EVENIMENT
Funcţionara unei primării din județul Brăila, reţinută după ce ar fi eliberat adeverinţe false privind vechimea în muncă

Romica Pavel, funcţionar în cadrul Primăriei oraşului Ianca, judeţul Brăila, a fost reţinută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită, după ce ar fi eliberat adeverinţe false, prin care unor persoane li se atesta ilegal vechimea în muncă la Cooperativa Agricolă de Producţie (CAP), astfel încât să poată obţine pensii sociale minime garantate de statul român prin Casa Naţională de Pensii.
Potrivit unui comunicat al DNA, transmis, joi, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a Romicăi Pavel, referent cu atribuţii de funcţionar arhivar în cadrul Primăriei oraşului Ianca, judeţul Brăila, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, dar şi altei persoane acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă în formă continuată şi dare de mită în formă continuată.
În aceeaşi cauză, anchetatorii au dispus control judiciar faţă de alte trei persoane, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi dare de mită.
DNA informează că, în cursul zilei de miercuri, au fost efectuate percheziţii la mai multe locaţii de pe raza judeţelor Buzău, Vrancea şi Brăila, printre care şi la următoarele instituţii publice: Primăria oraşului Ianca, Casele Judeţene de Pensii Buzău şi Vrancea şi Oficiile Poştale Judeţene Brăila şi Vrancea.
În cursul anului 2018
Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în cursul anului 2018, Romica Pavel, în calitatea menţionată, împreună cu alţi doi inculpaţi, ar fi constituit un grup infracţional organizat la care ar fi aderat ulterior şi alte persoane, grup care şi-ar fi desfăşurat activitatea până în luna februarie 2022.
„Prin această ‘asociere’ membrii grupului ar fi urmărit obţinerea unor venituri nelegale din eliberarea de adeverinţe false, prin care unor persoane li se atesta în mod nelegal vechimea în muncă la Cooperativa Agricolă de Producţie (CAP) Ianca, judeţul Brăila, astfel încât să poată obţine pensii sociale minime garantate de statul român prin Casa Naţională de Pensii”, se menţionează în comunicat.
Concret, spun anchetatorii, în perioada respectivă, Romica Pavel, în calitate de referent cu atribuţii de funcţionar arhivar în cadrul Primăriei oraşului Ianca, judeţul Brăila, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi pretins şi a primit, în mod direct sau prin intermediari, de la 71 de persoane, suma totală de 213.000 lei, în schimbul completării, semnării şi eliberării adeverinţelor false menţionate.
Procurorii arată că beneficiarilor de adeverinţe li s-ar fi solicitat suma de 580 lei /anul de vechime atestat
Spre exemplu, procurorii arată că beneficiarilor de adeverinţe li s-ar fi solicitat suma de 580 lei /anul de vechime atestat, astfel că 15 ani de vechime „costau” suma de 8.700 lei. După ce intermediarii îşi opreau „comisionul” (între 2.700 lei şi 3.000 lei) Romicăi Pavel i-ar fi revenit suma de 3.000 lei (200 lei/anul de vechime).
„În continuare, beneficiarii ar fi depus dosarele de pensionare, care includeau şi acele adeverinţe false, la Casele Judeţene de Pensii Buzău şi Vrancea, ai căror angajaţi au emis fără vinovăţie deciziile de pensionare pentru fiecare titular”, mai arată DNA.
Joi, Romica Pavel şi cealaltă persoană reţinută urmează să fie prezentate Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării. Ce spune ministrul Finanțelor

Noua taxă auto pentru mașinile poluante ar putea fi propusă de către primării. Propunerile privind noua taxă auto trebuie să vină din partea autorităților locale, pentru că acestea sunt cele care vor aplica noile măsuri, a declarat joi ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la finalul ședinței de Guvern.
Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal, iar până în prezent nu s-a stabilit o formulă de calcul.
Noua taxă…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR: Ura ne desparte, nu etnia

Peste 1.000 de maghiari au participat, joi, la un marș în Parcul Central din Cluj-Napoca.
Aceștia vor să tragă un semnal de alarmă după ce trei copii au fost bătuți luni seara după meciul de fotbal dintre U și CFR. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital, având nevoie de îngrijiri medicale.
Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR
Au fost peste 1.000 de oameni, mulți fani ai echipelor de fotbal din Cluj, care își…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
ANPIS: Alocațiile, indemnizațiile și ajutoarele vor ajunge la beneficiari înainte de Paște. Data la care vor fi virați banii

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și agențiile teritoriale vin în sprijinul beneficiarilor prin plata anticipată a drepturilor acestora.
Astfel, în 11 aprilie, ANPIS va vira sumele aferente beneficiilor de asistență socială către CN Poșta Română, urmând ca până în 17 aprilie banii să ajungă la beneficiari, prin poștaș.
Pentru cei care au optat pentru plata în cont bancar, banii vor fi virați între 14 și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Curtea de Conturi cere public o strategie a adăpostirii populației în situație de conflict armat. Lista adăposturilor din Alba

Curtea de Conturi cere public autorităților responsabile să elaboreze o ”concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat”, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației.
Asta pentru că actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației în situația unui conflict, precizează instituția într-un comunicat de presă.
De asemenea, Curtea apreciază că sunt…
Citește mai mult pe Alba24.ro