EVENIMENT
Gata cu gălăgia şi petrecerile din bloc. De astăzi, intră în vigoare noile amenzi pentru cei care îți deranjează vecinii

Începând de astăzi, cei care tulbură liniștea vecinilor în mod repetat vor avea de achitat, amenzi mai mari. Dacă o vor face repetat, vor şi munci în folosul comunităţii. Modificările la Legea 61/1991 privind sancţionarea încălcării normelor de convieţuire socială intră în vigoare iar amenzile sunt usturătoare, informează ziarul Alba24.ro.
Cei care organizează petreceri private în corturi sau alte amenajări neacoperite, care deranjează prin gălăgie locuințele din apropriere, dar și cei își deranjează vecinii de bloc în timpul orelor de liniște, sunt sancționați mult mai dur.
Amenzile cresc drastic din 26 ianuarie 2020, iar cei care deranjează liniştea pot primi drept pedeapsă până la 150 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Potrivit noilor prevederi, contravenienţii care refuză să furnizeze datele pentru a fi identificaţi sau să se prezinte la sediul Poliţiei vor primi amenzi majorate.
Pentru tulburarea liniştii în zonele rezidenţiale prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă se vor da amenzi între 200 – 1.000 lei, ca până acum, dar repetarea faptei în 24 de ore va atrage o amendă între 500 – 1.500 lei sau prestarea a 50 – 100 ore de activităţi în folosul comunităţii.
Pentru tulburarea liniştii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 şi 13:00 – 14:00 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, amenda este între 500 – 1.500 lei, ca până acum, dar se poate ajunge la 2.000 – 3.000 de lei sau la obligaţia de a presta între 70 – 120 ore de activităţi în folosul comunităţii dacă fapta este repetată într-un interval de 24 ore.
Pentru „organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură să tulbure liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, amenda a fost majorată de la 500 – 1.500 lei la 2.000 – 3.000 de lei.
Repetarea faptei în 24 de ore se sancţionează în aceste cazuri cu amendă între 3.000 – 6.000 de lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii.
Potrivit noilor prevederi, persoanele care organizează petreceri cu caracter privat şi utilizează aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, vor plăti o amendă între 2.000 şi 3.000 de lei, o creştere semnificativă faţă de valoarea anterioară (între 500 şi 1.500 de lei)
La persoanele care repetă ofensa într-un interval de 24 de ore, această pedeapsă creşte semnificativ, iar amenda poate ajunge până la 6.000 de lei, sau până la 150 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Conform noilor prevederi, creşte amenda de la 100 – 500 lei la 500 – 1.500 de lei şi pentru „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul Poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
EVENIMENT
UPDATE. Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD. Partidul va fi condus de Sorin Grindeanu

Marcel Ciolacu a demisionat marți din fruntea Partidului Social Democrat.
Ciolacu a anunțat încă de luni că își va prezenta demisia din fruntea partidului, în urma unei întâlniri informale cu liderii PSD.
Marcel Ciolacu a demisionat după turul I al alegerilor prezidențiale și din fruntea Guvernului.
Anunțul a fost făcut în Consiliul Politic Naţional al partidului, care s-a reunit marţi. Urmează ca acest consiliu să ia o decizie cu privire la rămânerea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Puterea reală în partide nu e la președinți, ci la clănțari, cei care deschid toate ușile

Într-un episod al podcastului Contraste de la Cluj24, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a făcut declarații tranșante despre modul în care funcționează partidele politice din România. Potrivit acestuia, puterea nu aparține celor cu funcții oficiale, ci unui grup restrâns și informal pe care îi numește „clănțari”.
„Se cheamă clănțari. Așa, între noi. Clănțari vine de la cei care deschid toate ușile. Se află la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sfinții Constantin și Elena 2025. Tradiții și superstiții în 21 mai. Ce nu este bine să faci

Sfinții Constantin și Elena 2025. Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj

O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.
Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro