Connect with us

ACTUALITATE

Gheorghiţă: Aproape jumătate din populaţia adultă este vaccinată cu cel puţin o doză

Publicat

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat, miercuri, că aproape 50% din populaţia adultă este imunizată cu cel puţin o doză.

„Până la acest moment, rata de vaccinare din populaţia adultă cu cel puţin o doză este de 49,4%. Ne apropiem de jumătate din populaţia adultă vaccinată cu cel puţin o doză. Din populaţia eligibilă, de peste 12 ani, şi trebuie să ţinem cont de faptul că ne referim la populaţie rezidentă, rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populaţia totală a României, de 19,3 milioane de locuitori, cât declară INS, este de 41,3%”, a informat Gheorghiţă după şedinţa de guvern.

El a arătat că cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 70 de ani – peste 52%.

„Rata de vaccinare la persoanele de peste 80 de ani este încă insuficientă”

„Rata de vaccinare la persoanele de peste 80 de ani este încă insuficientă. Este estimată la circa 26%. Or, dacă ne uităm la analiza deceselor în această pandemie în România, peste 85% dintre persoanele decedate aveau vârsta de peste 60 de ani, vârsta medie a celor care au decedat, din păcate, era de 71 de ani. Aş vrea să atrag atenţia că persoanele vulnerabile, persoanele cu afecţiuni cronice sau persoanele vârstnice au nevoie să fie cât mai rapid protejate prin vaccinare, pentru că în felul acesta se reduce riscul de formă gravă de îmbolnăvire”, a arătat medicul militar.

Preşedintele CNCAV a precizat că până marţi au fost administrate peste 2.046.000 de doze booster de vaccin anti-COVID-19, adică circa 45% din cei eligibili au primit această doză de vaccin. El a spus că aproape jumătate din cei care au primit doza booster sunt persoane considerate vulnerabile, restul fiind persoane din sectorul medical, social sau celelalte sectoare esenţiale sau critice, precum şi populaţia generală.

Gheorghiţă a mai precizat că toate persoanele cu vârsta peste 12 ani pot fi vaccinate cu doza booster.

„De menţionat, pentru că am văzut câteva informaţii eronate în spaţiul public, că persoanele cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani pot fi vaccinate şi în cabinetele de medicină de familie atunci când medicul de familie va solicita doze pediatrice pentru această grupă de vârstă”, a adăugat el.

România are suficientă capacitate de vaccinare

Potrivit acestuia, România are suficientă capacitate de vaccinare, putând fi administrate zilnic peste 100.000 de doze de vaccin în centrele fixe.

Până în prezent, România a recepţionat, de la debutul campaniei de vaccinare, 28.650.000 de doze, din care aproximativ 16.000.000 de doze au fost administrate, iar în stocuri există aproximativ 4,7 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin.

„Uitându-ne la rata de acoperire vaccinală la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivel judeţean în momentul acesta, raportându-ne la populaţia eligibilă de peste 12 ani rezidentă, municipiul Bucureşti are o rată de vaccinare cu cel puţin o doză de 66,5%, urmat de celelalte cinci judeţe care au o rată de vaccinare între 50% şi 60%. Majoritatea judeţelor, adică 62% dintre ele, au o rată de vaccinare cuprinsă între 40 şi 50%, un singur judeţ rămâne încă cu o rată de vaccinare undeva aproape de 30% – judeţul Suceava”, a mai spus preşedintele CNCAV.

El a anunţat că, vineri, România urmează să primească o nouă tranşă de vaccin de la compania Moderna – circa 178.500 de doze. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe