ACTUALITATE
Franţa suspendă ”până la noi ordine” toate zborurile în şi dinspre Brazilia
Franţa a decis să suspende „până la noi ordine” toate zborurile între Brazilia şi Franţa din cauza îngrijorărilor legate de varianta braziliană a coronavirusului, a anunţat marţi prim-ministrul Jean Castex în parlament, relatează AFP şi Reuters.
„Am luat notă că situaţia se agravează şi am decis să suspendăm până la noi ordine toate zborurile între Brazilia şi Franţa”, a explicat şeful guvernului în timpul unei sesiuni de întrebări adresate guvernului în Adunarea Naţională.
Mai mulţi medici de prim-plan din Franţa cer guvernului de mai multe zile să pună capăt traficului aerian din şi înspre Brazilia, notează Reuters.
În urmă cu o lună, ministrul sănătăţii Olivier Veran a declarat că circa 6% din cazurile de COVID-19 din Franţa au fost provocate de tulpinile mai contagioase descoperite prima dată în Brazilia şi Africa de Sud.
Situaţia sanitară nu a încetat să se agraveze în Brazilia din luna februarie, după apariţia variantei locale a virusului, numită P1, considerată mai contagioasă şi mai mortală.
Luni, ministrul delegat pentru transporturi Jean-Baptiste Djebbari a explicat că Franţa a păstrat „câteva linii” cu Brazilia.
El a justificat menţinerea legăturilor aeriene prin respectarea legii, Consiliul de stat – cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Franţa – dispunând că cetăţenii francezi, „în numele libertăţii de circulaţie, ar trebui să poată continua să se întoarcă” în ţară.
Numeroşi responsabili ai opoziţiei, în special de dreapta, cer suspendarea zborurilor cu Brazilia sau o plasare în carantină mai strictă.
„Nu văd cum, într-un moment în care francezii sunt izolaţi, se poate menţine această legătură aeriană”, a afirmat marţi mai devreme, pe postul de radio RFI, preşedintele grupului Les Républicains din Adunarea Naţională, Damien Abad.
Între timp, premierul le-a reamintit călătorilor care vin din Brazilia că trebuie să producă un test PCR negativ şi să se izoleze timp de zece zile.
Varianta braziliană îi preocupă pe medici şi oameni de ştiinţă, în special din cauza rezistenţei sale mai mari la vaccinurile existente împotriva COVID-19.
Cu peste 99.000 de morţi şi aproape 6.000 de bolnavi de COVID-19 îngrijiţi în unităţile de reanimare, Franţa se confruntă în continuare cu al treilea val şi indicatorii nu indică o ameliorare în spitale, lăsând deschise întrebările privind momentul oportun pentru o relaxare a restricţiilor. Agerpres