Connect with us

EVENIMENT

Fraudă cu fonduri europene în Bacău: 12 suspecți, audiați într-un dosar cu prejudiciu de 1,6 milioane euro

Publicat

mascatii proxenet.jpg

Polițiștii din Bacău au destructurat un grup infracțional organizat, bănuit de fraude în valoare de 1,6 milioane de euro, din fonduri comunitare și naționale destinate promovării și stimulării angajărilor.

Miercuri au fost făcute 13 percheziții domiciliare, atât la locuințele unor funcționari publici, cât și la sediile unor societăți comerciale private, fiind descoperite și ridicate mijloace materiale de probă.

Conform investigațiilor începute în luna decembrie 2021 de către autoritățile din România și preluate, ulterior, de către procurorii din cadrul EPPO Iași, membrii unui grup infracțional organizat ar fi înființat, începând cu anul 2019, 7 societăți comerciale fictive, pentru a obține în mod fraudulos fonduri comunitare, dar și naționale, destinate a fi folosite pentru a ajuta la pregătirea și calificarea persoanele fără locuri de muncă.

12 persoane din județul Bacău au constituit grupul infracțional, iar activitate infracțională s-a desfășurat în perioada 2019 – 2022, pentru a obține, în mod fraudulos, fonduri nerambursabile, fonduri cofinanțate din Fondul Social European, prin Programul Operațional Dezvoltarea Capitalului Uman 2014 – 2020.

Angajări și cursuri de pregătire fictive

„Bănuiții, având calitatea de aministratori în drept sau în fapt ai unor societăți comerciale, ar fi aplicat și obținut fonduri nerabursabile din partea Uniunii Europene, dar și de la statul român, pentru angajarea mai multor persoane fără locuri de muncă și pregătirea acestora (training).

Pentru a-și atinge scopul, se presupune că aceștia ar fi întocmit și prezentat documente inexacte sau false la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu scopul de a obține subvenții pentru organizarea acestor programe de pregătire.

În mod concret, aceștia ar fi certificat faptul că beneficiarii fondurilor erau persoane fără loc de muncă, conform condițiilor de acordare a fondurilor. În realitate, în unele cazuri, persoanele erau deja angajate ale acestor societăți comerciale și au întrerupt contractele de muncă în mod formal, pentru a putea fi reangajate.

În alte cazuri, persoanele beneficiare ale subvențiilor nu întruneau condițiile stabilite pentru acordare”, informează Poliția Bacău.

În plus, suspecții ar fi depus și documente false prin care ar fi atestat faptul că ar fi oferit activități de training și pregătire care, potrivit investigațiilor, în fapt nu ar fi avut loc.

În acest mod, ar fi angajat 197 de persoane, fraudând astfel bugetul Uniunii Europene, dar și cel național cu suma totală de 1,6 milioane de euro (85% fiind fonduri comunitare și 15% de la bugetul de stat).

12 persoane urmează să fie duse la Parchetul European (EPPO) pentru audieri, urmând ca procurorul de caz să dispună măsurile care se impun.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Admitere ACADEMIA de POLIȚIE 2024: Înscrieri până duminică, 28 iulie. Condiții pentru candidați, probe de concurs, calendar

Publicat

admitere academia de poliȚie 2024: Înscrieri până duminică, 28 iulie.

Admitere Academia de Poliție 2024. Înscrierile la admitere se încheie duminică, 28 iulie. Etapele de concurs cuprind evaluarea performanței fizice, proba scrisă și examinarea medicală.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Agenția pentru Cadastru va presta mai multe servicii GRATUIT. Ce prevederi au intrat în vigoare

Publicat

ancpi cadastru.jpg

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va presta mai multe servicii gratuit. Agenția își extinde lista inclusiv a celor de interogare dinamică pe baza unor componente API (application programming interface).

Noile prevederi au intrat în vigoare miercuri, 24 iulie, când a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul nr. 1498/2024 pentru modificarea și completarea Ordinului directorului general al ANCPI nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Modificări importante pentru cei care vor să obțină permisul auto. Noi reguli pregătite de autorități

Publicat

acțiuni ale polițiștilor și jandarmilor din alba. sute de mașini

Modificări importante pentru cei care vor să obțină permisul auto. Noi reguli au fost anunțate de comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean.

Va...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tradiții clujene: Sf. Pantelimon sau „Pintilie călător”. Semnifică SFÂRȘITUL verii. Tradiții și superstiții

Publicat

152621 pantelimon.jpg

La miez de vară, pe 27 iulie, în satul tradițional din Cluj era sărbătorit cel mai mare tămăduitor, Sfântul Pantelimon, numit în tradițiile populare și „Pintilie Călător”. În mitologia populară era considerat fratele Sfântului Ilie.

„Astfel, oamenii satelor credeau că și Pantelimon umblă prin cer cu un car de foc. Se spune că Pintilie „apără de toate bolile”, „păzește turmele de fiare”, „îi apără pe oameni să nu fie luați de duhurile…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe