Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Zeci de gospodării din 9 județe au fost inundate, în urma ploilor torențiale. Au fost emise 28 mesaje de avertizare prin RO-ALERT

Publicat

Zeci de gospodării din 9 județe au fost afectate, în urma ploilor torențiale căzute joi. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în ultimele 24 de ore pompierii militari au intervenit în 13 localități din 9 județe, pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente și vântul puternic.

Reamintim că toată țara se află, până sâmbătă, 13 iunie, sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Meteorologii au anunțat că pe arii relativ extinse vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

În cursul zilei de joi, 12 iunie, și pe timpul nopții, la nivel național au fost emise 59 atenționări și avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torențiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanți și viituri rapide pe râurile mici.

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 13 localități din județele Brașov, Buzău, Galați, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Suceava și Vaslui.

Pentru înlăturarea efectelor, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 60 de gospodării și 3 străzi.

Totodată, din cauza vântului puternic, 55 de copaci au căzut pe carosabil, autoturisme sau cabluri electrice și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru degajarea acestora.

Județul Brașov, cel mai afectat de inundații

Cel mai grav afectat a fost județul Brașov, unde s-au înregistrat inundații în 2 localități (Zizin și Tărlungeni). Astfel, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 6 locuințe și 40 de curți.

Un alt județ unde vântul puternic și aversele torențiale au produs situații deosebite este Sălaj. Atât în municipiul Zalău, cât și într-o localitate apropiată acestuia, Crișeni, colegii noștri au intervenit pentru extragerea apei din 6 curți și 1 grădiniță, precum și pentru degajarea a 4 copaci și 2 acoperișuri care au căzut pe carosabil sau pe autoturisme. Totodată, pentru gestionarea eficientă a evenimentelor, la nivelul ISU Sălaj a fost activată grupa operativă.

Vântul a făcut pagube importante și în județul Galați, acolo unde salvatorii au fost solicitați pentru degajarea a 50 de copaci căzuți pe carosabil sau fire de electricitate. În urma situațiilor înregistrate, 18 autoturisme parcate au fost afectate.

Pe durata manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, circulația rutieră a fost afectată temporar pe un drum județean (DJ243 – VS), din cauza aluviunilor și a apei acumulate pe carosabil.

copac cazut

Important de precizat este faptul că în niciuna dintre situațiile gestionate nu s-au înregistrat victime și nicio persoană nu a avut nevoie de acordarea primului ajutor.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice, au fost emise 28 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

 

În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în intervalul 11.06.2020, ora 07.00 – 12.06.2020, ora 07.00 s-au înregistrat efecte în 12 localități din 9 județe ( BV, BZ, GL, HR, MM, MS, SJ, SV și VS_), unde structurile subordonate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit pentru evacuarea apei din 6 case, 53 curți, 1 subsol, 3 străzi și 1 instituție publică, cât și pentru degajarea a 55 copaci căzuți pe carosabil/ 21 autoturisme/cabluri electrice/conducte de gaz.

De asemenea, traficul rutier a fost temporar afectat pe 1 drum județean (DJ 243/VS).

1. Județul BRAȘOV
– în loc. Zizin s-a intervenit pentru evacuarea apei din 3 case și 40 curți;
– în loc. Tărlungenis-a intervenit pentru evacuarea apei din 3 case.

2. Județul BUZĂU
– în loc. Valea Parului s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 curți.

3. Județul GALAȚI
– în municipiul Galați se intervine pentru degajarea a aproximativ 50 de copaci căzuți pe carosabil/fire de electricitate, care au avariat 18 autoturisme parcate.

3. Județul HARGHITA
– în loc. Gheorgheni s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1subsol.

4. Județul MARAMUREȘ
– în loc. Borșa s-a intervenit pentru evacuarea apei din 3 curți.

6. Județul MUREȘ
– în loc. Sovata s-a intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe firele de electricitate.

6. Județul SĂLAJ
– în mun. Zalăus-a intervenit pentru evacuarea
apei din 6 curți, 1 grădiniță și de pe 3 străzi.

De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea a 4 copaci și a unor elemente de construcție care au căzut pe carosabil/cabluri electrice/conducte de gaz avariind 3 autovehicule.

– în loc. Crișeni s-a intervenit pentru degajarea unor elemente de construcție desprinse de pe 2 acoperișuri de casă.

8. Județul SUCEAVA
– în loc. Câmpulung Moldovenesc s-a intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe firele de electricitate;
– în loc. Vatra Dornei s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte.
– în loc. Iacobeni s-a intervenit pentru evacuarea apei din 1 curte.

9. Județul VASLUI
– pe DJ 243, între loc. Pogana și loc. Perieni traficul rutier a fost temporar blocat din cauza unei viituri

La momentul raportării, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase sunt în desfășurare intervenții în municipiul Galați.

Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, IGSU recomandă populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

În situația manifestării vântului puternic, recomandă populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul fiipregatit.ro sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Un nou val de praf saharian deasupra României. Unde și când va putea fi observat. Anunțul meteorologilor

Publicat

un nou val de praf saharian deasupra româniei. unde și

Un nou val de praf saharian deasupra României. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că depunerile de praf vor putea fi observate în zonele unde va ploua.

”În perioada 16 aprilie ora 12.00 – 18 aprilie ora 00.00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Imnul echipei naționale de fotbal a României pentru EURO 2024, prezentat de FRF. Cântă Smiley, Andra, Irina Rimes și Măruță

Publicat

video: imnul echipei naționale de fotbal a româniei pentru euro

Imnul echipei naționale de fotbal a României pentru EURO 2024, prezentat de FRF. Federația Română de Fotbal a prezentat marți videoclipul imnului oficial al echipei naționale la EURO 2024. 

Piesa „Visăm Împreună” a fost lansată special pentru acest moment de casa de producție Hahaha Production. Aceasta îi aduce la un loc pe fotbaliștii echipei naționale, pe unele dintre cele mai cunoscute vedete (Smiley, Andreea Esca, Andra, Pavel Bartoș, Theo Rose, Irina Rimes, Cătălin…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Artista Ada Milea semnează un nou spectacol-concert la Teatrul Național Cluj-Napoca

Publicat

ada milea 1.jpg

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca prezintă joi, 18 aprilie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, premiera spectacolului-concert ”Cântece de speriat frica”, realizat de Ada Milea după idei din textele Hertei Müller.

Reconstituind prin cântece parcursul biografic al autoarei româno-germane, Ada Milea explorează o lume fracturată sub presiunea războiului, a dictaturii și a dezrădăcinării, în care iubirea și prietenia își demonstrează…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LOCURI de MUNCĂ în ALBA: 551 de posturi la Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Blaj, Cugir și alte localități din județ. Oferta prin AJOFM

Publicat

bursa locuri munca.jpg

Locuri de muncă în Alba: Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 16 aprilie. Sunt vacante 551 de posturi în județul Alba, în mai multe domenii.

Se angajează și personal pentru partea tehnică, de teren a lucrărilor la un birou de cadastru din Alba Iulia. Detalii, AICI.

AICI: ADAUGĂ ANUNȚ ANGAJARE

Agenţia Locală…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe