Connect with us

ACTUALITATE

Germania. Sindicatele, alarmate de înmulţirea actelor de agresiune asupra personalului medical. Incidenţa COVID-19 marchează un nou record

Publicat

coronavirus

Sindicatele germane sunt alarmate de înmulţirea actelor de agresiune asupra medicilor şi personalului de asistenţă, în condiţiile în care situaţia pandemiei de coronavirus se agravează în această ţară, relatează vineri dpa.

„Medicii raportează tot mai frecvent (gesturi de) ostilitate şi ameninţări”, a declarat pentru grupul media Funke Susanne Johna, preşedinta organizaţiei sindicale Marburger Bund. Potrivit acesteia, cei care promovează vaccinarea experimentează frecvent ameninţări directe.

Biroul federal al poliţiei criminale germane (BKA) a afirmat recent că persoane care se opun vaccinării sau „negaţioniştii coronavirusului” vor fi consideraţi drept un „risc relevant” în cazuri de atac asupra centrelor de vaccinare sau cabinetelor medicale.

Potrivit BKA, personalul medical se confruntă cu „un risc de a fi expus cel puţin la ostilitate verbală, mergând până la fapte penale” ca vătămarea corporală, a consemnat Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Susanne Johna a remarcat în special o creştere ca frecvenţă şi gravitate a violenţelor verbale, menţionând că a primit ea însăşi mesaje de ameninţare. „Sunt obligată practic în fiecare zi să blochez persoane pe conturile mele de Twitter şi Facebook”, a spus ea.

Reprezentanţi ai sindicatelor asistenţilor au formulat preocupări similare. „Observăm că pacienţii se comportă mai agresiv şi mai furios decât înainte”, a declarat Grit Genster, expertă în problemele sectorului medical la sindicatul Verdi, adăugând că astfel de comportamente sunt constatate mai ales la aplicarea măsurilor de igienă legate de pandemie ca izolarea, restricţionarea contactelor, purtarea obligatorie a măştii sau efectuarea de teste PCR.

În astfel de situaţii se poate ajunge la dispute nu doar între asistente şi pacienţi, ci şi cu rude ale pacienţilor, a menţionat experta citată.

Aceste evoluţii au loc în timp ce pandemia de coronavirus înregistrează noi recorduri în Germania, vineri reputatul institut Robert Koch anunţând un nou record de 263,7 de cazuri confirmate de contaminare la 100.000 de locuitori, în a cincea zi consecutivă de creştere a incidenţei pe şapte zile.

Joi, această cifră a fost de 249,1, iar acum o săptămână 169,9.

Numărul de cazuri în 24 de ore raportat vineri a fost de 48.640, uşor mai scăzut faţă de recordul de 40.196 cazuri noi comunicat joi.

Acum o săptămână, au fost raportate 37.120 de infecţii zilnice noi.

În acelaşi timp, în Germania s-au înregistrat în ultimele 24 ore 191 de decese atribuite COVID-19, faţă de 154 acum o săptămână. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Israelul va găzdui Miss Universe, în pofida închiderii graniţelor ţării din cauza noii tulpini de coronavirus

Publicat

miss universe 2021 sursa foto facebook

Israelul va găzdui concursul Miss Universe pe 12 decembrie în pofida impunerii de restricţii de călătorie în încercarea de a limita răspândirea noii variante de coronavirus, a declarat duminică ministrul israelian al turismului, Yoel Razvozov, relatează Reuters.

El a afirmat că participanţii la concurs, care se va desfăşura în staţiunea Eilat de la Marea Roşie, vor fi scutiţi de restricţiile de călătorie, însă vor fi supuşi testării PCR la fiecare 48 de ore şi vor trebui să respecte măsurile de precauţie.

Citește și Prima ţară care îşi ÎNCHIDE graniţele pentru străini, din cauza răspândirii variantei Omicron a virusului

Israelul a anunţat sâmbătă că va interzice intrarea tuturor străinilor în ţară pentru a proteja populaţia de contaminarea cu varianta Omicron de coronavirus.

„Acesta este un eveniment care va fi difuzat în 174 de ţări, un eveniment foarte important, un eveniment de care Eilat are foarte multă nevoie”, le-a spus Razvozov jurnaliştilor.

„Vom şti cum să gestionăm acest eveniment. Deci, prin acordarea de derogări, vom avea evenimente de genul acesta, pe care ţara deja s-a angajat să le organizeze şi pe care nu le putem anula”, a mai spus ministrul israelian. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

ANRE: România are, oficial, capacităţi de producere a energiei electrice cu o putere totală de 19.611 MW

Publicat

România dispune, oficial, de capacităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată totală de 19.611 MW, potrivit datelor afişate pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Din total, 33,9% reprezintă capacităţi hidro (6.644 MW), 21,1% pe cărbune (4.142 MW), 14,6% hidrocarburi (2.867 MW), 15,4% eolian (3.014 MW), 7,2% nuclear (1.413 MW), 7,1% solar (1.393 MW) şi 0,5% biomasă (106 MW).

La capitolul „Altele”, sunt incluse capacităţi pe bază de biogaz (29,229 MW), deşeuri (6,03 MW), căldură reziduală (4,1 MW) şi geotermal (0,05 MW).

ANRE a informat că va continua analiza capacităţilor de producere a energiei electrice în vederea evaluării cât mai corecte a puterii instalate a acestora şi publică periodic pe pagina proprie de internet situaţia actualizată a puterilor instalate în capacităţi de producere. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Credincioşii eleni, obligaţi să prezinte un test COVID negativ pentru a putea participa la slujbe

Publicat

Grecia a introdus noi restricţii prin care credincioşii sunt obligaţi să prezinte un test COVID-19 negativ pentru a participa la slujbe în biserici, după o creştere a numărului de cazuri de coronavirus în ultimele săptămâni, relatează duminică Reuters.

Conform noilor măsuri anunţate pe 18 noiembrie, persoanelor nevaccinate li se interzice accesul în spaţii interioare, inclusiv în restaurante, cinematografe, muzee şi săli de sport, chiar dacă prezintă un test negativ pentru coronavirus.

În cazul bisericilor, duminică a fost prima zi în care credincioşii care participă la slujbe trebuie să prezinte un test negativ.

„(Această măsură este) pentru a ne proteja pe noi înşine şi pe oameni”, a declarat părintele Christos, preot la Biserica Sfântul Spiridon din oraşul Pireu.

„Poate fi puţin dificil, însă vom persista. Suntem obligaţi să respectăm toate măsurile”, a mai spus el.

Unii credincioşi au declarat că au venit mai puţini oameni decât de obicei la slujba de duminică din cauza cerinţei ca cei nevaccinaţi să plătească pentru teste, un cost care s-ar putea dovedi costisitor pentru cei cu familii.

Grecia a înregistrat o creştere a infectărilor cu COVID-19 luna aceasta, numărul cazurilor zilnice ating niveluri record. Până sâmbătă, ţara a înregistrat 920.683 de infectări cu coronavirus şi 17.861 de decese asociate COVID-19 de la izbucnirea pandemiei. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Persoanele din Africa de Sud infectate cu tulpina Omicron nu au dezvoltat forme grave ale bolii

Publicat

laborator text covid coronavirus pixabay
sursa foto: pixabay

Persoanele din Africa de Sud care au contractat tulpina Omicron de coronavirus nu au dezvoltat forme grave ale bolii, a declarat pentru BBC medicul Angelique Coetzee, care conduce Asociaţia Medicală din Africa de Sud (SAMA), relatează duminică dpa.

Până acum, cazurile depistate în Africa de Sud nu sunt grave, a afirmat Angelique Coetzee.

Cu toate acestea, cercetările privind noua variantă de coronavirus, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, sunt încă într-un stadiu foarte incipient, a mai spus ea, adăugând că doar 24% din populaţia ţării este complet vaccinată.

„Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a mai spus ea.

Aceştia au fost pacienţi care nu au fost internaţi direct în spital, a precizat Coetzee.

Cu toate acestea, medicul sud-african şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele pe care noua variantă ar putea să o aibă asupra persoanelor în vârstă cu afecţiuni preexistente, precum boli de inimă sau diabetul.

Care sunt simptomele Omicrom

Simptomele noii variante de COVID-19 sunt neobişnuite, însă uşoare, a mai spus Coetzee, adăugând că ea a fost prima care a alertat cu privire la posibilitatea unei noi variante după ce la cabinetul ei din Pretoria s-au prezentat, la începutul lunii noiembrie, pacienţi cu simptome neobişnuite de coronavirus care s-au plâns de oboseală severă.

Coetzee a fost primul medic sud-african care a alertat autorităţile în legătură cu pacienţi care au contractat o nouă variantă de COVID-19, pe 18 noiembrie.

Varianta Omicron a fost clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o „variantă îngrijorătoare”, care are un potenţial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Agerpres

Citește mai departe