EVENIMENT
Franţa: Campanie de vaccinare gratuită ”la scară largă” a adolescenţilor împotriva papilomavirusului

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi o campanie de vaccinare gratuită „la scară largă” a adolescenţilor din colegii pentru a eradica papilomavirusul, care cauzează în fiecare an peste 6.000 de cazuri de cancer în Franţa, relatează AFP.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aceste tipuri de cancer ar fi complet eradicabile prin screening şi vaccinare.
O vaccinarea la scară largă „previne multe tipuri de cancer”, a argumentat preşedintele francez Emmanuel Macron, în timp ce rata de acoperire a vaccinării împotriva papilomavirusului în Franţa este una dintre cele mai scăzute din Europa.
Acest virus, care afectează o mare majoritate a persoanelor active sexual, se află la originea diferitelor infecţii ale pielii şi mucoaselor. Dacă papilomavirusul este adesea benign, infecţia poate persista şi poate duce la leziuni precanceroase şi apoi la cancer.
Vaccinarea, recomandată pentru copii cu vârste între 11 și 14 ani
Din cele 6.000 de cazuri de cancer care ar fi atribuite anual unei astfel de infecţii în Franţa, majoritatea se referă la colul uterin, restul afectând anusul, sfera ORL, vulva, vaginul sau penisul.
Vaccinarea este recomandată fetelor şi băieţilor între 11 şi 14 ani. De asemenea, vaccinarea poate fi făcută până la vârsta de 19 ani şi rămâne posibil până la vârsta de 26 de ani pentru bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi.
Atunci când este făcut înainte de începerea vieţii sexuale, protecţia acordată de vaccin împotriva virusurilor este aproape 100%, susţine OMS.
În mai multe state rata de vaccinare trece de 70%
În Australia, datorită vaccinării, rata persoanelor infectate a scăzut de la 22,7% în 2005-2007 la 1,5% în 2015 în rândul femeilor tinere cu vârsta 18-24 de ani.
Studiile preconizează eradicarea cancerului de col uterin în 15 ani.
În Franţa, la sfârşitul anului 2021, 37,4% dintre fetele cu vârsta de 16 ani au primit două doze de vaccin, iar dintre băieţi 6% au primit o doză la 15 ani, potrivit cifrelor oficiale.
În Finlanda, Suedia, Ungaria, Norvegia, Spania sau Regatul Unit, rata de vaccinare la adolescenţi depăşeşte 70%.
Spre deosebire de alte ţări, vaccinarea în Franţa împotriva papilomavirusului se bazează pe o decizie a adolescentului sau a părinţilor săi de a face o programare la medic.
Sophie Vaux, coordonatoare de program în cadrul organismului Santé Publique France, a afirmat că „sprijinul din partea medicinei şcolare ar putea face posibilă creşterea acoperirii vaccinale” în Franţa, „aşa cum s-a observat în Australia, Canada, Finlanda, Norvegia sau Scoţia”.
Agerpres
EVENIMENT
Mai multe vulpi găsite moarte sau în stare gravă, în Cluj-Napoca. Posibilă amplasare de otravă în cartierul Bună Ziua

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB) Cluj trage un semnal de alarmă în urma unei serii de cazuri de intoxicație a unor vulpi în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. În mai puțin de o lună, trei vulpi au fost descoperite fie în stare gravă, fie moarte, în apropierea străzilor Măceșului, Fagului și Mihai Românul.
Cazurile au ridicat suspiciuni serioase privind posibila amplasare intenționată de substanțe toxice în zona…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Accident pe DN1F, pe direcția Zalău – Cluj-Napoca. Un motociclist a fost lovit de un șofer neatent

Un accident între o mașină și o motocicletă a avut loc duminică după-amiază, pe DN1F. Motociclistul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În data de 6 iulie, pe DN1F, pe direcția de deplasare Zalău – Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă.
„Din primele verificări, un tânăr de 28 de ani, din județul Sălaj, aflat la volanul unui autoturism, ar fi inițiat o manevră de depășire,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), în perioada 7-13 iulie 2025

În perioada 7-13 iulie 2025 se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a XXXII-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI).
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate, la care participă și elevi români, prima ediție a acestei competiții internaționale fiind organizată la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Terapie prin artă a studenților UAD Cluj pentru pacienții unui spital. Creația, transformată în vindecare

Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro