Connect with us

ACTUALITATE

”Fumatul ultra-pasiv” prezintă riscuri pentru sănătate

Publicat

tigara

Mirosul de tutun care anunţă intrarea unui fumător într-o încăpere ar putea prezenta riscuri pentru sănătate, pe lângă faptul că este neplăcut, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Yale din Statele Unite, relatează AFP.

Reziduurile prezente în fumul de ţigară se pot infiltra în încăperi bine ventilate, depunându-se pe îmbrăcămintea, pielea şi părul persoanelor şi apoi evaporându-se lent în timp, conform rezultatelor studiului, publicat în revista Science Advances.

Aceste reziduuri de fum, numite „thirdhand smoke” (fum terţiar), pot provoca „fumatul ultra-pasiv”. Prin plasarea unui dispozitiv high-tech de prelevare în conductele de aerisire ale unui cinematograf din Germania, unde fumatul este interzis de peste 15 ani, oamenii de ştiinţă au stabilit că „fumul terţiar” a expus spectatorii la un „fumat ultra-pasiv”, echivalent cu una până la 10 ţigări, în funcţie de substanţe.

Timp de patru zile, nivelurile a 35 de substanţe chimice legate de tutun au crescut pe măsură ce spectatorii au intrat în sala de cinema. Acestea includ substanţe chimice care pot provoca cancer, cum ar fi benzenul şi formaldehida.

„Studiul nostru stabileşte faptul că există o depunere substanţială de componente ale ‘fumului terţiar’ de către fumători aflaţi într-o încăpere unde este interzis fumatul”, a spus Drew Gentner, unul dintre autorii studiului.

El a recunoscut însă că determinarea nivelului precis al riscurilor pentru sănătate depăşeşte studiul actual şi poate depinde de o varietate de factori, inclusiv de frecvenţa expunerii la substanţe chimice şi de proximitatea persoanelor care reprezintă sursa de emisie a acestor poluanţi.

Fumatul pasiv clasic a fost studiat zeci de ani. El creşte riscul de probleme cardiace şi de cancer pulmonar, deşi nivelul exact de risc a fost contestat de studii recente. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Afacere pe timp de pandemie: Rafturi cu bunătăți din grădină și seră în fața porții casei. Model pentru fermierii din Botoșani

Publicat

sandu 4 1536x1024 1 1000x600.jpg

O familie din comuna Săndulești a dezvoltat o afacere locală în agricultură, Sere Săndulești, iar produsele sunt expuse spre vânzare chiar în poarta casei, relatează cluj24.ro

”Doamna Maria Vălean a dorit să beneficieze de avantajul de a locui la o stradă principală din comună și a făcut la poarta dumneaei o gheretă destul de interesantă, unde își expune tot ceea ce pregătește de-a lungul anului din propria grădină, serele familiei și livadă: murături, dulcețuri, bulion, dar și fructe și legume proaspete.

Cei care merg la Cheile Turzii pe ruta Săndulești cunosc această locație și produsele doamnei Maria”, au spus reprezentanții Grupului de Acțiune Locală (GAL) ”Poarta Apusenilor”.

Primarul din Săndulești, Călin Fărgaciu, susține că ideea familiei Vălean este demn de urmat și de alți fermieri.

”Soții Vălean sunt pensionari harnici. Au produse de calitate și noi încurajăm pe toată lumea să deruleze astfel de mici afaceri de familie”, a spus Fărgaciu.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

România, printre ţările cu cea mai redusă scădere a cheltuielilor aferente consumului gospodăriilor în 2020

Publicat

bani.png

Cheltuielile aferente consumului gospodăriilor au scăzut cu 8% în 2020 comparativ cu 2019, cea mai semnificativă reducere anuală de când se publică aceste date, şi este cauzată de efectele pandemiei de coronavirus, a anunţat luni Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Măsurile de distanţare socială, restricţiile impuse de guverne privind libera circulaţie şi activităţile economice neesenţiale au afectat sever cheltuielile aferente consumului gospodăriilor.

Toate statele membre UE au raportat în 2020 o scădere a cheltuielilor aferente consumului gospodăriilor. Datele pentru România, Grecia, Germania, Belgia, Franţa, Croaţia, Cipru, Ungaria, Olanda şi Portugalia sunt provizorii, menţionează Eurostat.

Cel mai semnificativ declin a fost înregistrat în Malta

Comparând 2019 cu 2020, cel mai semnificativ declin a fost înregistrat în Malta (minus 22,2%), Croaţia (minus 16,2%), Spania minus 15,8%) şi Grecia (minus 15,6%), iar cea mai redusă scădere a fost în Slovacia (minus 2,3%), Danemarca (minus 2,4%), Lituania (minus 2,8%), Polonia (minus 3,3%), Suedia (minus 3,8%) şi România (minus 4,3%).

eurostat

Recent, Eurostat a informat că în 2020 cel mai semnificativ declin în cheltuielile aferente consumului gospodăriilor a fost observat anul trecut la categoria „restaurante şi hoteluri” (minus 38% comparativ cu 2019), „îmbrăcăminte şi încălţăminte”, „transport” şi „activităţi recreative şi culturale” (toate cu minus 17%). În schimb, cel mai important avans s-a înregistrat la „alimente şi băuturi non-alcoolice” (3%) şi „comunicaţii” (2%).

În 2020, peste un sfert (26%) din cheltuielile aferente consumului gospodăriilor au fost alocate pentru „locuinţă, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili”, înaintea „alimentelor şi băuturilor non-alcoolice” (15%) şi „transportului” (12%). Agerpres

sursa foto: ec.europa.eu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Video. „SFÂRŞITUL lumii” la Cluj. Cod ROŞU. Vânt de 135 km/h, VIZIBILITATE zero

Publicat

vant vladeasa zapada.jpg

Un vânt foarte puternic a izbucnit în zona montană a judeţului Cluj, unde rafalele ajung până la 135 km/h, iar vizibilitatea este aproape de zero.

„COD ROSU. Interval de validitate: 2022-Jan-17 19:00 -> 2022-Jan-17 22:00. Fenomene meteorologice asteptate: viscol puternic, intensificări ale vântului cu rafale care vor depăși 125…135 km/h, zăpadă puternic troienită, vizibilitate redusă spre 0 m”, avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie.

*Ștefan Micle (25 septembrie 1817, 4 august 1879), pedagog și fizician, profesor şi rector universitar la Iași. Pe 7 august 1864 s-a căsătorit în Biserica Bob din Cluj cu Veronica Micle, care atunci avea 14 ani.

(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

ACTUALITATE

COD ROȘU la munte în Cluj. VISCOL puternic. Rafale până la 135 de kilometri pe oră la peste 1.800 de metri

Publicat

1580463030 vant iarna.jpg

Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă imediată de vânt puternic în zona de munte a județului Cluj. Atenție, vizibilitatea este redusă spre o metri.

ANM a emis o alertă Cod Roșu pentru zona de munte a județului Cluj, la peste 1.800 de metri, valabilă luni, până la ora 22.00.

Se vor semnala viscol puternic, intensificări ale vântului cu rafale care vor depăși 125 – 135 km/h, zăpadă puternic troienită și vizibilitate redusă spre 0 metri.