Connect with us

ACTUALITATE

Gospodării afectate de alunecări de teren în mai multe localități din județul Maramureș

Publicat

Precipitaţiile abundente din ultima perioadă, dar şi topirea zăpezii au produs alunecări de teren care au afectat casele unor locuitori din Valea Chioarului, Baia Sprie şi Ulmeni, potrivit prefectului judeţului Maramureş, Vasile Moldovan.

Moldovan a scris vineri pe pagina sa de Facebook că în localitatea Valea Chioarului alunecarea de teren a afectat o gospodărie, anexa şi împrejmuirea realizată din stâlpi şi fundaţii din beton. Comisia care s-a deplasat la faţa locului a constatat că gospodăria prezintă fisuri şi crăpături în pardoseala din interior, fiind afectate fundaţia, elevaţia, pereţii perimetrali, tavanul şi scările de acces.

„S-a luat decizia monitorizării permanente a evoluţiei alunecării de teren de către comitetul local pentru situaţii de urgenţă Valea Chioarului, dar şi efectuarea de demersuri pentru sprijin din partea autorităţilor locale”, a anunţat prefectul.

În oraşul Baia Sprie, alunecarea de teren a afectat două locuinţe.

„Versantul s-a prăbuşit şi a distrus doi pereţi portanţi ai locuinţelor amplasate în zonă. Cele două locuinţe nu deţin autorizaţie de construcţie, iar alunecarea versantului s-a produs datorită executării unor lucrări la versant, fără autorizaţie şi respectarea legislaţiei în domeniu”, a precizat Vasile Moldovan.

Urmare a alunecării de teren, în zonă s-a acumulat apă care se scurge şi bălteşte în spatele unei alte locuinţe şi căreia îi poate afecta fundaţia.

Comisia care s-a deplasat la faţa locului a dispus evacuarea persoanelor şi a bunurilor materiale din cele două case afectate de alunecare, montarea de „ţăruşi martori” pentru monitorizarea evoluţiei fenomenului şi efectuarea de către specialişti a unui studiu geotehnic, prin care să se stabilească lucrările care trebuie efectuate în zonă pentru consolidarea terenului afectat de alunecare.

Alunecarea de teren produsă în satul Chelinţa a afectat 15 gospodării aflate în zona unui deal, prin desprinderea de pământ, roci şi pietriş.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă s-a deplasat şi a degajat materialul rezultat după producerea alunecării de teren şi a solicitat resurse financiare pentru construirea unui zid de sprijin. Situaţia alunecării de teren este monitorizată de către serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din oraşul Ulmeni.

Şi în această situaţie, locuinţele afectate au fost construite fără autorizaţie.

De asemenea, au fost efectuate lucrări neautorizate şi fără respectarea legislaţiei în domeniu la versant.

În context, prefectul Vasile Moldovan a dispus elaborarea şi transmiterea în teritoriu a unei adrese prin care să solicite comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă respectare legislaţiei în domeniu cu privire la construcţiile de locuinţe, includerea în PUZ şi PUG, obţinerea avizelor şi a acordurilor de mediu, dar şi de la Sistemul de Gospodărie a Apelor, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru a se putea solicita şi obţine resurse financiare din fondul de intervenţie de la nivel central. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un tânăr de 23 de ani a vrut să ajute, dar s-a ales cu dosar penal

Publicat

un tânăr de 23 de ani a vrut să ajute,

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări cu privire la un cetățean român, care s-a prezentat la controlul de frontieră cu un autovehicul care figura radiat din circulație.

În data de 05 aprilie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca–ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, pe sensul de ieșire din țară, un cetățean…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Titularizare 2025: Lista posturilor, actualizată după cererile de pretransfer. Situația din Botoșani și din țară

Publicat

titularizare 2025: lista posturilor, actualizată după cererile de pretransfer. situația

Publicitate

Titularizare 2025: lista posturilor a fost actualizată după depunerea cererilor de pretransfer, în Botoșani și în țară. Ministerul Educației a actualizat datele, în 7 aprilie.

Proba scrisă a concursului de angajare în învățământ va avea loc pe 15 iulie, potrivit calendarului oficial. Înscrierile se desfășoară între 5 și 16 mai.

Titularizarea este examenul prin care profesorii pot obține un post pe perioadă nedeterminată într-o școală….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultate Simulare BAC 2025: Unul din trei elevi de clasa a XII-a nu a luat nota 5 la limba română

Publicat

rezultate simulare bac 2025: unul din trei elevi de clasa

Publicitate

33% dintre elevii de clasa a XII-a care au dat simularea la Bac 2025 nu au luat nota 5 la limba română, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației, marți, 8 aprilie. Asta înseamnă o scădere de 8% față de 2024. La proba obligatorie a profilului, Istorie sau Matematică, cei mai mulți elevi, 36%, nu au reușit să obțină nota 5, procent similar cu cel de anul trecut, iar la proba la alegere a specializării a scăzut procentul elevilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

IȘJ Botoșani a centralizat rezultatele simulării Examenului Național de Bacalaureat 2025. REZULTATE

Publicat

iȘj botoșani a centralizat rezultatele simulării examenului național de bacalaureat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a centralizat rezultatele simulării Examenului Național de Bacalaureat 2025.

Rata de promovare pentru cele trei probe scrise, la nivelul județului Botoșani, înregistrate de elevii claselor a XII-a/ a XIII-a care au susținut probele simulării Examenului de Bacalaureat Național, sesiunea martie 2025, sunt următoarele:

 

  • Proba E. a) – Limba și literatura română – procent de promovare (note mai mari sau egale…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe