Connect with us

CULTURA

Gala BAFTA 2019: ROMA produs de Netflix- Cel mai bun film. LISTA PREMIILOR

Publicat

Lungmetrajul “Roma”, regizat de cineastul mexican Alfonso Cuaron şi produs de platforma de streaming video Netflix, a câştigat premiul BAFTA la categoria “cel mai bun film” la cea de-a 72-a gală de decernare a premiilor atribuite de British Academy of Film and Television Arts, potrivit AFP.

Peliculele nominalizate în 2019 la această categorie au fost “BlacKkKlansman”, “The Favourite”, “Green Book”, “Roma” şi “A Star Is Born”.

Filmul câştigător este o dramă turnată în alb negru, care relatează evenimentele petrecute pe durata unui an în familia unei menajere din Ciudad de Mexico, la începutul anilor 1970.

Pelicula primise şapte nominalizări la premiile BAFTA din acest an.

În 2018, trofeul acestei categorii a fost câştigat de lungmetrajul “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”.

Gala BAFTA 2019 a avut loc duminică seară la Royal Albert Hall din Londra.

Cea de-a 72-a gală de decernare a premiilor BAFTA a fost prezentată pentru al doilea an consecutiv de actriţa de comedie Joanna Lumley.

Premiile BAFTA sunt atribuite în fiecare an pe baza voturilor exprimate de membrii Academiei britanice de artă a filmului şi televiziunii (British Academy of Film and Television Arts).

Pentru o singură categorie dintre cele 24 competiţionale – Rising Star -, câştigătorul este desemnat prin votul publicului.

Două premii speciale sunt atribuite de organizatorii galei – BAFTA Fellowship şi Premiul BAFTA pentru contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic.

Gala BAFTA 2019 a avut loc duminică seară la Royal Albert Hall din Londra.

Cea de-a 72-a gală de decernare a premiilor BAFTA a fost prezentată pentru al doilea an consecutiv de actriţa de comedie Joanna Lumley.

Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite în cadrul celor 24 de categorii de premii care au fost decernate la gala BAFTA 2019.

Cel mai bun film – “Roma”

Cel mai bun film britanic – “The Favourite”

Cel mai bun regizor – Alfonso Cuaron (“Roma”)

Cel mai bun actor în rol principal – Rami Malek (“Bohemian Rhapsody”)

Cea mai bună actriţă în rol principal – Olivia Colman (“The Favourite”)

Cel mai bun actor în rol secundar – Mahershala Ali (“Green Book”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar – Rachel Weisz (“The Favourite”)

Cel mai bun scenariu original – “The Favourite” (Deborah Davis, Tony McNamara)

Cel mai bun scenariu adaptat – ” BlacKkKlansman” (Spike Lee, David Rabinowitz, Charlie Wachtel, Kevin Willmott)

Cel mai bun film străin – “Roma” (Alfonso Cuaron, Gabriela Rodriguez)

Cel mai bun documentar – “Free Solo”

Cel mai bun lungmetraj animat – “Spider-Man: Into the Spider-Verse”

Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic – “Beast” (Michael Pearce – regizor, scenarist; Lauren Dark – producător)

Cea mai bună coloană sonoră – “A Star Is Born” (Bradley Cooper, Lady Gaga, Lukas Nelson)

Cea mai bună imagine – “Roma”, (Alfonso Cuaron)

Cel mai bun montaj – “Vice” (Hank Corwin)

Cea mai bună scenografie – “The Favourite” (Fiona Crombie, Alice Felton)

Cel mai bun design de costume – “The Favourite” (Sandy Powell)

Cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri- “The Favourite” (Nadia Stacey)

Cel mai bun sunet – “Bohemian Rhapsody” (John Casali, Tim Cavagin, Nina Hartstone, Paul Massey, John Warhurst)

Cele mai bune efecte vizuale – “Black Panther” (Geoffrey Baumann, Jesse James Chisholm, Craig Hammack, Dan Sudick)

Cel mai bun scurtmetraj britanic de animaţie – “Roughhouse” (onathan Hodgson, Richard Van Den Boom)

Cel mai bun scurtmetraj britanic – “73 Cows” (Alex Lockwood)

Rising Star Award (trofeu votat de public) – Letitia Wright

BAFTA Fellowship – Thelma Schoonmaker

Premiul BAFTA pentru contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic – Elizabeth Karlsen, Stephen Woolley, cofondatori ai Number 9 Films.

AGERPRES

ACTUALITATE

Biblioteca Satu Mare primeşte bani pentru casă nouă. Sume uriaşe cheltuite pe chirie

Publicat

biblioteca

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a primit suma de 12 milioane de lei pentru achiziţionarea unui nou sediu, în momentul de faţă chiria plătită fiind pentru spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea de 10.000 de euro/lună, informează un comunicat de presă transmis vineri de către Consiliul Judeţean (CJ).

“După ce anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, a purtat numeroase discuţii oficiale cu reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Ministerului Finanţelor, în şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului, care a avut loc joi, 14 februarie, prin articolul 44 din Legea Bugetului pe 2019, s-a aprobat suma de 12 milioane de lei pentru cumpărarea unei clădiri adecvate în care să îşi desfăşoare activitatea Biblioteca Judeţeană Satu Mare. Banii vor fi alocaţi prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale”, precizează CJ.

Preşedintele CJ Satu Mare, Pataki Csaba, a arătat că va fi făcut un studiu de piaţă, după care va fi demarată procedura pentru derularea achiziţiei.

“Cumpărarea unei clădiri este o cale mult mai rapidă, mai pragmatică pentru Consiliul Judeţean, în găsirea unei soluţii definitive pentru locaţia Bibliotecii Judeţene. Construcţia unei clădiri noi ar putea dura 4-5 ani, în timp ce prin cumpărarea unui sediu corespunzător – în cursul acestui an, vom economisi chiria lunară care, deşi a fost redusă în luna decembrie 2018, la 10.000 de euro pe lună, este totuşi o chirie mare. Acei bani vor putea fi folosiţi de acum înainte pentru o mai bună funcţionare a instituţiei. În ceea ce priveşte noul sediu, vom face un studiu de piaţă, aşteptăm ofertele şi vom demara procedurile pentru derularea achiziţiei”, a declarat Pataki Csaba.

Viitorul sediu al Bibliotecii Judeţene trebuie să îndeplinească mai multe criterii prevăzute în Legea Bibliotecilor: să aibă o structură adecvată depozitării unui volum mare de cărţi, spaţii adecvate pentru desfăşurarea activităţii bibliotecarilor şi a evenimentelor organizate de instituţie. În prezent, Biblioteca Judeţeană Satu Mare găzduieşte 430.000 de documente şi are înscrişi 7.540 de cititori. (AGERPRES)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tablouri de Grigorescu sau Tonitza, scoase la licitaţie la preţuri de zeci de mii de euro

Publicat

sursa foto: wikipedia

Lucrarea “Plugul cu boi” de Nicolae Grigorescu este cel mai bine cotat lot al sesiunii de Artă de Mărţişor, organizată pe 28 februarie de Artmark la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

Tabloul ce a aparţinut vreme îndelungată colecţiei artistului este estimat la 30.000 – 50.000 de euro. O altă lucrare a lui Grigorescu pusă în vânzare la un preţ ridicat este “Ţărăncuţă”, estimată la 25.000 – 35.000 de euro. Tabloul provine din colecţia scriitorului Alexandru Vlahuţă.

În licitaţie se regăseşte şi tabloul “Târg la Rucăr” de Grigorescu, din fosta colecţie istorică a dr. Alexandru Obregia, ce porneşte în licitaţie de la 20.000 de euro.

Printre lucrările care vor fi scoase la vânzare se mai numără: “Păpuşică blondă” şi “Tătăroaică la Balcic” de Nicolae Tonitza, la preţul estimativ de 20.000 – 35.000 de euro, respectiv 2.000 – 3.500 de euro; “Nud pe fotoliu roşu” şi “Spaniolă” de Iosif Iser, la 8.000 – 15.000 de euro, respectiv 8.000 – 12.000 de euro.

Pe 26 februarie, Artmark organizează licitaţia de Mărţişor de bijuterii şi artă decorativă. Sesiunea cuprinde bijuterii vintage sau creaţii ieşite din ateliere celebre precum Cartier, Faberge, Joseph Resch, cu preţuri ce variază între 50 şi 8.000 de euro. (AGERPRES)

Citește mai departe

ACTUALITATE

MARELE PREMIU pentru Filmul românesc “Cadou Crăciun” la Festivalul Internațional de scurt metraj de la Clermont-Ferrand, Franța

Publicat

sursa foto: youtube

Filmul “Cadoul Crăciun” al regizorului român Bogdan Mureşanu a câştigat, sâmbătă seara, marele premiu al competiţiei internaţionale a celei de-a 41-a ediţii a Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (centrul Franţei), au anunţat organizatorii.

Juriul, din care au făcut parte în special regizorii Steve Hawley (Marea Britanie), Caroline Monnet (Canada) sau Nadav Lapid (Israel), a ales drept câştigător acest film de 20 de minute a cărui acţiune se derulează timp de câteva zile după o represiune sângeroasă întreprinsă de regimul fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu în Timişoara.

Pelicula pune în scenă un tată de familie care realizează faptul că fiul său a scris, într-o scrisoare către Moş Crăciun, că tatăl său dorea moartea lui Ceauşescu, relatează tv5monde.com.

Premiul special al juriului internaţional a fost acordat filmului grec ”Leoforos Patision”, regizat de Thanasis Neofotistos, în care o actriţă încearcă să împace meseria şi rolul său de mamă, la telefon, în timp ce merge la o audiţie importantă.

În categoria naţională, marele premiu a fost câştigat pentru a doua oară de un film de animaţie, o coproducţie belgiano-francezo-olandeză. ”Ce Magnifique Gâteau!” (Acest tort frumos!) spune povestea a cinci personaje din Africa colonială la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Marele premiu al competiţiei Labo a fost câştigat de documentarul experimental francez ”Last Year When the Train Passed by” (Anul trecut când a trecut trenul), semnat de Pang-Chuan Huang, care câştigă acest premiu pentru al doilea an consecutiv.

La rândul său, publicul a recompensat “Skin”, al americanului Guy Nattiv, în competiţia internaţională, filmul francez “Nefta Football Club”, de Yves Piat, la categoria naţională, şi ficţiunea americană “The Passage”, de Kitao Sakurai, în competiţia Labo.

Dintre cele 9.300 de filme primite anul acesta, 163 au fost în competiţie pentru acest festival organizat în perioada 1 – 9 februarie.

Anul viitor festivalul va avea loc între 31 ianuarie şi 8 februarie. (AGERPRES)

Citește mai departe

CULTURA

Guvernul vrea să cumpere Castelul Peleș de la familia regală. Suma oferită de statul român

Publicat

Ministerul Culturii este interesat de Castelul Peleş: vrea să îl cumpere. Statul, care plăteşte 72 de mii de lei chirie pe an, a fost dispus să ofere 30 de milioane de euro Casei Regale în 2010, dar tranzacţia nu s-a concretizat.

De la 1 martie 2007 Castelul Peleş şi Pelişor au fost retrocedate familiei regale a României, dar închiriate statului român. De atunci, de administrarea castelului se ocupă Ministerul Culturii. Peleşul este, după Castelul Bran, al doilea castel din ţară ca număr de turişti care îi trec pragul anual.

Pentru fiecare metru pătrat al Castelului Peleş, Guvernul plăteşte chirie doi lei, bani impozitaţi de ANAF. Ministerul Culturii ia însă în calcul varianta cumpărării castelului.

„Considerăm oportună cumpărarea Castelului Peleș de către statul român în cazul în care există disponibilitate din partea Casei Regale”. (Sursa: Ministerul Culturii)

Oficialii Casei Regale spun că, până în acest moment, nu au existat discuţii pentru cumpărarea Castelului Peleş.

Castelul Peleş este locul în care s-a construit România modernă. El, terenul vreau să spun, a fost cumpărat de domnitorul Carol I în 1872. În 1875 a fost pusă piatra de temelie.

Statul plăteşte acum o sumă modică pentru a folosi Castelul Peleş ca muzeu. Guvernul a încheiat un contract de închiriere cu Casa Regală care se reînnoieşte din trei în trei ani. În martie, anul acesta, se vor întâlni să renegocieze contractul.

 Mă tem că, de-a lungul ultimilor 30 de ani, conflictele, negocierile, concluziile la care autorităţile au ajuns împreună cu familia regală sunt net defavorabile familiei regale.

Castelul Peleş se întinde pe o suprafață de 3.200 de metri pătraţi, are 160 de camere și peste 30 de băi. Anual, peste 400.000 de turişti români şi străini vizitează castelul.

Sursa: Digi24.ro

Citește mai departe