 Decembrie 1989, străzile Primăverii, Heltai Gáspár, Dobrogeanu Gherea, Brassai Sámuel, Mehedinți și Albert Einstein), municipiul Turda (Calea Victoriei, străzile Zorilor și Agricultorilor) și localitatea Florești (Intrare Crișului).

Situațiile înregistrate au fost punctuale, fără a înregistra efecte grave în urma acestora.

Județul Constanța

Din cauza vântului puternic s-au primit apeluri prin 112 prin care se anunțau copaci căzuți, elemente de construcții desprinse, stâlpi de lemn cazuti pe carosabil sau panouri publicitare în pericol de cădere.

Sesizări privind copaci cazuti au fost în Mangalia în zona hergheliei, în Neptun și între Comana și Amzacea. La toate aceste cazuri au fost anunțate autoritățile locale care intervin pentru degajare.

YouTube video

Pentru panoul publicitar (din zona Boema municipiul Constanța) si pentru stâlpii de lemn cazuti (zona Mamaia Nord) a fost anunțată primăria Constanța.

Pompierii Secției Mangalia au intervenit cu mijloacele din dotarea unei autospeciale de stingere pentru degajarea unui element dintr-un acoperiș al unui balcon situat la ultimul etaj al blocului C17B din Mangalia. Au îndepărtat elementul, înlăturând pericolul de a cădea pe trotuar și pe carosabil.

Județul Giurgiu:

Pompierii giurgiuveni au acționat pe DN5, în dreptul localității Uzunu, acolo unde un autocamion s-a răsturnat pe carosabil blocând trei benzi de circulație, două spre Giurgiu, una spre București.

TIR-ul nu avea încărcătură, fiind răsturnat din cauza vântului puternic.
La fața locului s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni pentru asigurarea măsurilor PSI.

Județul Gorj:

În urma fenomenelor meteo, până luni la ora 15.00 pompierii gorjeni au intervenit astfel:

– În comuna Lelești am fost solicitați să intervenim după ce vântul puternic a smuls un acoperiș al unei anexe provocând daune și la o altă anexă aflată în imediata apropiere.
La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Tg-Jiu care a intervenit pentru degajarea elementelor de construcție astfel încât acestea să nu mai reprezinte un pericol.
Din fericire, pagubele produse au fost doar de natură materială.

– În orașul Bumbești-Jiu am fost solicitați să intervenim pentru îndepărtarea unor bucăți de construcție de la acoperișurile a două blocuri.
La fața locului s-a deplasat un echipaj de intervenție din cadrul Gărzii de Intervenție Bumbești-Jiu care a constatat că este vorba despre mai multe elemente de lemn și tablă care puteau să cadă și să pună în pericol trecătorii.
Pompierii militari au intervenit și au îndepărtat pericolul

– Tot din cauza vântului puternic, în stațiunea montană Rânca, mai multe bucăți de tablă din acoperișul unei pensiuni au căzut.
La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenție Nocavi care a intervenit pentru degajarea elementelor de construcție.

Județul Mureș:

Un camion fără încărcătură, s-a răsturnat din cauza vântului, la ieșire din Ungheni (la intrare pe autostradă între cele două giratorii), circulația a fost blocată pe ambele sensuri. Nu au fost victime.

Pompierii au acționat pentru îndcepărtarea elementelor de construcții, acoperișuri, panouri și copaci rupți de vânt.

Județul Neamț:

În urma unui apel la 112 din jurul orei 04.57, pompierii de la Detașamentul Piatra Neamț au intervenit pentru îndepărtarea a trei stâlpi de telefonie căzuți pe carosabil, pe DJ 156A, în localitatea Dumbrava Deal.

Delgaz Grid a informat că în localitățile Izvorul Alb, Urecheni, Ungureni, Rădeni, Păstrăveni, Davideni, Țibucanii de Jos, Lunca Moldovei, Călugăreni, Târgu Neamț, Vânători Neamț, Nemțișor, Mănăstirea Neamț a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, fiind afectați
5.051 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică – Se lucrează pentru remedierea situației.

În jurul orei 13.50, s-a intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe partea carosabilă în orașul Târgu Neamț.
O femeie în vârstă de aproximativ 57 de ani a fost lovită de crengile copacului. Aceasta a fost preluată de un echipaj SAJ și transportată la CPU Târgu Neamț.

Județul Olt:

Circa 2.000 de consumatori din 12 localităţi din judeţul Olt au fost afectaţi, luni, de întreruperi în alimentarea cu energie electrică, din cauza vântului puternic, tot vântul doborând şi un stâlp de telefonie, un copac, precum şi elemente de acoperiş la o biserică din Brastavăţu şi un panou publicitar,

Localităţile afectate de întreruperile de energie electrică sunt: Vădastra, Obârşia, Bucinişu, Perieţi, Caracal, Deveselu, Redea, Rotunda, Grojdibodu, Gura Padinii, Corabia şi Orlea.

Pompierii au intervenit în mai multe localităţi pentru îndepărtarea obiectelor doborâte de vânt.

„În urma codului portocaliu de vânt, valabil până în această după-amiază, la ora 18.00, la nivelul judeţului Olt s-a acţionat în municipiul Caracal, pentru îndepărtarea unor elemente din acoperişul unei construcţii, în oraşul Balş pentru îndepărtarea unui stâlp de telefonie, căzut pe carosabil, în comuna Brastavăţu, sat Cruşovu, pentru îndepărtarea unor elemente din acoperişul bisericii, în municipiul Caracal, pe Calea Bucureşti, pentru îndepărtarea unui panou publicitar şi tot în municipiul Caracal, la ieşirea spre localitatea Dobrosloveni, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil, care a avariat uşor un autocamion”, a precizat Alin Băsăşteanu, purtătoru de cuvânt al ISU Olt.

Județul Prahova:

Pompierii au acționat pentru degajarea unor elemente de acoperiș, stâlpi de electricitate și copaci prăbușiți în localitățile: Ploiești, Mizil, Ariceștii Rahtivani, Poiana Câmpina, Podenii Noi.

La Colegiul Mihai Viteazu din Ploiești a fost evacuată o clasă cu 28 de elevi pentru a înlesni degajarea unui copac prăbușit.

Localitățile nealimentate cu energie electrică sunt: Radila, Albești, Valea Călugărească, Bucov (parțial) și Poienarii Burchi, cu 2.890 de consumatori afectați – Se lucrează pentru remedierea defectțunilor

Județul Suceava:

În cursul nopții s-au înregistrat precipitații sub forma de ploaie.

Pe DN 17 pe raza localității Argestru un copac doborât de vânt a fost îndepărtat fără a bloca traficul.

Un arbore a căzut pe un autoturism, în municipiul Suceava, Aleea Jupiter. Nu sunt persoane ranite.

Pompierii militari intervin în mai multe locuri din municipiul Suceava, pentru consolidarea unor bucati de tabla, care sunt în pericol să cadă: la un bloc de pe Aleea Lalelelor, o casă de pe str. Mihai Eminescu, la clădirea policlinicii din Piața Mică și la un bloc turn din zona „Torino”.

Județul Vrancea:

În ultimele ore, pompierii vrânceni au intervenit la mai multe incidente cauzate de vântul puternic, astfel:

– ora 11:46 – degajare elemente desprinse din podul de trecere peste râul Râmna, din localitatea Răstoaca. A acționat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 11:46 – incendiu din cauza focului deschis în spații deschise. Au ars 5 t de furaje. Au acționat trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

–  ora 11: 50 – degajare elemente desprinse din acoperișul unui bloc de pe str. Republicii, din municipiul Focșani. A intervenit un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 12:00 – degajare elemente desprinse din acoperișul unui bloc de pe str. N. Titulescu, din municipiul Focșani. Au intervenit două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 12:42 – degajare arbore căzut pe firele de electricitate, str. Cluj din municipiul Focșani. A acționat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 13:01 – incendiu de vegetație uscată în comuna Răstoaca. Au ars 500 mp de vegetație uscată. Au intervenit două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 13:20 – degajare elemente desprinse din acoperișul unui bloc de pe str. Rarău, din municipiul Focșani. A intervenit un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 13:30 – degajare elemente desprinse din acoperișul unui bloc de pe str. Mărășești, din municipiul Focșani. A intervenit un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD

Publicat

florentin burz e1713899561965.jpg

Guvernul a numit, marți, un nou subprefect de Cluj în locul lui Răzvan Ciortea, care a demisionat pentru a candida la Primăria Turda. Acesta este Florentin Burz, din partea PSD.

Florentin Burz are 45 de ani și era consilier în Consiliul Local al primăriei comunei Valea Ierii. Originar din Valea Ierii, deține poziția de Șef Serviciu la Compania de Pază și Protecție a Consiliului Județean Cluj.

hotarare de guvernhotarare de guvern

Clujul are un NOU subprefect. Acesta este Florentin Burz, din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prima de Paște: Câți bani vor primi angajații români. 7 din 10 angajatori vor oferi beneficii. Sondaj realizat pe 120 de companii

Publicat

prima de paște: câți bani vor primi angajații români. 7

Prima de Paște: Câți bani vor primi angajații. 7 din 10 angajatori vor oferi angajaților beneficii cu ocazia sărbătorilor pascale, potrivit unui sondaj realizat pe un număr de 120 de companii.

Primele în bani, voucherele cadou și coșurile cu produse de sezon se află în vârful listei. Pe lângă acestea, angajații și-ar dori o zi liberă suplimentară, pe 2 mai

71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Temu și Shein luate la control de ANPC: Ce verifică inspectorii. Recomandări pentru clienții celor două siteuri de cumpărături

Publicat

temu și shein luate la control de anpc: ce verifică

Temu și Shein luate la control de ANPC. Două dintre cele mai folosite site-uri de cumpărături, Temu și Shein, sunt verificate de ANPC. Instituția a precizat că verfică cele două site-uri într-un comunicat de presă. 

ANPC verifică să vadă decă cele două site-uri ar încălca legea sau nu, în relația cu clienții.

Ce verifică ANPC

„Acţiunea se concentrează asupra posibilelor practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii, susceptibile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Gradație de merit 2024. Modificări la calendarul concursului pentru profesori. Anunțul ministrului Educației

Publicat

prelungirea contractului de muncă pentru profesori. reactualizarea dosarelor la inspectorate

Gradație de merit 2024. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că metodologia de acordare a gradației de merit – sesiunea 2024 a fost trimisă la Monitorul Oficial.

Cele mai importante modificări, comparativ cu datele prezentate în proiect, vizează graficul desfășurării concursului.

Potrivit sursei citate, perioada de depunere a dosarelor la unitățile de învățământ este 13-21 mai 2024.

Evaluarea este programată în perioada 24 mai – 12 iunie.

Termenul pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe