ACTUALITATE
Geoană, după reuniunea miniştrilor Apărării NATO: Ne apropiem de un punct tensionat în acest conflict
Geoană, după reuniunea miniştrilor Apărării NATO: Ne apropiem de un punct tensionat în acest conflict
Mircea Geoană a spus, într-o declaraţie la finalul primei reuniuni a miniştrilor Apărării din NATO din 2023, că aceştia au discutat despre creşterea şi continuarea sprijinului pentru Ucraina, întărirea posturii de apărare şi descurajare inclusiv pe flacul estic, consolidarea rezilienţei şi protecţiei infrastructurii critice, în condiţii de război hibrid accentuat.
„Întâlnirea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât ne apropiem de data care marchează un an de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, cel mai mare şi mai brutal conflict din Europa de după al doilea război mondial. Ne apropiem de un punct tensionat în acest conflict. Nu numai că Rusia nu se pregăteşte pentru pace, ci dimpotrivă lansează noi ofensive. De aceea, acest moment este foarte critic şi foarte important. Însă unul în care Ucraina are o oportunitate de a înclina balanţa în favoarea sa. Ieri am discutat din nou cu ministrul Apărării Reznikov, care ne-a informat cu privire la situaţia din teatrul de război şi la nevoile cele mai urgente ale Ucrainei. Salut noile angajamente de sprijin făcute de aliaţii NATO şi de partenerii NATO în întâlnirea de aici, de la Bruxelles. Contribuţiile semnificative pe care le facem pentru Ucraina salvează vieţi omeneşti şi scurtează drumul către pace”, a declarat Geoană.
Acesta a spus că o altă temă dezbătută de miniştrii Apărării a vizat modalităţile în care poate fi avansat angajamentul de a sprijini „partenerii cei mai vulnerabili la actualele riscuri de securitate, Republica Moldova, Georgia şi Bosnia-Herţegovina”.
„Intensificarea războilui hibrid al Rusiei împotriva acestor state, în principal împotriva Republicii Moldova, ne obligă să accelerăm şi să diversificăm sprijinul pe care NATO şi întreaga comunitate euro-atlantică îl oferă acestor ţări. Concret, am convenit astăzi să facem mai mult pentru a le îmbunătăţi capacităţile de apărare, rezilienţa şi pentru a le spori interoperatibilitatea cu NATO”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.
Acesta a precizat că Alianţa este pregătită să reia dialogul politic cu Guvernul de la Chişinău, după ce acesta va fi instalat.
Sursa Mediafax.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro