ACTUALITATE
Franţa interzice anumite tipuri de implanturi mamare asociate unui risc de cancer rar
Franţa va interzice mai multe modele de implanturi mamare suspectate că ar favoriza o formă rară de cancer, conform unei corespondenţe a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) din această ţară, dezvăluită miercuri de Le Monde şi Radio France şi citată de AFP.
Protezele în cauză au o suprafaţă exterioară fabricată din silicon „macrotexturat”, adică rugos, sau din poliuretan. Retragerea acestora a fost decisă „având în vedere pericolul rar, însă grav, pe care implantarea lor este susceptibilă să îl constituie”, potrivit acestei corespondenţe.
Printre protezele interzise figurează mai multe modele ale producătorului american Allergan, de tipul Biocell. Această textură este considerată principala cauză a apariţiei limfomului anaplazic cu celule mari (LACM) la unele femei, notează AFP.
Începând din anul 2011, în Franţa au fost înregistrate 56 de cazuri de această formă rară de cancer la femeile purtătoare de implanturi mamare, marea majoritate texturate. Trei dintre femei au decedat. Această boală rămâne una rară, 500.000 de femei purtând implanturi în Franţa.
Alte modele vizate de interdicţie sunt produse de mărcile Arion, Sebbin, Nagor, Eurosilicon şi Polytech.
Prin pronunţarea acestor interdicţii, ANSM a mers mai departe decât comitetul de experţi pe care l-a mandat la începutul lunii februarie. Acest comitet s-a pronunţat doar în favoarea interdicţiei protezelor Biocell de la Allergan.
În schimb, ANSM nu a optat pentru cea mai radicală soluţie, aceea de interzicere a tuturor implanturilor mamare texturate.
Implanturile mamare din silicon sunt clasificate în funcţie de aspectul peliculei ce le înconjoară – netede sau texturate (macrotexturate sau microtexturate în funcţie de gradul de rugozitate).
În Franţa, protezele texturate (macro şi micro, combinate) reprezintă 85% din piaţă. Ele sunt apreciate pentru au mai multe şanse să se menţină în locul în care sunt implantate în comparaţie cu protezele cu suprafaţă netedă şi pentru că produc mai puţine „cochilii” (întărirea ţesutului în jurul implantului).
Potrivit unor cercetători, inflamaţiile provocate de frecare ar putea fi cauza apariţiei LACM.
Implanturile al căror înveliş exterior este realizat din poliuretan sunt marginale pe piaţă. Spuma cu care acestea sunt acoperite este poroasă, fapt ce favorizează aderarea ţesuturilor mamare de aceasta. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro