EVENIMENT
Grâul s-a scumpit în urma impunerii de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

Preţul grâului şi al porumbului a urcat din nou luni, după ce statele occidentale au impus Rusiei sancţiuni mai dure în urma invaziei Ucrainei, ceea ce a accentuat turbulenţele pe pieţele globale, sporind temerile privind inflaţia globală a produselor alimentare, transmite Bloomberg.
Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis sâmbătă îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.
La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures grâului erau în creştere cu 8,7%, până la 9,34 dolari per bushel, în timp ce la porumb se înregistra un avans de 5%, iar la soia de 3,9%.
Preţurile mai mari ar veni într-o perioadă dificilă pentru ţările care se bazează pe importurile de grâu. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preţurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel de după 2011.
Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.
Ucraina este un exportator cheie în Orientul Mijlociu şi în Mediterana, iar printre importatori se află Egipt, Turcia, Italia şi statele din Africa.
Traderii americani se aşteaptă ca perturbările din Europa de Est să creeze oportunităţi pentru ca ei să îşi extindă cota lor pe piaţa exporturilor, susţine Brian Hoops, preşedintele firmei Midwest Market Solutions Inc. Alţi mari cultivatori de grâu, precum Franţa sau Australia, ar putea şi ei interveni dacă livrările din Rusia sau Ucraina vor fi grav afectate, susţin analiştii. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Noaptea Muzeelor la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș. Cu ce vor fi întâmpinați vizitatorii

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul nostru va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.
Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera…
Citește mai mult pe Alba24.ro

De Rusalii, angajații vor beneficia de o minivacanță. Aceștia vor avea trei zile libere la începutul lunii iunie. Rusaliile sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște și marchează Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor lui Hristos. În acest an, prima zi de Rusalii va fi prăznuită duminică, 8 iunie, iar a doua zi, luni, 9 iunie.
Pentru angajații din România, a doua zi de Rusalii (luni, 9 iunie) este declarată zi liberă legal prin lege, ceea ce înseamnă că…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Jandarmeria Română vrea să cumpere sisteme anti-dronă portabile. În prezent, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române se află în etapa de consultare a pieței, aceasta fiind o fază preliminară ce precede o posibilă licitație oficială pentru achiziționarea echipamentelor, scrie Profit.ro.
Sistemele anti-dronă vor fi folosite de către jandarmi pentru asigurarea securității spațiilor publice și a infrastructurii critice.
Acestea sunt concepute special pentru detectarea,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
UE interzice comercializarea unor modele de telefoane și tablete începând cu 20 iunie 2025. Care sunt motivele noilor reglementări

Uniunea Europeană va introduce noi etichete obligatorii pentru telefoanele mobile și tabletele vândute pe piața europeană. Începând cu data de 20 iunie 2025, anumite modele de telefoane mobile și tablete vor fi interzise de la comercializare în UE, dacă nu respectă noile reglementări impuse de Comisia Europeană.
Prin această reglementare, Comisia Europeană încurajează utilizarea îndelungată a dispozitivelor, prin promovarea reparării acestora. De exemplu, creșterea duratei…
Citește mai mult pe Alba24.ro