Connect with us

ACTUALITATE

Franța: Festivalul de teatru de la Avignon îşi deschide porţile cu măsuri sporite de securitate

Publicat

festival franta
sursa foto:  Facebook / Festival d'Avignon

Festivalul de la Avignon, una dintre cele mai prestigioase manifestări teatrale internaționale, va începe miercuri, 5 iulie, și se va desfășura până pe 25 iulie. Evenimentul va fi marcat de o schimbare de conducere, avându-l pe noul director, Tiago Rodrigues, în fruntea organizării. În contextul protestelor violente recente din Franța, festivalul va implementa măsuri suplimentare de securitate pentru a asigura siguranța participanților și a publicului.

Aceste informații sunt comunicate de AFP.

În fiecare lună iulie, „oraşul papilor” devine oraşul teatrului, gazda festivalului împărţit în secţiunea „in” – festivalul oficial – şi secţiunea „off”, cea mai mare piaţă de teatru din Franţa.

La cea de-a 77-a ediţie, care demarează pe fondul violenţelor urbane din ultimele zile în Franţa, poliţia naţională şi municipală vor mobiliza „un dispozitiv coordonat” care se va ocupa cu întărirea forţelor mobile, securizarea zonelor pietonale, verificarea aleatorie a actelor de identitate în spaţiu public şi va fi alcătuit din patrule pedestre şi pe biciclete, potrivit prefecturii Vaucluse.

Va fi activat un dispozitiv de bruiaj în scopul respectării interdicţiei survolului dronelor deasupra Avignon şi se va recurge probabil la drone pentru supravegherea celor mai importante adunări de persoane.

„Diplomaţie culturală”

Festivalul de la Avignon se desfăşoară în circa 40 de locuri din oraş, dar şi extra-muros întrucât secţiunea „off” cuprinde 140 de scene şi aproape 1.200 de companii.

Pentru prima ediţie desfăşurată sub conducerea sa, Tiago Rodrigues, succesor al lui Olivier Py, a ales pentru deschiderea festivalului ”Welfare”, un spectacol cu tentă socială, semnat de Julie Deliquet, a doua regizoare care prezintă o punere în scenă în Curtea de onoare a Palatului Papilor după Ariane Mnouchkine.

Franța: Festivalul de teatru de la Avignon îşi deschide porţile cu măsuri sporite de securitate. Un alt spectacol jucat în deschidere este ”G.R.O.O.V.E”

Un alt spectacol jucat în deschidere este ”G.R.O.O.V.E”, un spectacol dansant, realizat de coregraful francez Bintou Dembélé.

”Sărbătoarea teatrului nu este oarbă la nedreptăţile lumii”, reaminteşte Rodrigues, care a invitat numeroase figuri noi, unele pentru prima dată pe o scenă în Franţa.

Directorul festivalului a decis că fiecare ediţie va fi dedicată unei limbi, iar anul acesta, engleza este invitată de onoare, ”drept răspuns după Brexit”.

”În momentul când sunt construite ziduri care să ne îndepărteze de prietenii noştri britanici, trebuie să construim poduri.

E un fel de diplomaţie culturală”, a declarat el, precizând că după mai mulţi ani de absenţă, direcţia Festivalului de la Edinburgh va fi prezentă pentru a descoperi creaţia franceză.

Chiar înainte de debutul festivalului, directorul portughez a trebuit să facă faţă a două surprize neplăcute: deprogramarea unui spectacol foarte aşteptat şi costul ridicat al redeschiderii unui loc emblematic al festivalului, Carriere de Boulbon, situat la circa 15 kilometri de Avignon.

Franța: Festivalul de teatru de la Avignon îşi deschide porţile cu măsuri sporite de securitate. Ce susține Tiago Rodrigues

Realizat în coproducţie cu festivalul, ”Emigranţii”, în regia lui Krystian Lupa, maestru al teatrului polonez, a fost anulat în urmă cu o lună de Comedia din Geneva, unde ar fi trebuit să aibă loc premiera, din cauza unei confruntări între regizor, acuzat de comportamente abuzive, şi echipa tehnică.

Spectacolul a fost înlocuit cu o piesă chiar în regia lui Tiago Rodrigues.

”N-am dormit şase zile pentru a încerca să salvez spectacolul, dar, la final, a fost imposibil”, a declarat directorul pentru AFP.

”Dacă nu l-aş fi înlocuit, ar fi reprezentat pentru Festivalul de la Avignon o pagubă financiară de peste 300.000 de euro”, a explicat Rodrigues.

”Nu puteam cere artiştilor, cei mai mulţi la început de drum, să înlocuiască un spectacol în ultimul moment la Opéra Grand Avignon (cu o capacitate de 700 de locuri).

Ar fi fost foarte riscant şi foarte iresponsabil”.

Franța: Festivalul de teatru de la Avignon îşi deschide porţile cu măsuri sporite de securitate. Locul este în acest moment ”complet securizat”

Regizorul a afirmat că nu s-a detaşat suficient de ”acest episod nefericit”, precizând că ”niciun nivel de talent nu justifică violenţa”.

A doua problemă: Carriere de Boulbon, utilizată pentru prima dată în 1985 pentru spectacolul ”Mahabharata”, de Peter Brook, şi ultima dată în 2016. Aici se va juca ”Le Jardin des délices”, un spectacol inspirat din picturile lui Hieronymus Bosch şi realizat de Philippe Quesne.

Securizarea amplasamentului împotriva incendiilor, după incendiile de anul trecut produse în regiune, au adăugat un cost suplimentar de 250.000 de euro preţului de 350.000 de euro al renovării.

Locul este în acest moment ”complet securizat”. Agerpres

sursa foto:  Facebook / Festival d’Avignon

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Bătaie de joc la adresa elevilor de la țară pe milioane de euro. Autoritățile au investit în săli de sport neîncălzite sau în câmp

Publicat

index 10 1000x600.webp.webp

Publicitate

Ca să fie în pas cu vremurile în materie de investiții, autoritățile locale de la țară construiesc săli de sport pe bandă rulantă, fără să ia însă în calcul utilitatea lor sau costurile ulterioare. S-a ajuns astfel la situația în care milioane de euro au fost aruncați pe apa sâmbetei, scrie ADEVĂRUL.

Județul Botoșani este considerat, mai ales în zonele rurale, unul dintre cele mai sărace din România. Încă sunt probleme serioase în privința alimentării cu apă și canalizare, gazul lipsește în majoritatea comunelor, iar satele sunt tot mai îmbătrânite. La toate acestea se adaugă un sistem sanitar rural la pământ. Comunități întregi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

cilibiu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Eusebiu Laurențiu Cilibiu a explicat de ce a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean Botoșani și care ar fi prioritățile sale în eventualitatea în care ar prelua această funcție într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe