Connect with us

ACTUALITATE

Garsonierele şi apartamentele cu două camere, singurele care cresc pe piaţa livrărilor de locuințe

Publicat

Numărul de locuinţe cu trei camere livrate în 2020 a scăzut faţă de 2019, după şapte ani consecutivi de creştere, însă cel al garsonierelor şi al locuinţelor cu două camere şi-a continuat avansul, arată datele centralizate de ZF de pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

Scă­de­­rea se remarcă şi în cazul locu­in­ţe­­lor cu patru sau mai multe camere.

„Dezvoltatorii îşi adaptează oferta în funcţie de piaţă. Astăzi predomină apartamentele cu două camere în mixul de proprietăţi, în majoritatea proiectelor. Este vorba şi despre o adaptare a ofertei rezidenţiale la specificul pieţei şi la puterea de cumpărare. Astăzi, un apartament nou cu trei camere se încadrează cu dificultate în suma limită pentru aplicarea TVA-ului de 5%.

Majoritatea celor care caută un apartament, mai exact 70% din cumpărători, caută locuinţe până în limita a 100.000 de euro. Prin urmare, se orientează spre locuinţe mai mici, astfel încât să-şi poată permite achiziţia“, spune Andreea Comşa, managing director al com­paniei de consultanţă imobiliară Premier Estate Management.

Anul trecut, 5.913 garsoniere au fost date folosinţă la nivelul întregii ţări, în creştere cu 6% faţă de anul precedent

Anul trecut, 5.913 garsoniere au fost date folosinţă la nivelul întregii ţări, în creştere cu 6% faţă de anul precedent, iar cele 23.051 de locuinţe cu două camere reprezintă un avans de 12% comparativ cu 2019.

Apartamentele cu trei camere, în număr de 18.276, au fost cu aproape 10% mai puţine faţă de cele din anul anterior. La locuinţele cu patru camere, scăderea este mai mică, sub 2%, iar la cele mai mari este de aproape 5% în 2020 faţă de 2019, potrivit INS.

„Istoric vorbind, în România preponderent sunt achiziţionate apartamentele cu suprafeţe mici. Ţine de raportarea noastră la proprietate. Pe de o parte, avem o rată foarte mare de proprietari, pe de altă parte locuinţele sunt supraaglomerate, cu impact direct în calitatea locuirii. Acesta este rezultatul limitării bugetului.“

Modificări de comportament în marile oraşe

„Observăm modificări de comportament în marile oraşe. Apartamentele cu trei camere încep să ia din cota celor cu două camere, astfel încât, dintre cei care caută apartamente, 30% se îndreaptă azi spre trei camere, 45% – spre două camere şi aproape 20% – spre garsoniere. Restul de 5% caută locuinţe mai mari, deoarece dispun de bugete mai generoase.“

Numărul de garsoniere livrate anul trecut este cel mai mare din ultimele două decenii. Doar în trei ani – 2008, 2009 şi 2019 – s-au mai livrat peste 5.000 de locuinţe. Un record este înregistrat şi în cazul locuinţelor cu două camere.

Avantajul garsonierelor este că au cel mai bun randament din punct de vedere investiţional. Diferenţa dintre chiria pentru o garsonieră şi cea pentru un apartament cu două camere este mică, aşa că pentru un cumpărător este avantajos să achiziţioneze o garsonieră pentru care va primi o chirie apropiată de cea pentru un apartament cu două camere, spun unii consultanţi. Piaţa rezidenţială pare însă pregătită să se transforme.

Tendinţa actuală în mediul urban, cel puţin în oraşele principale, este de a aloca un buget mai mare şi a investi mai mult în calitatea locuirii

„Tendinţa actuală în mediul urban, cel puţin în oraşele principale, este de a aloca un buget mai mare şi a investi mai mult în calitatea locuirii. Ne aşteptăm să vedem mixuri de apartamente mai variate în oferta dezvoltatorilor, unde apartamentele mai mari, de trei şi patru camere, să aibă o cotă şi o diversitate mai mari“, mai spune Andreea Comşa.

De asemenea, se remarcă o creştere a interesului în ceea ce priveşte casele – fie ele individuale, duplexuri, triplexuri sau proprietăţi cu acces la o curte.

„Astăzi, aproape 20% din căutările celor care vor să devină proprietari se îndreaptă spre acest tip de locuinţe. Nu cred că va trece mult timp până vom vedea proiecte ample şi în această categorie.“

Segmentul apartamentelor cu două camere este cel care a crescut cel mai mult în ultimul deceniu. În 2007, spre exemplu, cele mai multe locuinţe finalizate aveau cinci camere sau mai mult, mai arată datele de la INS. Acum, acestea se află abia pe locul al patrulea în topul livrărilor pe categorii.

Aproape 68.000 de locuinţe noi au fost date în folosinţă în 2020 la nivelul întregii ţări

În total, aproape 68.000 de locuinţe noi au fost date în folosinţă în 2020 la nivelul întregii ţări, arată datele disponibile pe platforma Tempo a INS. Sunt incluse atât proiectele din fonduri publice, cât şi cele din fonduri private. Faţă de anul 2019, nivelul întregistrat anul trecut – 67.816 locuinţe – este cu mai puţin de 1% mai mare, însă este un număr record pentru România.

Recordul anterior fusese înregistrat în 2019, când fuseseră livrate 67.488 de case şi apartamente în toată ţara. Doar în 2008 şi 2009 numărul de locuinţe livrate anual a mai depăşit 60.000, cu circa 67.300 de locuinţe în 2008 şi 62.500 în 2009. A fost însă perioada care a precedat criza economică anterioară. Din 2010, a urmat o scădere ce s-a întins de-a lungul a patru ani, cu o revenire abia în 2014.

De multe ori, în special familiile tinere sunt predispuse la sacrificii mari, aşa că optează pentru o locuinţă de dimensiuni mai reduse, care să se încadreze în bugetul disponibil. Totuşi, piaţa pare să se mai schimbe, este de părere Andreea Comşa.

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

O ţară cu o rată slabă de vaccinare anunţă lockdown

Publicat

Letonia, una din ţările cu cel mai scăzut număr de persoane vaccinate anti-COVID-19 din Uniunea Europeană, a anunţat un lockdown în perioada 21 octombrie – 15 noiembrie pentru a încerca să încetinească creşterea ritmului infectării, transmite AFP.

„Sistemul nostru de sănătate este în pericol … Singura modalitate de a ieşi din această criză este să ne vaccinăm”, a declarat prim-ministrul Krisjanis Karins după şedinţa de urgenţă a guvernului în care a pus pe seama ratei scăzute de vaccinare creşterea numărului de persoane spitalizate.

Doar 54% din adulţii letoni sunt complet vaccinaţi, mult sub media UE de 74%, arată datele europene.

„Trebuie să-mi cer scuze faţă de cei deja vaccinaţi”, a spus Karins, anunţând că magazinele, restaurantele, şcolile şi instituţiile de divertisment vor fi închise. Rămân deschise doar serviciile esenţiale, fiind de asemenea impusă interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 20:00 şi 05:00.

Va fi permisă continuarea activităţilor cu participarea în persoană în domenii precum construcţiile, sectorul manufacturier şi serviciile esenţiale.

Unul dintre cele două mari spitale din Riga a început să instaleze paturi improvizate pentru pacienţii cu COVID-19 în atrium său pentru a face faţă afluxului de pacienţi, potrivit informaţiilor furnizate de postul naţional de radio.

Nu au fost anunţate restricţii de călătorie „deoarece rata de infectare în alte părţi este mult mai mică şi nu vedem riscuri imediate”, a spus Karins.

Numărul cazurilor de infectare în Letonia a crescut cu 49% săptămâna trecută, conform autorităţilor sanitare.

Au fost anulate mare parte din operaţiile planificate săptămâna trecută, pe fondul unei nevoi crescute de paturi şi de personal.

Letonia a raportat al doilea cel mai grav procent de infectare din UE, după Lituania, în cele două săptămâni până pe 10 octombrie, cu 864 de cazuri noi la 10.000 de persoane.

Preşedintele leton Egils Levits a fost testat pozitiv săptămâna trecută, ceea ce l-a determinat pe preşedintele finlandez Sauli Niinisto, care a luat micul dejun cu omologul leton cu o zi înainte, să se izoleze. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ecuador. Preşedintele decretează stare excepţională din cauza violenţelor legate de traficul de droguri

Publicat

guillermo lasso

Preşedintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, a anunţat luni că a decretat stare excepţională pe întreg teritoriul ţării din cauza unui val de violenţe legate de traficul de droguri, şeful statului ordonând mobilizarea pe străzi a militarilor şi poliţiştilor, transmite AFP.

‘Începând de acum, forţele armate şi poliţia vor fi mobilizate masiv pe străzi pentru că decretăm stare excepţională pe întreg teritoriul naţional’, a declarat preşedintele într-o alocuţiune difuzată de postul public EcuadorTV.

‘Pe străzile din Ecuador nu există decât un inamic: traficul de droguri’, a continuat el, arătând că, ‘în ultimii ani, Ecuadorul a trecut de la o ţară de trafic de droguri la o ţară care şi consumă droguri’.

Lasso, un politician de dreapta instalat la preşedinţie în luna mai, l-a schimbat luni din funcţie pe ministrul apărării, numind un general în retragere, Luis Hernandez, într-un context de criză în penitenciare.

În perioada ianuarie-august 2021, în Ecuador au fost consemnate 1.427 de crime, cu 55 mai multe decât bilanţul pe întreg anul 2020, arată cifrele Ministerului de Interne.

La sfârşitul lunii septembrie, într-o închisoare din sud-vestul ţării au fost masacraţi 119 deţinuţi, dintre care unii au fost dezmembraţi sau arşi, în confruntări violente între bande rivale cu legături cu traficul de droguri şi cu carteluri mexicane şi columbiene.

Potrivit datelor oficiale, cel puţin 238 de deţinuţi au murit în acest an în închisorile din Ecuador, suprapopulate şi teatrul unor violenţe recurente de mai mulţi ani. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tătaru: Majoritatea populaţiei refuză vaccinarea, singura armă pe care o avem împotriva COVID-19

Publicat

Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a declarat că nu înţelege refuzul majorităţii populaţiei de a se vaccina, în condiţiile în care serul este singura „armă” împotriva COVID-19.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Tătaru a vorbit despre epuizarea cadrelor medicale şi despre incapacitatea spitalelor de a trata numărul tot mai mare de pacienţi infectaţi, afirmând că România traversează o perioadă deosebit de grea din punct de vedere sanitar.

„2.347 persoane au murit în ultimele 7 zile. Oboseala şi apăsarea acestui plin val 4 par să ne spulbere şi ultima fărâmă de energie. Se luptă pe toate fronturile, cu toate resursele, cu toată bunăvoinţa. Ne aflăm într-o situaţie extrem de grea, pentru că numărul pacienţilor care au nevoie de îngrijiri medicale este mai mare decât capacitatea de tratare a spitalelor. La finalul zilei nu suntem roboţi, iar epuizarea îşi spune cuvântul şi se arată chiar şi într-o simplă imagine. Nu mai suntem goi în faţa bolii, aşa cum eram la începutul anului 2020. Ştim care sunt riscurile. Şi, totuşi, suntem pe primul loc în Europa şi în lume la numărul de decese, pentru că majoritatea populaţiei refuză singura armă pe care o avem astăzi împotriva acestui inamic. De ce?”, a transmis preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.

Incidenţa cazurilor de COVID-19 cumulată la 14 zile este mai mare sau egală cu 6 la mia de locuitori în 157 de oraşe şi 786 de comune, potrivit ultimelor date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. De asemenea, incidenţa este peste 10 la mia de locuitori în 52 de oraşe din România. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii se află în top zece turişti străini care au ajuns în Turcia în 2021

Publicat

Românii se află în top zece turişti străini care au ajuns în Turcia în 2021. În primele şapte luni din 2021, peste 238.000 de români şi-au făcut vacanţele în Turcia.

În primele şapte luni ale acestui an, peste 238.000 de români şi-au făcut vacanţele în Turcia, astfel că românii se află pe locul zece în topul turiştilor străini care şi-au făcut vacanţele pe teritoriul statului turc, conform informaţiilor TURSAB – Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism din Turcia.

Cei mai mulţi turişti străini ajunşi în Turcia anul acesta au sosit din Rusia, mai exact, 1,5 milioane de ruşi şi-au făcut vacanţele în primele şapte luni ale acestui ani, urmaţi de germani, cu 1,2 milioane de persoane, şi ucrainieni, 1,1 milioane.

Numărul turiştilor români ajunşi anul acesta în Turcia a fost considerabil mai mare faţă de nivelul înregistrat anul trecut, când şi-au făcut vacanţele doar 87.400 de români, având în vedere că Turcia a acceptat turiştii români doar începând cu luna august din 2020. În 2019, ultimul an fără eve­nimente speciale pe piaţa de turism, au ajuns circa 421.000 de români în Turcia în perioada ianuarie – iulie.

Turcia a intrat în această vară pe lista roşie a ţărilor cu risc epide­mio­logic, astfel că, persoanele nevaccinate care se întorceau din această ţară erau obligate să stea în carantină. Schimbarea condiţiilor de călătorie a însemnat o cerere în scădere, însă, românii nu au renunţat de tot să plece în vacanţă, aşa că s-au reorietat către destinaţii precum litoralul românesc sau cel bulgăresc.

Agenţiile de turism şi companiile aeriene au încurajat turiştii români să meargă în statul turc prin introducerea zborurilor charter din aproape fiecare aeroport din ţară către Antalya, una dintre cele mai cunoscute destinaţii din Turcia. Însă, în sezonul de vară din 2021, Turcia a fost aleasă şi pentru vacanţele de tip city-break, Istanbulul fiind în topul preferinţelor, pentru sejururile de cel puţin şapte zile în resorturile de lux de pe litoralul turcesc, cunoscute pentru serviciile de tip all-inclusive. De asemenea, agenţiile de turism au mizat şi pe circuite prin Cappadocia sau Pamukkale.

Turismul este a treia cea mai importantă industrie în economia Turciei, astfel că statul a sprijinit anul trecut, cel mai dificil an, acest sector economic.

Intrarea Turciei şi a Greciei pe lista roşie a ţărilor cu risc epidemiologic, destinaţiile de vară preferate de turiştii români, oamenii s-au reorientat către litoralul românesc. Vara acestui an a fost cea mai bună pentru hotelierii de pe litoralul românesc, astfel că numărul turiştilor şi nivelul încasărilor au fost mai mari decât cele înregistrate în 2019, anul cu cele mai bune re?zul?tate ale companiilor care administrează hoteluri pe litoral. MEDIAFAX

Citește mai departe