Connect with us

ACTUALITATE

Garsonierele şi apartamentele cu două camere, singurele care cresc pe piaţa livrărilor de locuințe

Publicat

Numărul de locuinţe cu trei camere livrate în 2020 a scăzut faţă de 2019, după şapte ani consecutivi de creştere, însă cel al garsonierelor şi al locuinţelor cu două camere şi-a continuat avansul, arată datele centralizate de ZF de pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică.

Scă­de­­rea se remarcă şi în cazul locu­in­ţe­­lor cu patru sau mai multe camere.

„Dezvoltatorii îşi adaptează oferta în funcţie de piaţă. Astăzi predomină apartamentele cu două camere în mixul de proprietăţi, în majoritatea proiectelor. Este vorba şi despre o adaptare a ofertei rezidenţiale la specificul pieţei şi la puterea de cumpărare. Astăzi, un apartament nou cu trei camere se încadrează cu dificultate în suma limită pentru aplicarea TVA-ului de 5%.

Majoritatea celor care caută un apartament, mai exact 70% din cumpărători, caută locuinţe până în limita a 100.000 de euro. Prin urmare, se orientează spre locuinţe mai mici, astfel încât să-şi poată permite achiziţia“, spune Andreea Comşa, managing director al com­paniei de consultanţă imobiliară Premier Estate Management.

Anul trecut, 5.913 garsoniere au fost date folosinţă la nivelul întregii ţări, în creştere cu 6% faţă de anul precedent

Anul trecut, 5.913 garsoniere au fost date folosinţă la nivelul întregii ţări, în creştere cu 6% faţă de anul precedent, iar cele 23.051 de locuinţe cu două camere reprezintă un avans de 12% comparativ cu 2019.

Apartamentele cu trei camere, în număr de 18.276, au fost cu aproape 10% mai puţine faţă de cele din anul anterior. La locuinţele cu patru camere, scăderea este mai mică, sub 2%, iar la cele mai mari este de aproape 5% în 2020 faţă de 2019, potrivit INS.

„Istoric vorbind, în România preponderent sunt achiziţionate apartamentele cu suprafeţe mici. Ţine de raportarea noastră la proprietate. Pe de o parte, avem o rată foarte mare de proprietari, pe de altă parte locuinţele sunt supraaglomerate, cu impact direct în calitatea locuirii. Acesta este rezultatul limitării bugetului.“

Modificări de comportament în marile oraşe

„Observăm modificări de comportament în marile oraşe. Apartamentele cu trei camere încep să ia din cota celor cu două camere, astfel încât, dintre cei care caută apartamente, 30% se îndreaptă azi spre trei camere, 45% – spre două camere şi aproape 20% – spre garsoniere. Restul de 5% caută locuinţe mai mari, deoarece dispun de bugete mai generoase.“

Numărul de garsoniere livrate anul trecut este cel mai mare din ultimele două decenii. Doar în trei ani – 2008, 2009 şi 2019 – s-au mai livrat peste 5.000 de locuinţe. Un record este înregistrat şi în cazul locuinţelor cu două camere.

Avantajul garsonierelor este că au cel mai bun randament din punct de vedere investiţional. Diferenţa dintre chiria pentru o garsonieră şi cea pentru un apartament cu două camere este mică, aşa că pentru un cumpărător este avantajos să achiziţioneze o garsonieră pentru care va primi o chirie apropiată de cea pentru un apartament cu două camere, spun unii consultanţi. Piaţa rezidenţială pare însă pregătită să se transforme.

Tendinţa actuală în mediul urban, cel puţin în oraşele principale, este de a aloca un buget mai mare şi a investi mai mult în calitatea locuirii

„Tendinţa actuală în mediul urban, cel puţin în oraşele principale, este de a aloca un buget mai mare şi a investi mai mult în calitatea locuirii. Ne aşteptăm să vedem mixuri de apartamente mai variate în oferta dezvoltatorilor, unde apartamentele mai mari, de trei şi patru camere, să aibă o cotă şi o diversitate mai mari“, mai spune Andreea Comşa.

De asemenea, se remarcă o creştere a interesului în ceea ce priveşte casele – fie ele individuale, duplexuri, triplexuri sau proprietăţi cu acces la o curte.

„Astăzi, aproape 20% din căutările celor care vor să devină proprietari se îndreaptă spre acest tip de locuinţe. Nu cred că va trece mult timp până vom vedea proiecte ample şi în această categorie.“

Segmentul apartamentelor cu două camere este cel care a crescut cel mai mult în ultimul deceniu. În 2007, spre exemplu, cele mai multe locuinţe finalizate aveau cinci camere sau mai mult, mai arată datele de la INS. Acum, acestea se află abia pe locul al patrulea în topul livrărilor pe categorii.

Aproape 68.000 de locuinţe noi au fost date în folosinţă în 2020 la nivelul întregii ţări

În total, aproape 68.000 de locuinţe noi au fost date în folosinţă în 2020 la nivelul întregii ţări, arată datele disponibile pe platforma Tempo a INS. Sunt incluse atât proiectele din fonduri publice, cât şi cele din fonduri private. Faţă de anul 2019, nivelul întregistrat anul trecut – 67.816 locuinţe – este cu mai puţin de 1% mai mare, însă este un număr record pentru România.

Recordul anterior fusese înregistrat în 2019, când fuseseră livrate 67.488 de case şi apartamente în toată ţara. Doar în 2008 şi 2009 numărul de locuinţe livrate anual a mai depăşit 60.000, cu circa 67.300 de locuinţe în 2008 şi 62.500 în 2009. A fost însă perioada care a precedat criza economică anterioară. Din 2010, a urmat o scădere ce s-a întins de-a lungul a patru ani, cu o revenire abia în 2014.

De multe ori, în special familiile tinere sunt predispuse la sacrificii mari, aşa că optează pentru o locuinţă de dimensiuni mai reduse, care să se încadreze în bugetul disponibil. Totuşi, piaţa pare să se mai schimbe, este de părere Andreea Comşa.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Tânără studentă la Cluj, profesoară de engleză în India. Îndoctrinare și șocuri culturale: „Am mușcat din viața reală”

Publicat

whatsapp image 2022 10 25 at 10.44.37 pm 576x1024 1.jpeg

Alexandra este o studentă de 21 de ani, aflată în anul 3 de jurnalism, în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj-Napoca, iar vara aceasta, printr-un program de schimburi de experiență al ONG-ului studențesc AIESEC, a ales să schimbe total mediul, plecând în India pentru a preda limba engleză copiilor.

„Erau mai multe oportunități, dar eu am simțit o atracție față de India, am zis că poate e ceva ce trebuie să învăț acolo, mai ales că aveam nevoie de o schimbare totală de mediu. Înainte de plecare eram terminată psihic, voiam să schimb peisajul,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comunitatea 156 pregătește o PREMIERĂ la Cluj pentru iubitorii de artă: „Va fi primul concurs de murale din lume pentru liceeni”

Publicat

p1000064 scaled.jpg

Câțiva elevi ai Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca au fost sâmbătă dimineața la Centrul de Cultură Urbană de pe strada Iuliu Maniu pentru prima ședință din an a Comunității 156 (C156), un proiect extrașcolar demarat de profesorul Sergiu Georgian Mazerschi, din dorința de a reprezenta instituția la nivel național și internațional, precum și de a-i încuraja pe tineri să fie membri activi în societate după ce ies din băncile școlii.

„Peste 10 ani, societatea va fi mai bună pentru că sunteți aici, acum”, a spus acesta, bucuros că are alături un grup de elevi de liceu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Premieră în imobiliare la Cluj. Apartament cu 2 camere, SUB 250 de euro CHIRIA. Altul, cu aceeași suprafață, e 600 de euro

Publicat

screenshot 668 e1674911791349.png

Un proprietar din Cluj-Napoca oferă spre închiriere un apartament cu 2 camere în centrul orașului, la un preț care poate fi considerat o premieră pe piața imobiliară locală.

„Apartamentul este decomandat, situat la etajul 2 pe Bulevardul 21 Decembrie, în blocul cu Cec Bank și Orange Shop”, se arată în anunțul său.

Dispune de centrală termică, internet, cablu TV, fiind utilat cu mașină de spălat, aragaz și frigider.

screenshot (669)

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Cățel pierdut în zona Rimetea. Spike este un metis de un an și jumătate, prietenos și jucăuș

Publicat

catel pierdut scaled e1674927345582 1000x600.jpg

Un câine la care stăpânii țin foarte mult s-a pierdut recent în comuna Rimetea, județul Alba. 

Spike este un metis între dog argentinean și labrator și are doar un an și jumătate. Este prietenos și jucăuș.

El a ieșit din curte în data de 26 ianuarie, în jurul orei 11 dimineața și nu s-a mai întors.

Stăpânii nu știu ce s-a întâmplat cu el, dar iau în calcul inclusiv varianta că ar fi fost fugărit de câinii de la o stână din zonă, sau că s-ar fi putut pierde în pădure.

”Are cip, nu știu dacă ajută, ținem foarte mult la el, are un an…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe