Connect with us

EVENIMENT

General de brigadă din STS, trimis în judecată de DNA, într-un dosar de fraudare a unor concursuri de ofiţeri

Publicatdna

General de brigadă din STS, trimis în judecată de DNA; dosar de fraudare a unor concursuri de ofiţeri

Procurorii militari din cadrul DNA l-au trimis în judecată pe generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor şeful Direcţiei Management Resurse Umane (DMRU) din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, sub forma instigării.

Acuzaţiile din acest dosar se referă la fraudarea unor concursuri de accedere în funcţia de ofiţer la STS.

În dosar este implicat şi un general de brigadă în rezervă, care a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA şi a acceptat să primească o condamnare cu suspendare.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată alţi ofiţeri STS:

* locotenent colonel (în rezervă) Ana Niţu, la data faptelor şefă a Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică din cadrul STS, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, sub forma participaţiei improprii;

* căpitan Adelina Sofia Aştefan, ofiţer în cadrul DMRU – Biroul Recrutări, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

* căpitan Ana Maria Daniela Berhardt, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Giurgiu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

* plutonier major Gabriela Racu, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

* Liviu Berhardt (soţul inculpatei Ana Maria Daniela Berhardt), la data faptei agent de poliţie în cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Conform unui comunicat al DNA, infracţiunile menţionate anterior au fost comise în perioada iunie 2019 – martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajaţi STS din Corpul Subofiţerilor în cel al Ofiţerilor.

Concret, în contextul menţionat mai sus, cu ocazia organizării primului concurs, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt nu ar fi obţinut aviz psihologic favorabil, după susţinerea testării psihologice.

Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susţinut din nou testarea psihologică, la care, deşi ar fi obţinut aceleaşi rezultate ca la proba anterioară (în condiţiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziţie baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuşi „apt psihologic pentru a fi încadrat ofiţer în cadrul STS”.

Potrivit DNA, acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către Ana Niţu asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore.

„Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independenţa profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispoziţiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog şi ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare. Consecinţa directă a încălcării dispoziţiilor legale sus menţionate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale STS de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale şi implicit cu competenţele şi abilităţile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obţinerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcţie de ofiţer pentru care nu îndeplinea condiţiile legale. Chiar şi în aceste condiţii, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoştinţele profesionale, motiv pentru care a fost declarată respinsă”, susţin procurorii.

Conform DNA, cu ocazia desfăşurării celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, Adelina Sofia Ştefan ar fi dispus ca inculpata Ana Maria Daniela Berhardt să susţină testarea singură, în altă sală faţă de ceilalţi candidaţi.

În aceste condiţii, inculpata Ana Maria Daniela Berhardt ar fi reuşit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul inculpatei Gabriela Racu, care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea la mai multe subiecte.

„În acelaşi context şi pentru acelaşi motiv, inculpatul Berhardt Liviu i-ar fi remis, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigadă, în rezervă, F.N. diverse bunuri în schimbul promisiunii acestuia din urmă că va interveni pe lângă factori de decizie din cadrul STS pentru ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să ocupe postul de ofiţer. În urma probatoriului administrat, s-a stabilit că influenţa pretinsă a generalului în rezervă F.N. nu a fost una reală”, mai spun procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii: F.N. (general de brigadă, în rezervă) pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă; M.H.T. (persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

* generalul în rezervă F.N. – 1 an şi 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;

*M.H.T. – 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpaţi şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

VIDEO: O barcă de agrement cu 9 persoane s-a răsturnat, în zona Portului Corabia. Pompierii caută un tânăr de 21 de ani

Publicat

Un accident naval s-a produs, duminică, 25 iulie, în zona portului Corabia, după ce o barcă de agrement s-a răsturnat. Din primele date, în barcă se aflau 9 persoane. Un tânăr de 23 de ani a fost rănit, fiind transportat la spital. Pompierii intervin pentru căutarea unui tânăr de 21 de ani. 

Potrivit IPJ Olt, la fața locului, s-au deplasat polițiștii din cadrul Biroului Județean de Transporturi Olt, Poliției orașului Corabia, echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Olt, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt și polițiști din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Olt.

Din primele verificări, s-a constatat faptul că, în eveniment, a fost implicată o barcă de agrement ce s-ar fi răsturnat.

În barcă se aflau 9 persoane, toate din orașul Corabia.

8 din cele 9 persoane au ieșit singure la mal, conștiente. Cea de-a noua persoană este un tânăr, de 21 de ani, care, în urma evenimentului, nu a fost găsit.

Un alt tânăr, în vârstă de 23 de ani, a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportat la Spitalul orășenesc Corabia.

Conducătorul ambarcațiunii a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În continuare se desfășoară activități de căutare, fiind solicitată și echipa de scafandri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mehedinți.

Potrivit ISU Olt, pompierii de la Garda Vișina și Detașamentul Caracal, cu trei autospeciale pentru primă intervenție, două bărci cu motor, două echipaje SMURD și o autospecială complexă pentru intervenție și descarcerare, acționează în zona Portului Corabia, pentru căutarea unui bărbat posibil înecat în Dunăre. S-au solicitat în sprijin scafandrii din cadrul ISU Mehedinți.

Polițiștii desfășoară activități de cercetare pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident în Fetești – Ialomița. Șase persoane rănite, între care doi copii

Publicat

Șase persoane, printre care și doi copii, au fost rănite într-un accident rutier produs, duminică seară, în județu Ialomița, după ce două autoturisme s-au ciocnit. Din impact, una dintre mașini s-a răsturnat pe o parte.

Potrivit IPJ Ialomița, accidentul s-a produs în jurul orei 19:30, pe DC34 la ieșire din municipiul Fetești spre localitatea Movilia.

Din verificările efectuate de polițiști a reieșit că evenimentul rutier s-a produs ca urmare a coliziunii dintre două autoturisme.

În urma impactului șase persoane au fost rănite, printre care doi copiiu de 11 și 12 ani.

Potrivit sursei citate, conducătorii autotutrismelor au fost testați cu aparatul Drager, rezultatul indicând în ambele cazuri valori negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Carambol pe Autostrada Soarelui. Patru autovehicule implicate. S-a format coloană pe câțiva kilometri

Publicat

arhiva foto

Un carambol în care au fost implicate patru autovehicule s-a produs, duminică seară, pe Autostrada Soarelui. Traficul se desfășoară îngreunat, formându-se coloană pe câțiva kilometri.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, accidentul s-a produs pe sensul către Capitală al autostrăzii A2 București-Constanța, la kilometrul 52, în zona localității Nicolae Bălcescu din județul Călărași.

Din primele informații, a avut loc o tamponare în care au fost implicate patru autovehicule.

O persoană acuză dureri și a solicitat intervenția echipajului medical.

Autoturismele au fost extrase în banda de urgență, circulându-se îngreunat pe benzile 1 și 2.

Conform sursei citate, s-a format coloană în mișcare pe aproximativ 4 km.

La fața locului se acționează pentru fluidizarea circulației.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un șofer de 19 ani a intrat cu mașina în șanț, într-o localitate din Tulcea. Două persoane au ajuns la spital

Publicat

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs duminică, pe DE 87 în județul Tulcea. Șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra volanului iar mașina a ieșit de pe șosea și a lovit un mal de pământ.

Potrivit IPJ Tulcea, polițiștii tulceni au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DE87.

Din primele verificări, a reieșit că un tânăr de 19 ani din localitatea Văcăreni, în timp ce conducea un auto din direcția Jijila către Garvăn, la km.108+800 de metri, a lovit un mal de pământ aflat pe acostament.

În urma accidentului a rezultat rănirea a două persoane, pasagere în auto.

Conducătorul auto poseda permis de conducere corespunzător și nu se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate