Connect with us

EVENIMENT

”Ghid pentru to(n)ți” de apărare împotriva coronavirusului – 15 reguli ELEMENTARE recomandate de un medic specializat în urgențe

PublicatO platformă online creată şi administrată de medici şi specialişti în politici de sănătate a elaborat un ghid pentru apărarea de coronavirus care conține reguli clare, de bun simț și ușor de respectat:

1. Ia-o ușurel. Cea mai urâtă parte a situației este frica. Mai mulți oameni mor de gripă normală sau accidente de mașină

2. Spăla-te pe mâini ca și când viața ta depinde de asta. Pentru că așa și este. Nu doar pentru coronavirus, dar și pentru mulțimea de germeni cu care te pricopsesti când atingi butoanele de la lift, clanțele ușilor sau mâinile altor persoane. Sau cel mai murdar obiect din lume: banii. Toți umblă cu banii dar nimeni nu-i spală. Cu excepția mafiei. Și eu, câteodată, când îi mai uit prin buzunare.

3. Stai acasă dacă ești bolnav. La fel și copiii tăi.

4. Dezinfectează frecvent suprafețele pe care le atingi: pixuri, clanțele ușilor, robinete,

5. Evită întâlnirile și spațiile aglomerate, mai ales cele din care ieși greu, cum ar fi avioanele, conferințele și bisericile

6. Dacă vrei să te întâlnești cu prietenii, ieșiți în aer liber: decât să vă întâlniți în cluburi sau la cinema alegeți să mergeți în drumeții sau la ski. Mai mult aer curat, mai puțini germeni.

7. Strănută și tușește în cotul mâinii sau într-un șervețel, nu direct în palme

8. Stai departe de cei care strănută sau tușesc sau care par a fi bolnavi

9. Vaccinează-te antigripal. Încă nu există un vaccin pentru coronavirus, știu. Cu toate acestea, mai mulți oameni au murit anul ăsta de gripă sezonieră decât de coronavirus

10. Dacă ai febră și dureri musculare stai acasă și sună-ți medicul de familie

11. Nu îți atinge fața și nu băga degetele în nas. Nu o să găsești acolo altceva decât până acum. Dar dacă nu te poți abține măcar spală-te pe mâini înainte. Și după.

12. Rămâi bine hidratat cu apă, preferabil. Notă: berea Corona nu este denumită după virus, nu este o infuzie a acestui virus și nu te va îmbolnăvi. Decât dacă o bei din aceeași sticlă cu un om bolnav deja

13. Ține minte că dacă nu ești în vârstă sau bolnav de boli cronice, ai șanse mari să îți revii chiar dacă te îmbolnăvești de coronavirus. Șansele să îți revii sunt mai mari decât în urma unui accident de bicicletă, investiții proaste la bursă sau scandaluri cu nevasta.

Odihnește-te, relaxează-te și trăiește sănătos. Stress-ul, lipsa somnului, alimentația proastă și igiena deficitară îți vor slăbi sistemul imunitar. Dormi suficient, mănâncă bine și spală-te pe mâini. Din nou.

NU FACE ASTA:

1. Nu mai da mâna cu nimeni. Nu știi ce au făcut mâinile alea și nu vrei să iei ceva de pe ele. Mai bine faceți schimb de zâmbete

2. Nu mânca, bea sau atinge fața dacă nu te-ai spălat bine pe mâini înainte. Cu apă și săpun. Spală-te ca atunci când hârtia igienică a fost prea subțire.

3. Nu folosiți măști la comun

4. Nu îți vizita bunicii dacă ești răcit. Mai bine sună-i

5. Nu te duce la Urgențe decât dacă ești bolnav rău, imunocompromis sau plictisit rău de tot. O să stai mult acolo, lumea se va uita urât la tine, poți fi iradiat și te poți alege cu virusurile celorlalți. Și nu o să te alegi cu un răspuns concret pentru că testele sunt puține și scumpe

6. Nu mânca chestii care nu ar trebui mâncate. Evită liliecii, pangolinii, pisicile sălbatice și alte animale exotice. Nici nu socializa cu ele.

7. Nu te aștepta să apară vreun vaccin anul ăsta. Timpul pentru dezvoltarea vaccinurilor e lung pentru că: 1) trebuie să funcționeze 2) trebuie să fie sigure. Asta cere timp și teste

8. Nu face sex neprotejat. Nu neapărat pentru Corona, dar e un sfat bun. Alte virusuri cum ar fi HIV, herpes, sifilis sau clamidia caută gazde iubitoare. Nu fii tu gazda aia.

9. Nu suna la Urgențe să vezi dacă sunt ocupați. Sunt ocupați. Și chiar dacă nu ar fi, nu îți vor da sfaturi medicale la telefon. Sună mai bine medicul de familie

10. Nu te freca pe corp cu usturoi. Asta nu e pentru coronavirus, e pentru vampiri. Deși dacă mănânci usturoi, cel mai probabil oamenii vor sta departe de tine cu tot cu virusurile lor.

11. Nu împărți nimic cu alții. Și aici mă refer la sticle de apă, tacâmuri sau mâncare. Nu lăsa pe alții să îți guste din mâncare și nu gusta din farfuria lor, indiferent cât de bine arată.

12. NU BEA înălbitor sau clor. Nu te va ajuta cu nimic. Dimpotrivă, îți va face mult rău

13. Nu crede tot ce vezi pe Facebook. Dezinformarea a devenit epidemie

14. Nu da mai departe tot ce vezi pe Facebook. Rugăciunile sunt bune pentru suflet, dar puțin probabil să omoare virusul. Coronavirus nu este o chestiune inventată, un complot al politicienilor sau o armă biologică inventată de chinezi. Nu este nici de firmele producătoare de vaccinuri ca să facă mulți bani. Fructele de pădure, vitaminele și exercițiile fizice sunt bune dar nu te pot ajuta în cazul ăsta. Spală-te pe mâini!

Adaptare după Rada Jones, medic al sistemului de urgență american.

EVENIMENT

Doi primari din Timiș, contacţi cu o persoană confirmată cu COVID-19, au ieșit la votare, după ce au primit permisiunea părăsirii carantinei

Publicat

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a demarat, duminică, o anchetă internă, după ce două persoane aflate în carantină pentru că au fost în contact cu o alta, confirmată cu COVID-19, au ieşit la votare, în baza derogării de la măsura de carantinare.

Cei doi edili care au părăsit carantina şi care sunt şi candidaţi pentru câte un nou mandat sunt primarul din Dumbrăviţa, Victor Malac, şi cel din Giarmata, Virgil Bunescu.

“Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public privind derogarea măsurii de carantină acordată celor doi edili din judeţul Timiş, vă facem cunoscut faptul că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, derogările sunt emise de către Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) cu avizul DSP.

În cazul celor două persoane publice, reprezentanţii instituţiei noastre şi-au depăşit atribuţiile şi nu au informat conducerea legat de aceste solicitări. În acest context, a fost demarată cu celeritate o anchetă internă, urmând ca persoanele care se fac responsabile de această situaţie să fie supuse rigorilor de procedură internă, mergând până la încetarea raporturilor de muncă. Odată cu finalizarea anchetei, DSP Timiş va face publice măsurile dispuse”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident rutier în Eforie Nord: Coliziune între un autoturism și o motocicletă. O persoană a fost rănită

Publicat

O persoană a fost rănită în urma unui accident rutier produs duminică după-amiaza, în Eforie Nord, după coliziunea dintre un autoturism și o motocicletă.

Potrivit IPJ Constanța, accientul s-a produ în jurul orei 13.10. În urma cercetărilor s-a stabilit că un bărbat de 32 de ani a condus o motocicletă pe strada 23 August din orașul Eforie Nord, dinspre DN 39 către strada Dunării, iar în dreptul aleii către un supermarket s-a angajat în depășirea unui autoturism fără a se asigura, intrând în coliziune laterală cu un autoturism care circula din sens opus, condus de o femeie de 33 de ani.

În urma accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală ușoară a motociclistului.

Poliția efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un deţinut de 30 de ani de la Penitenciarul Giurgiu a fost găsit decedat în celulă. Este al treilea caz, în doar două săptămâni

Publicat

sursa foto: anp.ro

Un deţinut în vârstă de 30 de ani de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu a fost găsit decedat în celulă. Poliţiştii giurgiuveni au deschis dosar penal pentru moarte suspectă.

“În seara zilei de sâmbătă, 26 septembrie, în jurul orei 19:30, cu ocazia efectuării apelului de seară, personalul Penitenciarului Giurgiu a constatat faptul că o persoană privată de libertate aflată în evidenţele cabinetului medical cu o serie de afecţiuni cronice, nu prezenta semne vitale. În această situaţie a fost alertat personalul medical propriu concomitent cu solicitarea prin apel 112 a sprijinului unui echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean. În ciuda manevrelor de resuscitare aplicate, decesul persoanei private de libertate a fost declarat la ora 20:35”, se arată într-un comunicat de presă emis duminică de Penitenciarul Giurgiu.

În conformitate cu prevederile legale, evenimentul a fost notificat Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, pentru efectuarea cercetărilor specifice şi, în cauză, a fost deschis un dosar penal pentru moarte suspectă.

Totodată, s-a procedat la informarea familiei deţinutului, a judecătorului de supraveghere a privării de libertate şi a Poliţiei Municipiului Giurgiu.

Potrivit unor surse, pe corpul deţinutului nu au fost găsite urme de violenţă, acesta fiind găsit în şoc cardio-respirator.

Acesta este al treilea deţinut găsit decedat în incinta Penitenciarului Giurgiu în ultimele două săptămâni. În data de 14 septembrie, alţi doi deţinuţi, cu vârste de 32, respectiv, 41 de ani, au fost găsiţi decedaţi în celulă fără urme de violenţă asupra lor, iar poliţiştii efectuează şi în acest caz cercetări pentru moarte suspectă. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai multe persoane dintr-un sat din județul Brașov, au reclamat că li s-au reţinut buletinele la magazin şi nu pot vota

Publicat

Poliţiştii braşoveni au deschis un dosar penal şi efectuează cercetări după ce mai multe persoane din localitatea Ormeniş din judeţul Braşov reclamă că nu pot vota pentru că patronul unui magazin local le-ar fi oprit buletinele de identitate drept gaj pentru sumele datorate pentru cumpărăturile făcute.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Braşov, Alina Ivan, până în prezent, cinci persoane au declarat în scris că ar avea cărţile de identitate reţinute la magazinul respectiv.

“La data de 26 septembrie a.c., în jurul orei 17,10, poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Hoghiz au fost sesizaţi prin apel SNUAU 112 cu privire la faptul că administratorul unei societăţi comerciale ar fi oprit în gaj mai multe cărţi de identitate ca şi garanţie la unele cumpărături efectuate la societatea pe care o reprezintă.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, dosar instrumentat sub coordonarea unităţii de Parchet competente, în care se va propune soluţie legală la finalizarea cercetărilor”, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate