Connect with us

ACTUALITATE

Franța: Festivalul de teatru de la Avignon îşi deschide porţile cu măsuri sporite de securitate

Publicat

festival franta
sursa foto:  Facebook / Festival d'Avignon

Festivalul de la Avignon, una dintre cele mai prestigioase manifestări teatrale internaționale, va începe miercuri, 5 iulie, și se va desfășura până pe 25 iulie. Evenimentul va fi marcat de o schimbare de conducere, avându-l pe noul director, Tiago Rodrigues, în fruntea organizării. În contextul protestelor violente recente din Franța, festivalul va implementa măsuri suplimentare de securitate pentru a asigura siguranța participanților și a publicului.

Aceste informații sunt comunicate de AFP.

În fiecare lună iulie, „oraşul papilor” devine oraşul teatrului, gazda festivalului împărţit în secţiunea „in” – festivalul oficial – şi secţiunea „off”, cea mai mare piaţă de teatru din Franţa.

La cea de-a 77-a ediţie, care demarează pe fondul violenţelor urbane din ultimele zile în Franţa, poliţia naţională şi municipală vor mobiliza „un dispozitiv coordonat” care se va ocupa cu întărirea forţelor mobile, securizarea zonelor pietonale, verificarea aleatorie a actelor de identitate în spaţiu public şi va fi alcătuit din patrule pedestre şi pe biciclete, potrivit prefecturii Vaucluse.

Va fi activat un dispozitiv de bruiaj în scopul respectării interdicţiei survolului dronelor deasupra Avignon şi se va recurge probabil la drone pentru supravegherea celor mai importante adunări de persoane.

„Diplomaţie culturală”

Festivalul de la Avignon se desfăşoară în circa 40 de locuri din oraş, dar şi extra-muros întrucât secţiunea „off” cuprinde 140 de scene şi aproape 1.200 de companii.

Pentru prima ediţie desfăşurată sub conducerea sa, Tiago Rodrigues, succesor al lui Olivier Py, a ales pentru deschiderea festivalului ”Welfare”, un spectacol cu tentă socială, semnat de Julie Deliquet, a doua regizoare care prezintă o punere în scenă în Curtea de onoare a Palatului Papilor după Ariane Mnouchkine.

Franța: Festivalul de teatru de la Avignon îşi deschide porţile cu măsuri sporite de securitate. Un alt spectacol jucat în deschidere este ”G.R.O.O.V.E”

Un alt spectacol jucat în deschidere este ”G.R.O.O.V.E”, un spectacol dansant, realizat de coregraful francez Bintou Dembélé.

”Sărbătoarea teatrului nu este oarbă la nedreptăţile lumii”, reaminteşte Rodrigues, care a invitat numeroase figuri noi, unele pentru prima dată pe o scenă în Franţa.

Directorul festivalului a decis că fiecare ediţie va fi dedicată unei limbi, iar anul acesta, engleza este invitată de onoare, ”drept răspuns după Brexit”.

”În momentul când sunt construite ziduri care să ne îndepărteze de prietenii noştri britanici, trebuie să construim poduri.

E un fel de diplomaţie culturală”, a declarat el, precizând că după mai mulţi ani de absenţă, direcţia Festivalului de la Edinburgh va fi prezentă pentru a descoperi creaţia franceză.

Chiar înainte de debutul festivalului, directorul portughez a trebuit să facă faţă a două surprize neplăcute: deprogramarea unui spectacol foarte aşteptat şi costul ridicat al redeschiderii unui loc emblematic al festivalului, Carriere de Boulbon, situat la circa 15 kilometri de Avignon.

Franța: Festivalul de teatru de la Avignon îşi deschide porţile cu măsuri sporite de securitate. Ce susține Tiago Rodrigues

Realizat în coproducţie cu festivalul, ”Emigranţii”, în regia lui Krystian Lupa, maestru al teatrului polonez, a fost anulat în urmă cu o lună de Comedia din Geneva, unde ar fi trebuit să aibă loc premiera, din cauza unei confruntări între regizor, acuzat de comportamente abuzive, şi echipa tehnică.

Spectacolul a fost înlocuit cu o piesă chiar în regia lui Tiago Rodrigues.

”N-am dormit şase zile pentru a încerca să salvez spectacolul, dar, la final, a fost imposibil”, a declarat directorul pentru AFP.

”Dacă nu l-aş fi înlocuit, ar fi reprezentat pentru Festivalul de la Avignon o pagubă financiară de peste 300.000 de euro”, a explicat Rodrigues.

”Nu puteam cere artiştilor, cei mai mulţi la început de drum, să înlocuiască un spectacol în ultimul moment la Opéra Grand Avignon (cu o capacitate de 700 de locuri).

Ar fi fost foarte riscant şi foarte iresponsabil”.

Franța: Festivalul de teatru de la Avignon îşi deschide porţile cu măsuri sporite de securitate. Locul este în acest moment ”complet securizat”

Regizorul a afirmat că nu s-a detaşat suficient de ”acest episod nefericit”, precizând că ”niciun nivel de talent nu justifică violenţa”.

A doua problemă: Carriere de Boulbon, utilizată pentru prima dată în 1985 pentru spectacolul ”Mahabharata”, de Peter Brook, şi ultima dată în 2016. Aici se va juca ”Le Jardin des délices”, un spectacol inspirat din picturile lui Hieronymus Bosch şi realizat de Philippe Quesne.

Securizarea amplasamentului împotriva incendiilor, după incendiile de anul trecut produse în regiune, au adăugat un cost suplimentar de 250.000 de euro preţului de 350.000 de euro al renovării.

Locul este în acest moment ”complet securizat”. Agerpres

sursa foto:  Facebook / Festival d’Avignon

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Ziua Naţională a României, marcată de Google printr-un doodle special

Publicat

google ziua nationala romania

Google sărbătorește Ziua Națională a României printr-un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Pe imaginea de start a motorului de căutare flutură drapelul României, încadrat într-un medalion în care predomină culorile roşu, galben şi albastru, iar în fundal se vede cerul. La un simplu click pe imagine, aceasta se deschide şi apar artificii în culorile drapelului.

„Doodle-ul anual de astăzi sărbătoreşte Ziua Marii Uniri în România! Această sărbătoare marchează unificarea mai multor teritorii diferite sub un singur steag. În această zi din 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a votat în unanimitate în favoarea unei uniri dintre Transilvania, Basarabia, Bucovina şi Regatul României.

Drept urmare, ţara a fost recunoscută oficial de comunitatea internaţională şi binevenită pe scena mondială. Dimensiunea teritorială a României aproape s-a dublat, iar populaţia sa a crescut cu 10 milioane.

Prima sărbătoare de la Alba Iulia a marcat sfârşitul anilor de luptă pentru autodeterminare şi a insuflat un sentiment de identitate şi unitate în rândul diverşilor săi locuitori. De Ziua Marii Uniri, românii participă la parade militare, spectacole muzicale şi de dans, piese de teatru istorice şi ceremonii de ridicare a drapelului în toată ţara.

Dungile albastre, galbene şi roşii ale drapelului naţional al României, precum cea care flutură în imaginea de artă de astăzi, reprezintă libertatea, dreptatea şi fraternitatea. Ziua Marii Uniri acţionează ca un simbol al moştenirii lor comune şi al spiritului colectiv, amintindu-le de istoria bogată a ţării lor şi de importanţa unităţii în perioadele pline de provocări”, a scris motorul de căutare în descrierea doodle-ul de astăzi.

În ultimii ani, Google a marcat Ziua Naţională a României prin logo-uri speciale, dar şi anumiţi români celebri sau tradiţii precum Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Elisa Leonida Zamfirescu (prima femei inginer din lume), Mărţişorul. Agerpres

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa FOTO

Publicat

index 1 995x600.webp.webp

În județul Botoșani se află singurul muzeu din România dedicat oii. Este vorba despre muzeul rasei karakul de Botoșani, situat în incinta Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți, scrie Adevărul.

Rasa Karakul de Botoșani este o specie de oaie unicat în Uniunea Europeană, creată genetic în perioada 1948-1988 la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popăuți. Noua rasă este rezultatul încrucișărilor controlate dintre berbecul karakul din bazinul Buhara, o zonă care cuprinde astăzi teritorii din Turkmenistan și Kazahstan, și femela țurcană brumărie sau neagră, o rasă specifică nordului Moldovei. A rezultat o specie renumită pentru pielicele sale deosebit de frumoase, dar și pentru carnea sa, mai ales în țările…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rata şomajului în UE s-a menţinut la 6% în octombrie. Date Eurostat

Publicat

somaj tehnic ajofm agenti economici.jpg
Arhivă foto

Rata șomajului a rămas constantă la 6% în Uniunea Europeană și la 6,5% în zona euro în luna octombrie, conform informațiilor publicate joi de către Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în comparație cu luna anterioară.

Cu o rată a şomajului de 5,4% în octombrie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului.

În octombrie 2022, rata şomajului în zona euro era de 6,6%, iar în UE de 6,1%.

Eurostat estimează că 13,171 milioane de persoane din UE, dintre care 11,134 milioane în zona euro, erau în şomaj în octombrie 2023. Comparativ cu octombrie 2022, numărul şomerilor a crescut cu 27.000 în UE şi s-a redus cu 28.00 zona euro.

În octombrie, 2,881 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,380 milioane în zona euro.

Rata şomajului în rândul tinerilor era de 14,8% în UE (în creştere de la 14,7% luna precedentă) şi de 14,9% în zona euro (în creştere de la 14,6% luna precedentă).

În rândul femeilor, rata şomajului în octombrie era de 6,4% în UE, în creştere de la 6,3% luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,8%, de asemenea în creştere de la 5,7% luna precedentă.

În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în octombrie se înregistrau în Malta (2,5%), Polonia (2,8%), Cehia (2,9%) şi Germania (3,1%). La polul opus, cea mai ridicată rată a şomajului era în Spania (12%). Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat din nou la Botoșani. Un bărbat de 67 de ani, dus de urgență la Iași

Publicat

smurd1.jpg

Joi, elicopterul SMURD a fost chemat pentru a doua oară la Botoșani, de această dată pentru a prelua un bărbat de 67 de ani.

Medicii botoșăneni au luat decizia să trimită pacientul, care suferise un infarct, la o clinică de specialitate din Iași.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe