Connect with us

EVENIMENT

Dosarul Ayahuasca: Clujeanul Gelu Oltean, pus în libertate. Fostul şef al DGIPI este judecat pentru organizarea unor ședințe de șamanism unde se consumau droguri

Publicatgelu Oltean

Chestorul Gelu Oltean, fostul șef al Serviciului Secret al Ministerului de Interne, arestat la mijlocul lunii decembrie 2019, a fost pus în libertate. El este judecat pentru organizarea şedinţelor de şamanism unde se consumau droguri.

Gelu Oltean și-a început cariera în Poliția Cluj, unde a lucrat la structura județeană a Serviciului Secret al MAI, după care a fost șeful Serviciului Antidrog din cadrul BCOOA Cluj. Ulterior, a fost avansat la gradul de chestor șef, cu două stele, scrie Cluj24.

Contestația la prelungirea măsurii arestării preventive a fost admisă de un judecător de la Tribunalul Brașov, care a dispus cercetarea lui Oltean în stare de libertate.

În același dosar, s-a dispus identic și pentru iubita chestorului, Vanessa Youness, care a absolvit cursurile Facultății de Medicină din Cluj.

Cei doi au fost acuzați de procurorii DIICOT de trafic de droguri de mare risc, după ce au organizat mai multe ședințe, denumite retreat-uri, la care participau și doi șamani, și unde se consuma ceai de ayahuasca, care conținea DMT, drog de mare risc, precum și un alt drog, Harmine, de nouă generație, care produce puternice efecte halucinogene.

”Consumul de băutură ce conține harmină produce o stare de beție asociată cu viziuni colorate în albastru. Dozele halucinogene sunt de aproximativ 300 de mg pentru harmină și harmelină”, susține INML, într-o probă aflată la dosarul penal.

Cei doi au fost apărați de celebrul avocat clujea, Călin Budișan. ”Pentru a se justifica o prelungire a arestării preventive, sub acest aspect al probațiunii, ar trebui ca de la momentul luării măsurii preventive și până la investirea judecătorului de drepturi și libertăți cu o propunere de prelungire a măsurii, să se fi administrat probe suplimentare, care cel puțin ar trebui să confirme consistența suspiciunii rezonabile inițiale.

Ori, analizând comparativ probele ce au fost avute în vedere la momentul pronunțării asupra propunerii de arestare preventivă de către judecătorului de drepturi și libertăți cu cele existente la dosarul cauzei la momentul actual, constatăm că suspiciunea rezonabilă s-a diluat”, a spus maestrul Budișan.

Sursa: cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EDUCATIE

A fost APROBAT noul calendar al examenului de Bacalaureat 2019-2020. Când au loc înscrierile, probele și când se afișează rezultatele finale

Publicat

Calendarul examenului de Bacalaureat a fost aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării, prima probă, cea la Limba şi literatura română, urmând să aibă loc pe 22 iunie, informează un comunicat remis luni presei de MEC.

Înscrierile sunt programate în perioada 3 – 10 iunie, iar între 11 şi 17 iunie – echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 23 iunie proba la Limba şi literatura maternă – proba E b) – proba scrisă.

În data de 24 iunie va avea loc Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă, iar pe 25 iunie proba la alegere a profilului şi a specializării – proba E d) – proba scrisă.

Rezultatele vor fi afişate pe 30 iunie, până la ora 12,00.

Contestaţiile vor putea fi depuse pe 30 iunie, în intervalul orar 16,00 – 20,00, şi pe 1 iulie între 8,00 – 12,00.

Rezultatele finale după rezolvarea contestaţiilor vor fi afişate pe 5 iulie.

Potrivit comunicatului de presă, ordinul de ministru urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

În contextul epidemiologic actual, conform ordinului, se consideră centru de examen unitatea de învăţământ la care s-au înscris cel puţin 30 de candidaţi proveniţi din seria curentă şi/sau din seriile anterioare.

Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele: organizarea sălilor de examen să se realizeze astfel încât în fiecare candidaţii să fie repartizaţi la o distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt stânga/dreapta – faţă/spate; sălile de examen şi sălile în care îşi desfăşoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeaşi clădire; sălile deţin sisteme de supraveghere audio-video.

“Până la data de 8 iunie 2020, Comisia judeţeană de bacalaureat/a municipiului Bucureşti va nominaliza centrele de examen dintre unităţile de învăţământ care îndeplinesc condiţiile enumerate mai sus şi centrele zonale de evaluare, precum şi unităţile de învăţământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidaţi şi maximum 1.000 de candidaţi”, afirmă aceeaşi sursă.

Procedură specială pentru elevii aflați în izolare sau conformați cu coronavirus

MEC precizează că elevii care se află în izolare sau cei confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus, dar şi cei care au diferite afecţiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecţie/de a dezvolta complicaţii asociate infecţiei SARS-CoV-2 vor susţine probele pentru examenul naţional de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii.

“Pentru examenul naţional de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile judeţene de bacalaureat/a municipiului Bucureşti, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de contestaţii au obligaţia aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securităţii igienico-sanitare a elevilor şi a întregului personal implicat în desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat”, se mai arată în comunicatul de presă. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproape toată țara, sub avertizare meteo: Instabilitate atmosferică, ploi torențiale și vânt puternic

Publicat

nori

Administrația națională de meteorologie a emis, luni dimineața, o avertizare meteo valabilă în intervalul luni, 25 mai, ora 12:00 – 27 mai, ora 23:00. În majoritatea zonelor țării, sunt așteptate ploi torențiale, cu intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp.

Vremea se va menține instabilă pe tot parcursul acestei săptămâni, în majoritatea regiunilor.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată

Citește mai departe

EVENIMENT

Alertă în Piatra-Neamț: Patru minori au fugit de la un centru pentru copii, unde au fost înregistrate 19 cazuri de COVID-19

Publicat

centrul copii piatra neamt

Patru minori instituţionalizaţi în Centrul ”Sancta Maria” Piatra-Neamţ sunt căutaţi de poliţişti după ce, duminică seara, au fugit din instituţie, a declarat, luni dimineaţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ, Dimitrie Mocanu.

Este vorba de trei băieţi şi o fată cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani.

“Poliţiştii au stabilit faptul că minorii părăsesc în mod frecvent Centrul ‘Sancta Maria’ din Piatra-Neamţ fără acordul personalului de supraveghere. Poliţiştii au efectuat verificări atât pe raza municipiului Piatra-Neamţ, cât şi la persoanele şi în locurile cunoscute ca fiind frecventate de aceştia, însă nu au fost identificaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Poliţiştii au publicat fotografii şi semnalmentele celor 4 minori şi solicită populaţiei sprijinul pentru a-i găsi.

La Centrul pentru copii cu dizabilităţi “Sancta Maria” Piatra-Neamţ au fost înregistrate, la începutul lunii, 6 cazuri de COVID-19 la salariaţi şi 13 între tinerii instituţionalizaţi.

Centrul beneficiază de pază asigurată cu personal doar pe timpul zilei, iar tinerii fug frecvent din instituţie, pe timpul nopţii.

Prefectul judeţului Neamţ a cerut conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să facă toate demersurile pentru a asigura paza şi pe timp de noapte, însă reprezentanţii Consiliului Judeţean au precizat că nu se justifică o astfel de solicitare. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru persoane rănite într-un accident rutier pe DN 1 județul Brașov. Un autoturism a lovit un cap de pod și a ieșit din decor

Publicat

accident
arhivă foto

Patru persoane au fost rănite, în urma unui accident rutier produs luni dimineața, pe DN 1, la kilometrul 203, între localitățile Perșani și Șercaia din județul Brașov.

Potrivit IPJ Brașov, din primele informații un autoturism a lovit un cap de pod, iar în urma impactului autoturismul a ieșit în decor.

Conform ISU Brașov, la fața locului s-au deplasat o autospecială cu apă și spumă, o autospecială pentru descarcerare, un echipaj SMURD, două ambulanțe SAJ și  o ambulanță SAJ de la Făgăraș.

Cele patru victime au suferit politraumatisme.

Traficul în zonă se desfășoară pe o singură bandă, sensul Brașov – Sibiu fiind blocat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate