Connect with us

EVENIMENT

Franţa demarează o nouă eră a energiei nucleare odată cu renaţionalizarea grupului EDF

Publicat

Arhivă foto

Renaționalizarea grupului francez de utilități Electricite de France SA a fost finalizată joi, în ciuda opoziției din partea micilor acționari. Decizia Guvernului de la Paris, care vizează revigorarea sectorului nuclear în Franța și reindustrializarea țării, a fost pusă în practică aproape un an de la anunț, conform informațiilor AFP.

„Statul a pus în practică procedura de preluare a acţiunilor deţinute de investitorii minoritari de la EDF”, a informat Ministerul Economiei de la Paris. „În consecinţă, statul deţine în prezent totalitatea capitalului şi drepturilor de vot de la EDF”.

Anterior, Autoritatea de supervizare a pieţei financiare din Franţa (AMF) a anunţat că 8 iunie este data limită până la care deţinătorii a 2% din acţiunile EDF care mai erau în circulaţie vor fi constrânşi să îşi vândă participaţiile, ducând astfel participaţia statului la 100% din capitalul EDF.

„Această preluare a controlului total la compania noastră naţională de electricitate era o prioritate a Guvernului”, a salutat ministrul Economiei, Bruno Le Maire, o operaţiune cu o valoare de 9,7 miliarde de euro. Renaţionalizarea EDF, anunţată oficial în luna iulie 2022, „era indispensabilă pentru a permite EDF să deruleze în mod accelerat mai multe şantiere decisive”, în special cel care priveşte creşterea producţiei parcului nuclear actual, a adăugat Bruno Le Maire.

„Atunci când ne confruntăm cu atât de multe provocări energetice…faptul că avem un singur acţionar permite să avem o aliniere perfectă cu privire la viziunea pe termen lung”, a apreciat joi şi directorul general de la EDF, Luc Rémont.

 Franţa demarează o nouă eră a energiei nucleare odată cu renaţionalizarea grupului EDF. Statul francez deţinea 84% din capitalul EDF

Retragerea EDF de la Bursa de Valori de la Paris i-a constrâns şi pe ultimii acţionari minoritari să îşi vândă titlurile pentru un preţ de 12 euro pe acţiune, adică cu 20 de euro mai puţin decât preţul la care s-a derulat listarea la bursă a EDF în anul 2005.

Până în urmă cu câteva luni, statul francez deţinea 84% din capitalul EDF.

Preluarea tuturor acţiunilor îi va permite statului francez să accelereze procesul de relansare a energiei nucleare, prin construcţia a cel puţin şase noi reactoare.

În aşteptarea momentului în care vor fi puse în funcţiune noile unităţi, cel mai devreme în 2035-37, Franţa şi EDF vor trebui să îşi intensifice eforturile pentru dezvoltarea energiilor regenerabile şi a recupera decalajul faţă de statele vecine din Europa.

Există însă un obstacol major şi anume faptul că marja de manevră financiară a EDF este în acest moment inexistentă.

 Franţa demarează o nouă eră a energiei nucleare odată cu renaţionalizarea grupului EDF. 56 de reactoare nucleare ale Franţei au funcţionat

Cu prilejul prezentării rezultatelor anuale pe 2022, grupul de utilităţi a anunţat că are datorii record de 64,5 miliarde de euro.

Aceste datorii sunt rezultatul unei producţii de electricitate extrem de mici pe parcursul anului trecut, după ce mai multe centrale au fost închise pentru efectuare de lucrări de mentenanţă, cumulată cu obligaţia impusă de stat de a vinde electricitatea la un preţ mai mic decât concurenţii.

Anul trecut, timp de mai multe luni, doar jumătate dintre cele 56 de reactoare nucleare ale Franţei au funcţionat astfel că producţia de electricitate a scăzut până la 279 Terawaţi oră, cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani.

În paralel, costul estimat pentru construcţia a şase noi reactoare de tip EPR este estimat la 51 de miliarde de euro, o sumă imposibil de suportat doar de EDF. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Țeava de cupru Silmet Condy – Alegere profesionistă pentru instalațiile de aer condiționat (P)

Publicat

Țeava de cupru silmet condy – alegere profesionistă pentru instalațiile

Silmet este o companie italiană care ocupă o poziție de top în industria metalurgică, fiind specializată în producția țevilor de cupru cu aplicații în sisteme de încălzire centrală și apă potabilă, sistemul medical, industrie, aer condiționat și sisteme frigorifice. Pe parcursul anilor de activitate, Silmet și-a consolidat prezența la nivel internațional și vinde produse în peste 100 de țări în momentul de față.

Fondată în anul 1973, Silmet aniversează acum 50 de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Vinete roșii, crescute cu succes la Stațiunea de Cercetare Horticolă a USAMV Cluj-Napoca. Le și puteți cumpăra

Publicat

vinete rosii usamv 3.jpg

Un nou proiect de cercetare a fost derulat cu succes de specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Horticolă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

În acesată stațiune, specialiștii clujeni derulează proiecte de cercetare, privind aclimatizarea unor soiuri noi de fructe sau legume

smart

Vinete roșii, crescute cu succe la Stațiunea de Cercetare Horticolă a USAMV Cluj-Napoca. Le și puteți cumpăra

În această vară au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pedeapsa primită un tânăr care a furat mașina unei firme de curierat din Alba Iulia. Unde s-a ascuns de polițiști

Publicat

pedeapsa primită un tânăr care a furat mașina unei firme

Un tânăr de 18 ani din Alba a fost condamnat recent pentru furt în scop de folosință și conducere a unui autoturism fără permis de conducere. Este vorba despre o faptă comisă de acesta când încă era minor. 

Mai exact a furat o mașină a unei firme de curierat din Alba Iulia, a condus-o fără permis până în Vințu de Jos unde a fost prins de polițiști. 

Acesta a vrut în seara prinderii să se ascundă de polițiști și s-a ascuns sub un autoturism parcat.

În data de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Semne proaste pentru leu

Publicat

salarii bani lei teancuri e1670154177177.jpg

Creșterea ofertei comerciale de valută, companiile pregătindu-se pentru data de 25 septembrie, când vor achita taxele și impozitele la bugetul de stat, a permis leului să se aprecieze față de majoritatea principalelor valute, excepție făcând dolarul american.

Cursul euro a atins miercuri un maxim de 4,9711 lei, dar a scăzut vineri la 4,9675 lei, când tranzacțiile s-au realizat între 4,966 și 4,971 lei, iar piața s-a închis la 4,968 lei.

ANALIZĂ. Radu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe