EVENIMENT
Garda Naţională de Mediu a aplicat amenzi de peste 29 de milioane de lei, în primele patru luni din 2021

Comisarii de mediu au efectuat peste 10.800 de controale, în primele patru luni ale anului în curs, şi au aplicat amenzi în valoare de 29,3 milioane de lei, în creştere cu 52,27% faţă de perioada similară din 2020, conform datelor centralizate de Garda Naţională de Mediu (GNM), consultate de AGERPRES.
În intervalul 1 ianuarie – 30 aprilie 2021, numărul inspecţiilor realizate la nivel naţional a fost cu 25% mai mare, comparativ cu primele patru luni ale anului anterior, când au fost înregistrate 8.635 de acţiuni.
Datele centralizate de Garda de Mediu relevă faptul că, raportat la intervalul analizat, au fost aplicate 1.477 de amenzi, faţă de 854, cu un an în urmă.
Peste 500 de avertismente
De asemenea, au fost emise 564 de avertismente (faţă de 366, în primele patru luni din 2020) şi 96 de decizii privind sistarea activităţii (faţă de 61, în aceeaşi perioadă a anului precedent).
Potrivit raportului periodic al GNM, de la începutul acestui an şi până la finele lunii aprilie au fost emise 11 propuneri de suspendare de acorduri/autorizaţii de mediu, precum şi 32 de sesizări penale.
Din totalul controalelor realizate în 2021, un număr de 9.252 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării şi 1.550 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.
Peste 3.000 de inspecții
În luna aprilie a acestui an au fost efectuate, la nivel naţional, 3.139 de inspecţii, dintre care 2.604 în domeniul poluării. Pe parcursul acestor controale au fost aplicate 446 de amenzi, în valoare totală de 8,595 milioane de lei.
Totodată, în acelaşi interval, au fost transmise 151 de avertismente, 32 de dispoziţii de sistare a activităţii şi 19 sesizări penale. În schimb, nu a fost emisă nicio propunere de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu.
Garda Naţională de Mediu este o instituţie publică şi funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Instituţia are atribuţii în prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.
AGERPRES

Compania de Transport Public Cluj-Napoca se vede nevoită să pună în aplicare Hotărârea Consiliului Local nr. 135 din 19.05.2025, a comunei Chinteni, care prevede stabilirea noilor tarife la transportul public metropolitan, în conformitate cu indicele cumulat al inflației.
Astfel, începând cu ziua de luni, 26 mai 2025, vor intra în vigoare noi tarife pentru transportul public metropolitan de călători pe relația Cluj-Napoca – comuna Chinteni.
CTP Cluj: Noi TARIFE la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Meteorologii au emis o informare meteorologică, valabilă în toată țara până luni, 26 mai, de ploi torențiale, cu vânt puternic, descărcări electrice și grindină.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică, valabilă până în 26 mai, ora 20.00, în toată țara.
În intervalul menționat în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Reguli noi pentru șoferi: Ce trebuie să faci pentru a reduce perioada de suspendare a permisului

Șoferii care speră la o reducere a perioadei de suspendare a permisului trebuie, de acum, să îndeplinească o condiție suplimentară.
Legea care introduce noua regulă a fost promulgată și aduce modificări semnificative în ceea ce privește aplicarea articolului 104, alineatul (1), din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Reguli noi pentru șoferi: Ce trebuie să faci pentru a reduce perioada de suspendare a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
23-25 mai: Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș. Ediție de colecție, la 130 de ani de la nașterea poetului. PROGRAM

Se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga și 45 de ani de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor…
Citește mai mult pe Alba24.ro