ACTUALITATE
Franţa va renunţa la indicatorul actual de măsurare a pesticidelor, contestat de agricultori
Miercuri, prim-ministrul Gabriel Attal a declarat că Franța va renunța la indicatorul pe care îl utilizează în prezent pentru a măsura reducerea folosirii de pesticide, un indicator apărat de organizațiile neguvernamentale ecologiste, dar contestat de principalul sindicat agricol și de industria de pesticide, FNSEA, conform informațiilor transmise de AFP.
‘Vă anunţ că indicatorul de referinţă pentru a ne urmări obiectivul de reducere a produselor fitosanitare nu va mai fi Nodu francez, ci indicatorul european’, a declarat Attal, încercând să calmeze furia fermierilor cu câteva zile înainte de deschiderea Salonului agriculturii la Paris.
‘Această decizie este conformă voinţei noastre de a evita orice supratranspunere. A fost cererea agricultorilor’, a adăugat el.
Attal a spus totuşi că guvernul său nu vrea să ‘renunţe la ambiţia de a reduce cu 50% folosirea pesticidelor până în 2030’.
În pofida acestor anunţuri, agricultorii francezi menţin presiunea: principalele două sindicate agricole au prevăzut pentru vineri seară un ‘cortegiu’ de agricultori şi câteva tractoare, care se va încheia în faţa porţilor Salonului, unde mai mulţi dintre ei ar putea rămâne până la sosirea preşedintelui Emmanuel Macron a doua zi.
Şeful guvernului a reamintit crearea mai multor fonduri de urgenţă
De altfel, acţiunile au continuat miercuri, mai ales cu blocări de autostrăzi, precum în sud-vest, între Agen şi Montauban.
Şeful guvernului a reamintit crearea mai multor fonduri de urgenţă şi a dat asigurări că ‘99,61% din ajutoarele de bază ale PAC’, Politica agricolă comună a UE, au fost deja virate agricultorilor francezi, urmând să se atingă 100% la data de 15 martie.
Attal s-a angajat de asemenea să ‘faciliteze’ emiterea de vize pentru muncitori sezonieri care să lucreze în fermele din Franţa, premierul declarând că agricultura este un ‘sector în tensiune’.
Agricultura, a spus el, face parte din ‘interesele fundamentale’ ale naţiunii, în aceeaşi măsură ca securitatea sau apărarea.
‘Obiectivul de suveranitate agricolă şi alimentară’ va fi înscris ‘negru pe alb’ în viitorul proiect de lege de orientare agricolă, a promis Gabriel Attal. Agerpres
Citește mai mult pe Botosani24.ro