Connect with us

ACTUALITATE

Fricile cu care am rămas după pandemie

Publicat

De la începutul pandemiei de COVID a crescut numărul persoanelor care suferă de forme mai uşoare sau mai grave de agorafobie sau enochlofobie, scrie revista Business Magazin.

Dacă înainte de pandemie exista o anumită prevalenţă a tulburărilor de anxietate generate de frica de a ieşi în spaţii deschise, după debutul pandemiei s-a adăugat acest element de frică de contaminare care a afectat mai ales expunerea în spaţiile închise (magazine, bănci, instituţii unde se stă la coadă)”, explică Beatrice Popescu, psihoterapeut al Clinicii Bellanima din Bucureşti.

Pentru a delimita termenii, psihoterapeutul defineşte agoraphobia ca fiind teama de a fi singur în anumite situaţii sau locuri, mai ales în locuri publice, care nu pot fi părăsite imediat. Mai există însă şi enochlofobia, adică frica intensă de mulţimi, care conduce la evitarea lor.

Iar media şi dezvoltarea diverselor platforme sociale amplifică şi întreţin starea de nesiguranţă, mai spune specialistul.

,Multă lume este nesigură, înfricoşată, iar dacă această frică ajunge să îţi perturbe viaţa, să nu faci anumite lucruri, atunci trebuie să faci o autoanaliză sau să mergi la psiholog”, spune Elvira Bădiu, psihoterapeut autorizat în psihoterapie comportamentală.

Atacul de panică este o stare des experimentată de persoanele care au teamă de mulţime. În plus, comportamentul de evitare al spaţiilor cu mulţi oameni este un alt mod prin care se manifestă această frică. ,,Cei cu atacuri de panică spun că au fost mai întâi la cardiolog pentru că simt că le creşte pulsul, că le bate tare inima, că au stări de agitaţie, ameţeală chiar şi dificultatea de a respira. Aceste stări de atacuri de panică sunt personalizate la fiecare persoană”, explică şi Elvira Bădiu, psihoterapeut autorizat în psihoterapie comportamentală.

Oamenii încearcă să controleze reacţiile corpului sau ale minţii, însă, în cazul unor stări care se repetă pe o perioadă mai mare de timp, problemele nerezolvate cu ajutorul unui specialist se pot agrava.

Şi pentru că nu există un tipar al oamenilor afectaţi de teama de mulţime, cei care se confruntă cu această problemă trebuie să apeleze la un psiholog.

,,Această stare netratată poate aduce şi depresie, este stadiul cel mai avansat. Multă lume este nesigură, înfricoşată, iar dacă această frică ajunge să îţi perturbe viaţa, să nu faci anumite lucruri, atunci trebuie să faci o autoanaliză sau să mergi la psiholog”, precizeaza Elvira Bădiu.

Specialiştii au diverse metode la dispoziţie pentru a reuşi, alături de clienţi, să îi determine pe oamenii afectaţi de teama de mulţime să iasă din cercul vicios în care au intrat după o perioadă incertă, aşa cum nu au mai trăit, odată cu venirea pandemiei.

,,În psihoterapie se evaluează modalităţile de coping anterioare, se evaluează intensitatea cogniţiilor generatoare de astfel de emoţii puternice şi se încearcă restructurarea cognitivă, cu focus pe evaluarea pericolului real, nu a celui imaginar. Uneori pericolul perceput (imaginat) este mai mare decât cel real, iar persoana are senzaţia falsă că nu îi poate face faţă, în timp ce adevărul ar putea fi foarte diferit”, a mai spus Beatrice Popescu.

Din datele Ziarului Financiar, unu din cinci pacienţi din clinicile private avea anul trecut programare la psiholog. Consultaţiile psihologice au crescut cu până la 40% în rândul primilor trei operatori privaţi de sănătate după primele luni de pandemie, lucru care arată nevoia din piaţă. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Zeci de percheziții în județele Botoșani și Suceava. Printre locațiile vizate de oamenii legii se află și multe primării

Publicat

zeci de percheziții în județele botoșani și suceava. printre locațiile

Publicitate

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și infracțiuni asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2023-2024.

În cursul zilei de 07 aprilie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în 39 de locații, dintre care…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Muzeul Județean Botoșani și Galeria Romană invită iubitorii de artă să viziteze expoziția de artă plastică „LOGOS”

Publicat

muzeul județean botoșani și galeria romană invită iubitorii de artă

Publicitate

Până pe data de 19 mai 2025, Muzeul Județean Botoșani și Galeria Romană invită iubitorii de artă să viziteze expoziția de artă plastică „LOGOS”.

Vernisajul expoziției, care marchează împlinirea a 40 de ani de la înființarea Grupului Prolog și 100 de ani de la nașterea lui Paul Gherasim, artizanul acestei mișcări artistice, a avut loc vineri, 4 aprilie 2005, ora 13. Au luat cuvântul Maria Bilașevschi, critic de artă și președinte al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poșta Română a expediat în 93 de țări buletinele de vot pentru românii care vor vota prin corespondență

Publicat

poșta română a expediat în 93 de țări buletinele de

Publicitate

Compania Națională ‘Poșta Română’ (CNPR) a expediat către 93 de țări buletinele de vot pentru alegătorii înscriși în Registrul Electoral pentru alegerile prezidențiale din luna mai, informează operatorul național de servicii poștale, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

‘Un număr de peste 6.000 de alegători din 93 de țări de pe 6 continente vor primi documentele necesare pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Caliopie

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul mucenic caliopie

Publicitate

Sfântul Caliopie a viețuit la sfârșitul secolului al III lea și începutul secolului al IV lea. A fost unicul fiu al unui părinte de rang senatorial din Perga Pamfiliei. Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor, mama să l-a așezat într-o corabie, i-a dat aur și l-a trimis în cetatea Pompeiopolis.

Ajuns în această cetate, refuză să ia parte la o sărbătoare în cinstea zeilor. Motiv pentru care este dus la comandantul Maximus. Sfântul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe