Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Vijeliile au făcut PRĂPĂD în țară. Camioane răsturnate pe drum din cauza vântului, copaci și acoperișuri căzute peste mașini, mii de persoane fără curent electric

PublicatVijeliile semnalate pe tot teritoriul țării au făcut peste noapte ravagii și continuă să provoace pagube însemnate. Au foct camioane luate de vânt și răsturnate pe drumuri,  copaci prăbușiți pe carosabil sau peste mașini, acoperișuri distruse, a fost întreruptă furnizarea curentului electric și a gazului metan pentru mii de locuințe și au fost înregistrate incendii scăpate de sub control.

Autoritățile nu au reușit până la această oră să facă un bilanț al pagubelor care, cel mai probabil, vor continua să apară până spre seară, după ora 18.00, când se încheie și perioada de coduri roșu și portocaliu de vânt puternic, estimată de meteorologi. De asemenea, potrivit prognozelor, în unele județe vântul va continua să sufle cu putere până la ora 23.00, respectivele zone afându-se sub avertizare cod galben.

Potrivit informărilor Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județe, situația până la ora 14.00 este următoarea:

Județul Bacău:

DelGaz Grid a informat că, la ora 12.00, furnizarea curentului electric este oprită total în 7 localități (Bolovanis, Faget, Tarhausi,Rachitis, Tisa, Prajesti, Bogdanesti); și partial în alte 10 (Ghimes, Racova, Halmacioaia, Racaciuni, Otelesti, Izvoru Berheciului, Traian, Margineni, Podis, Luncani), fiind afecteți 8.967 de consumatori – se lucreazăpentru remedierea defecțiunilor.

Județul Botoșani:

Urmare a manifestării fenomenelor meteo prognozate (vânt puternic), în ultimele cinci ore, la dispeceratul integrat ISU – SAJ au fost primite 13 apeluri de urgență.

Cetățenii au semnalat faptul că vântul puternic a desprins o parte din acoperișurile unor blocuri din municipiile Botoșani și Dorohoi, a rupt fire electrice la Hudești și Flămânzi și a doborât un stâlp de telefonie la Cătămărăști Deal, comuna Mihai Eminescu.

Pentru înlăturarea elementelor de acoperiș, care se puteau desprinde oricând și să rănească trecătorii sau să avarieze autoturismele parcate în zonă, au intervenit pompierii militari din Botoșani și Dorohoi.

În total, au fost zece intervenții. La Botoșani, s-a acționat pe strazile Împărat Traian, Primăverii, Bulevardul Mihai Eminescu, Grivița, Gheorghe Avrămescu, Săvenilor, Aleea Nucului, Calea Națională, iar la Dorohoi, pe Bulevarul Victoriei.

În celelelate trei situații de urgență au intervenit pompierii voluntari și echipe ale furnizorului de energie electrică.

Județul Botoșani este sub avertizare de „Cod Portocaliu” de vânt până la ora 18.00, iar până la ora 23.00 sub incidența unui „Cod Galben” de vânt.

Județul Brașov:

În cursul dimineții, o schelă a căzut peste 2 autoturisme, în municipiul Brașov.

Pe parcursul zilei pompierii au mai intervenit pentru îndepărtarea a 2 copaci cazuti pe DN1A la 1 km de la iesirea din Bradet spre Cheia; un copac cazut pe 1 autoturism parcat in Brasov str. Uranus nr.7.

S-a intervenit in zona gării Brasov (sensul giratoriu) la un panou publicitar; exista riscul ca acesta sa cada; se intervine pt stabilizarea acestuia cu o autospeciala de interventie si o autoscara;

S-a actionat si pentru indepartarea unei portiuni de tabla de pe un bloc cu 10 etaje in Brasov, str. Harmanului 70A

Au fost 2 brazi cazuti pe drumul spre Poiana Brasovși un copac cazut in Predeal, str. Rovine și pe o casă, pe str. Mihail Saulescu;

Județul Cluj:

Nouă autospeciale de pompieri au fost dislocate, în cursul acestei dimineți, pentru a degaja bucăți de tablă din acoperișuri, copaci doborâți de vântul puternic, un panou publicitar, bucăți de tencuială desprinse, elemente de acoperiș sau din zid care prezentau instabilitate în contextul vântului intens din ultima perioadă.

Forțele de intervenție au răspuns la un număr de 13 solicitări venite din municipiul Cluj-Napoca (P-ța Avram Iancu, Bulevardul 21 Decembrie 1989, străzile Primăverii, Heltai Gáspár, Dobrogeanu Gherea, Brassai Sámuel, Mehedinți și Albert Einstein), municipiul Turda (Calea Victoriei, străzile Zorilor și Agricultorilor) și localitatea Florești (Intrare Crișului).

Situațiile înregistrate au fost punctuale, fără a înregistra efecte grave în urma acestora.

Județul Constanța

Din cauza vântului puternic s-au primit apeluri prin 112 prin care se anunțau copaci căzuți, elemente de construcții desprinse, stâlpi de lemn cazuti pe carosabil sau panouri publicitare în pericol de cădere.

Sesizări privind copaci cazuti au fost în Mangalia în zona hergheliei, în Neptun și între Comana și Amzacea. La toate aceste cazuri au fost anunțate autoritățile locale care intervin pentru degajare.

Pentru panoul publicitar (din zona Boema municipiul Constanța) si pentru stâlpii de lemn cazuti (zona Mamaia Nord) a fost anunțată primăria Constanța.

Pompierii Secției Mangalia au intervenit cu mijloacele din dotarea unei autospeciale de stingere pentru degajarea unui element dintr-un acoperiș al unui balcon situat la ultimul etaj al blocului C17B din Mangalia. Au îndepărtat elementul, înlăturând pericolul de a cădea pe trotuar și pe carosabil.

Județul Giurgiu:

Pompierii giurgiuveni au acționat pe DN5, în dreptul localității Uzunu, acolo unde un autocamion s-a răsturnat pe carosabil blocând trei benzi de circulație, două spre Giurgiu, una spre București.

TIR-ul nu avea încărcătură, fiind răsturnat din cauza vântului puternic.
La fața locului s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni pentru asigurarea măsurilor PSI.

Județul Gorj:

În urma fenomenelor meteo, până luni la ora 15.00 pompierii gorjeni au intervenit astfel:

– În comuna Lelești am fost solicitați să intervenim după ce vântul puternic a smuls un acoperiș al unei anexe provocând daune și la o altă anexă aflată în imediata apropiere.
La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Tg-Jiu care a intervenit pentru degajarea elementelor de construcție astfel încât acestea să nu mai reprezinte un pericol.
Din fericire, pagubele produse au fost doar de natură materială.

– În orașul Bumbești-Jiu am fost solicitați să intervenim pentru îndepărtarea unor bucăți de construcție de la acoperișurile a două blocuri.
La fața locului s-a deplasat un echipaj de intervenție din cadrul Gărzii de Intervenție Bumbești-Jiu care a constatat că este vorba despre mai multe elemente de lemn și tablă care puteau să cadă și să pună în pericol trecătorii.
Pompierii militari au intervenit și au îndepărtat pericolul

– Tot din cauza vântului puternic, în stațiunea montană Rânca, mai multe bucăți de tablă din acoperișul unei pensiuni au căzut.
La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenție Nocavi care a intervenit pentru degajarea elementelor de construcție.

Județul Mureș:

Un camion fără încărcătură, s-a răsturnat din cauza vântului, la ieșire din Ungheni (la intrare pe autostradă între cele două giratorii), circulația a fost blocată pe ambele sensuri. Nu au fost victime.

Pompierii au acționat pentru îndcepărtarea elementelor de construcții, acoperișuri, panouri și copaci rupți de vânt.

Județul Neamț:

În urma unui apel la 112 din jurul orei 04.57, pompierii de la Detașamentul Piatra Neamț au intervenit pentru îndepărtarea a trei stâlpi de telefonie căzuți pe carosabil, pe DJ 156A, în localitatea Dumbrava Deal.

Delgaz Grid a informat că în localitățile Izvorul Alb, Urecheni, Ungureni, Rădeni, Păstrăveni, Davideni, Țibucanii de Jos, Lunca Moldovei, Călugăreni, Târgu Neamț, Vânători Neamț, Nemțișor, Mănăstirea Neamț a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, fiind afectați
5.051 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică – Se lucrează pentru remedierea situației.

În jurul orei 13.50, s-a intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe partea carosabilă în orașul Târgu Neamț.
O femeie în vârstă de aproximativ 57 de ani a fost lovită de crengile copacului. Aceasta a fost preluată de un echipaj SAJ și transportată la CPU Târgu Neamț.

Județul Olt:

Circa 2.000 de consumatori din 12 localităţi din judeţul Olt au fost afectaţi, luni, de întreruperi în alimentarea cu energie electrică, din cauza vântului puternic, tot vântul doborând şi un stâlp de telefonie, un copac, precum şi elemente de acoperiş la o biserică din Brastavăţu şi un panou publicitar,

Localităţile afectate de întreruperile de energie electrică sunt: Vădastra, Obârşia, Bucinişu, Perieţi, Caracal, Deveselu, Redea, Rotunda, Grojdibodu, Gura Padinii, Corabia şi Orlea.

Pompierii au intervenit în mai multe localităţi pentru îndepărtarea obiectelor doborâte de vânt.

“În urma codului portocaliu de vânt, valabil până în această după-amiază, la ora 18.00, la nivelul judeţului Olt s-a acţionat în municipiul Caracal, pentru îndepărtarea unor elemente din acoperişul unei construcţii, în oraşul Balş pentru îndepărtarea unui stâlp de telefonie, căzut pe carosabil, în comuna Brastavăţu, sat Cruşovu, pentru îndepărtarea unor elemente din acoperişul bisericii, în municipiul Caracal, pe Calea Bucureşti, pentru îndepărtarea unui panou publicitar şi tot în municipiul Caracal, la ieşirea spre localitatea Dobrosloveni, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil, care a avariat uşor un autocamion”, a precizat Alin Băsăşteanu, purtătoru de cuvânt al ISU Olt.

Județul Prahova:

Pompierii au acționat pentru degajarea unor elemente de acoperiș, stâlpi de electricitate și copaci prăbușiți în localitățile: Ploiești, Mizil, Ariceștii Rahtivani, Poiana Câmpina, Podenii Noi.

La Colegiul Mihai Viteazu din Ploiești a fost evacuată o clasă cu 28 de elevi pentru a înlesni degajarea unui copac prăbușit.

Localitățile nealimentate cu energie electrică sunt: Radila, Albești, Valea Călugărească, Bucov (parțial) și Poienarii Burchi, cu 2.890 de consumatori afectați – Se lucrează pentru remedierea defectțunilor

Județul Suceava:

În cursul nopții s-au înregistrat precipitații sub forma de ploaie.

Pe DN 17 pe raza localității Argestru un copac doborât de vânt a fost îndepărtat fără a bloca traficul.

Un arbore a căzut pe un autoturism, în municipiul Suceava, Aleea Jupiter. Nu sunt persoane ranite.

Pompierii militari intervin în mai multe locuri din municipiul Suceava, pentru consolidarea unor bucati de tabla, care sunt în pericol să cadă: la un bloc de pe Aleea Lalelelor, o casă de pe str. Mihai Eminescu, la clădirea policlinicii din Piața Mică și la un bloc turn din zona „Torino”.

Județul Vrancea:

În ultimele ore, pompierii vrânceni au intervenit la mai multe incidente cauzate de vântul puternic, astfel:

– ora 11:46 – degajare elemente desprinse din podul de trecere peste râul Râmna, din localitatea Răstoaca. A acționat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 11:46 – incendiu din cauza focului deschis în spații deschise. Au ars 5 t de furaje. Au acționat trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

–  ora 11: 50 – degajare elemente desprinse din acoperișul unui bloc de pe str. Republicii, din municipiul Focșani. A intervenit un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 12:00 – degajare elemente desprinse din acoperișul unui bloc de pe str. N. Titulescu, din municipiul Focșani. Au intervenit două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 12:42 – degajare arbore căzut pe firele de electricitate, str. Cluj din municipiul Focșani. A acționat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 13:01 – incendiu de vegetație uscată în comuna Răstoaca. Au ars 500 mp de vegetație uscată. Au intervenit două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 13:20 – degajare elemente desprinse din acoperișul unui bloc de pe str. Rarău, din municipiul Focșani. A intervenit un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani;

– ora 13:30 – degajare elemente desprinse din acoperișul unui bloc de pe str. Mărășești, din municipiul Focșani. A intervenit un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani.

EVENIMENT

Caz incredibil în Capitală. Opt poliţişti reţinuţi sub acuzaţia că au torturat doi tineri din Capitală

Publicat

Opt agenţi de la Secţia 16 Poliţie din Capitală au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi tortură, fiind acuzaţi că au bătut în luna septembrie anul trecut doi tineri în zona Eroii Revoluţiei.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, un alt poliţist este cercetat în libertate sub control judiciar pentru complicitate la tortură.

În septembrie 2020, doi tineri au reclamat faptul că au fost bătuţi de poliţişti în zona Eroii Revoluţiei din Capitală, după ce le-au atras atenţia agenţilor că nu poartă mască de protecţie şi dau amenzi fără temei. Unul dintre tineri a reclamat faptul că poliţiştii i-au pus cătuşe la mâini şi l-au lovit cu bastoanele, cu pumnii şi picioarele, după care l-au băgat într-o dubă a poliţiei şi l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde ar fi fost torturat.

Procurorii susţin că, pe 1 septembrie 2020, în jurul orelor 01,45, agenţii de la Secţia 16 au organizat un filtru în zona străzii Calea Şerban Vodă din Bucureşti, context în care au fost abordaţi de persoanele vătămate G.M.I. şi G.T.N., care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măştilor de protecţie.

“În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproşurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinţei sale pe un teren viran situat la periferia municipiului Bucureşti, Sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi tălpilor. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante. În tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate. După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran”, spun procurorii.

În acelaşi timp, alţi doi agenţi l-au încătuşat pe celălalt tânăr şi l-au încuiat într-o autospecială de poliţie, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, şi l-au transportat apoi în zona Zeţari din Bucureşti, Sectorul 5, unde l-au abandonat pe o stradă întunecată.

În cauză cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Dubla crimă de la Oneşti/ Lucian Bode: Am dispus înlocuirea inspectorului şef şi a adjunctului acestuia

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, miercuri, înlocuirea din funcţie a inspectorului şef al IPJ Bacău şi a adjunctului acestuia, precum şi a şefului Poliţiei Oneşti şi a adjunctului său, în urma dublei crime comise acest oraş.

De asemenea, Bode a declarat, într-o conferinţă, că a dispus şi sesizarea Parchetului pentru neglijenţă în serviciu referitoare la modul de intervenţie la acest caz.

Ministrul de Interne a precizat că a mai sesizat unitatea competentă de parchet şi în legătură cu modul de soluţionare a plângerilor depuse anterior evenimentului.

Bode a adresat condoleanţe familiilor victimelor şi a prezentat rezultatul verificărilor preliminare de la Oneşti.

“Cu privire la modul de implicare a conducerii Inspectoratului de Poliţie a judeţului Bacău şi aici mă refer la inspectorul şef şi la adjunctul acestuia (…), adjunctul s-a deplasat cu întârziere la faţa locului, minimizând importanţa evenimentului. Cu toate că autorul a ameninţat de mai multe ori că va comite fapte de violenţă, nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens. (…) Conducerea IPJ Bacău nu a valorificat în întregime toate datele şi nu a informat complet şi corect eşalonul superior pentru a se aloca resurse multiple”, a declarat Lucian Bode.

El a mai spus că la nivelul şefului Poliţiei Oneşti şi a adjunctului acestuia a fost ignorat trecutul autorului prin prisma comportamentului în societate, iar ameninţările anterioare nu au fost documentate corespunzător.

“Principala deficienţă constatată a fost cea referitoare la relaţionarea defectuoasă dintre factorii de comandă, ceea ce a determinat lipsa coordonării acţiunilor şi neasumarea responsabilităţilor”, a mai spus Bode, care a precizat că nu va tolera nicio deficienţă în acţiunile care vizează siguranţa cetăţeanului.

Gheorghe Moroşan urmează să fie audiat de procuror în dosarul deschis pentru omor calificat, atunci când starea de sănătate îi va permite.

Gheorghe Moroşan – un bărbat de 68 de ani, a sechestrat, luni, doi muncitori într-un apartament din Oneşti şi ulterior i-a înjunghiat. Atunci, forţele de ordine au intrat în apartament şi l-au împuşcat pe agresor.

Una dintre victime a fost declarată decedată la faţa locului, iar a doua a murit la spital. Agresorul a fost internat în spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Apartamentul în care s-au comis crimele fusese al agresorului, iar acum se afla în proprietatea Chimcomplex în urma unei executări silite.

Autorul dublei crime are patru condamnări la activ, în anii 1987, 1991, 1992 şi 2010, ultima fiind în Italia pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Incident terorist în Suedia. Mai multe persoane înjunghiate

Publicat

Sursă foto: Expressen

Mai multe persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă, după ce au fost înjunghiate de un individ în oraşul suedez Vetlanda, în ceea ce pare a fi un incident terorist, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate.

Autorităţile suedeze au comunicat, conform publicaţiei Expressen, că un individ în vârstă de peste 20 de ani a atacat mai multe persoane cu un cuţit, scrie Mediafax.

Cel puţin opt persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă.

Presupusul autor al atacului a fost împuşcat de serviciile de intervenţie şi este spitalizat.

Anchetatorii suspectează că este vorba de un act terorist.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cel puţin trei răniţi şi zeci de case avariate în urma cutremurului de miercuri din Grecia

Publicat

Sursă foto: Protezione Civile Salento

Cutremurul cu magnitudinea 6 pe Richter, care s-a produs miercuri în centrul Greciei, a provocat cel puţin trei răniţi şi prăbuşirea mai multor case, fiind resimţit inclusiv în ţările vecine, fără să fie raportate decese, relatează EFE.

Trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, în urma căderilor de cărămizi şi prăbuşirii unor acoperişuri, în timp ce alte şase au fost scoase de sub dărâmături.

În localităţile Mesochori, cu o populaţie de 551 de locuitori, şi Damasi Tyrnavou, de 1.380 de locuitori, care s-au aflat în epicentrul seismului, 30 de case au suferit pagube. Autorităţile au precizat că biserica Agios Dimitrios din localitatea Mesochori a fost distrusă.

În acelaşi timp, alunecări de teren s-au produs în Kastraki, Kalampaka şi pe drumul naţional care leagă localităţile Elassona şi Larissa. Unda de şoc a avariat şi podul Damasiou, care a fost închis de poliţie.

Potrivit Institutului de Geodinamică din Atena, epicentrul seismului s-a situat la 16 kilometri sud de localitatea Elassona, în districtul Larissa, la o adâncime de 8,5 de kilometri. Cutremurul a durat 15 secunde.

“Eram pe stradă şi brusc pământul a început să se mişte. Ne-am uitat unii la alţii şi ne-am întrebat, oare cât va mai ţine?”, a povestit televiziunii publice din Grecia o ziaristă de la un post local.

Câteva minute mai târziu, s-au produs mai multe replici cu magnitudini cuprinse între 4,2 şi 5,1 pe Richter.

Străzile şi pieţele din Larissa, Trikala şi Karditsa s-au umplut de oameni, după ce autorităţile au cerut locuitorilor să nu intre în clădiri timp de câteva ore din cauza posibilelor replici. Drept urmare, s-au format numeroase ambuteiaje pe principalele artere publice din aceste oraşe, care au şi un indice ridicat de cazuri de COVID-19.

Cutremurul a fost resimţit cu putere şi în capitala ţării, Atena, situată la circa 400 de kilometri sud de epicentru, şi în mai multe ţări vecine precum Macedonia de Nord, Kosovo şi Muntenegru, aflate la distanţă de sute de kilometri.AGERPRES

Citește mai departe