Connect with us

ACTUALITATE

Grecia susţine în mod dinamic cererea României de a intra în spaţiul Schengen

Publicat

untitled

Grecia susţine în mod dinamic cererea României de a intra în spaţiul Schengen, a declarat, miercuri, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

„Aş vrea să repet faptul că Grecia susţine în mod dinamic cererea României de a intra în spaţiul Schengen. Trebuie să se întâmple acest lucru şi avantajele pentru România în urma acestei integrări vor fi foarte importante.

Citește și: Comisia Europeană cere din nou admiterea Croaţiei, României şi Bulgariei în Spațiul Schengen

Am avut ocazia să discutăm despre evoluţiile în Balcanii de Vest. Credem că toate ţările din Balcanii de Vest îşi au locul în Europa şi, prin colaborarea noastră, vom facilita integrarea lor. Am decis să lucrăm împreună, astfel încât să fie convocată o primă consfătuire interguvernamentală în legătură cu Albania şi cu Macedonia de Nord”, a afirmat Mitsotakis, la Palatul Victoria, după convorbirile cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

El i-a mulţumit premierului Ciucă pentru susţinerea pe care România o acordă Greciei în chestiunile de interes naţional. Premierul grec a menţionat în acest sens „acţiunile ilegale” ale Turciei în Mediterana occidentală.

„Aş vrea să repet poziţia fundamentală a Greciei: Grecia păstrează întotdeauna închisă poarta ameninţărilor, dar deschisă poarta dialogului. Instrumentul, aşa cum a zis şi domnul prim-ministru Ciucă, pentru rezolvarea problemelor este dreptul internaţional, nu sunt ameninţările”, a punctat Mitsotakis, în declaraţiile de presă comune cu Nicolae Ciucă.

Premierul elen a remarcat, totodată, că schimburile comerciale bilaterale au atins două miliarde de euro, adăugând că există „perspective şi mai importante”.

„Avem mari companii greceşti care activează în România şi vor să îşi extindă activitatea investiţională şi avem mulţi vizitatori, mulţi turişti, mai ales turişti români în Grecia. Vrem încă şi mai mulţi, vrem ca ei să depăşească 1 milion de vizitatori, câţi au fost în anul 2019. Deja Grecia este o ţară deschisă pentru vizitatori de-a lungul întregului an, nu numai în lunile de vară”, a completat Kyriakos Mitsotakis.

El a menţionat că a fost semnat un acord de colaborare în domeniul protecţiei civile, evidenţiind ajutorul oferit în „situaţii excepţional de dificile” de către pompierii români, care au dovedit „spirit de sacrificiu” şi profesionalism.

„Avem cele mai frumoase amintiri legate de eroismul pompierilor români. Acest eroism a reprezentat şi punctul de pornire pentru a începe această colaborare în domeniul protecţiei civile. Sperăm ca pompierii români să fie prezenţi în Grecia mult mai frecvent, să colaboram cu ei şi în privinţa extinderii la nivel european a mecanismului de protecţie civilă, recurgând, desigur, şi la mijloacele de protecţie aeriană şi nu numai”, a spus prim-ministrul elen. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Alba: 9 cazuri de COVID, descoperite în ultimele 24 de ore. Situația cazurilor active, pe localități

Publicat

extractie automata probe covid laborator 1.jpg

DSP Alba a anunțat 9 noi cazuri de COVID, descoperite în județ în ultimele 24 de ore. 4 dintre acestea sunt în Alba Iulia, 3 la Sebeș și câte unul la Aiud și Vințu de Jos. 

Cele 9 cazuri au fost descoperite în urma a 27 de teste PCR și a 134 de teste rapide.

În județ sunt în prezent 50 de cazuri active, înregistrate atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Lista localităților și numărul cazurilor active de COVID – 2 iulie 2022

CERU-BĂCĂINŢI 1
POIANA VADULUI 1
RĂDEŞTI 1
VALEA LUNGĂ 2
CIUGUD 2
STREMŢ 1
MUNICIPIUL BLAJ 8
CETATEA…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

De câte ori a încălcat Turcia spaţiul aerian al Greciei, în luna iunie

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei elene, transmite dpa.

În nouă rânduri, avioanele turce au zburat deasupra insulelor elene, iar în 17 rânduri au simulat atacuri sau angajări în lupte aeriene de la mică distanţă.

De la începutul anului şi până în prezent, autorităţile elene au înregistrat aproape 4.000 de astfel de încălcări ale suveranităţii ţării.

Uniunea Europeană – din care Grecia face parte, spre deosebire de Turcia – a condamnat în repetate rânduri aceste incidente. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Oamenii de fier se aleg în Bihor! Aproape 300 de sportivi participă la singurul triatlon pe distanța Ironman din țară (FOTO/VIDEO)

Publicat

triatlon bihor montaj 02072022.jpg

Bihorul găzduiește, sâmbătă, cel mai important eveniment al triatlonului românesc: Campionatul Național de Triatlon pe distanță lungă AROBS X-Man România 2022, singurul concurs pe distanța Ironman din țară. Aproape 300 de sportivi au luat startul la proba de înot, în lacul de acumulare din Fughiu, ca apoi să pedaleze zeci de kilometri și să încheie competiția în alergare, spre Oradea. Pe lângă efortul uriaș, sportivii se confruntă și cu condiții meteo grele: temperaturi ridicate și un soare strălucitor.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Doi pompieri din Alba, în misiunea de sprijin a României pentru Grecia. Proiect pilot de pregătire pentru incendiile de vară

Publicat

pompieri in grecia sursa foto isu alba 1000x600.jpg

Doi subofițeri de la ISU Alba, dintr-un total de 28 de pompieri români participă de sâmbătă la o misiune de sprijin pentru colegii lor din Grecia, țară care s-a confruntat anul trecut cu incendii masive de vegetație. 

Din Alba, la misiune participă plutonier major Andrei Brad Andrei și plutonier adjutant Alexandru.

Citește și: VIDEO: ”Dragi frați români, nu vom uita niciodată ajutorul vostru!” Populația din Grecia, impresionată de pompierii români

Personalul modulului național specializat de stins incendii de pădure trimis de România a participat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe