Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO: Grupare de cămătari din Giurgiu, organizată în stil mafiot, anihilată de DIICOT. Percheziţii în zece locaţii

Publicat

Poliţiştii DCCO şi procurorii DIICOT au destructurat, joi, o grupare infracţională organizată specializată în proxenetism şi camătă, în urma a zece percheziţii în municipiul Giurgiu, respectiv în localităţile Putineiu, Izvoarele şi Slobozia.

Cinci persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Structura Centrală, pentru audieri.

„Poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat zece percheziţii domiciliare şi au pus în executare opt mandate de aducere, pe raza judeţului Giurgiu, la persoane bănuite de camătă, proxenetism, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare a banilor”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis joi AGERPRES.

În urma percheziţiilor, au fost indisponibilizate aproape 79.000 de lei, peste 16.000 de euro, aproximativ 300 de grame de bijuterii din aur, trei autoturisme, zece telefoane mobile, aparatură destinată minării de monedă virtuală bitcoin, dar şi înscrisuri cu valoare probatorie.

Potrivit anchetatorilor, gruparea şi-ar fi desfăşurat activitatea infracţională în perioada 2012-2019, sub forma unei întreprinderi infracţionale, care ar fi fost constituită pe criterii familiale, condusă de „pater familias”, respectiv liderul grupării.

Acesta ar fi pus bazele unei grupări cu notorietate locală negativă, care ar fi fost specializată în comiterea infracţiunilor de camătă, proxenetism, instigare la fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare a banilor, pe raza municipiului Giurgiu, dar şi în străinătate, în special în Franţa.

„Gruparea ar fi fost formată din membrii familiei – tatăl, cei doi fii ai acestuia, fosta soţie, mama liderului grupării, fosta sa concubină, fiica sa şi tatăl acesteia, dar şi alte persoane apropiate. Toate aceste persoane ar fi acţionat, în mod coordonat, sub conducerea liderului, în scopul săvârşirii infracţiunilor anterior menţionate şi obţinerii ilicite de bunuri mobile, imobile şi sume mari de bani, într-un timp scurt şi cu un minimum de investiţii”, se arată în comunicat.

Poliţiştii spun că membrii grupării s-ar fi erijat în reprezentanţii unei virtuale microîntreprinderi financiar-nebancare, care ar fi fost capabilă să acorde împrumuturi cu dobânzi cuprinse între 5% şi 10%, cu condiţia lăsării, de către „clienţi”, cu titlu de garanţie a unor bunuri mobile sau imobile.

Acordarea de sume de bani, cu titlu de camătă, ar fi constat, iniţial, în identificarea unor potenţiale persoane dispuse să ia astfel de împrumuturi.

„Apoi, înainte de contractarea împrumutului sau după acordarea unei prime tranşe, clienţilor li s-ar fi cerut să se deplaseze la instituţii notariale, unde ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoanele din grupul infracţional, având ca obiect diverse bunuri imobile (terenuri sau locuinţe), ori bunuri mobile (autoturisme) deţinute de cei care se împrumutau, valoarea contractelor fictive incluzând şi suma dobânzilor solicitate”, precizează IGPR.

În acest mod, s-ar fi procedat la disimularea activităţilor infracţionale, cărora li s-ar fi dat o aparenţă de legalitate.

În cazul în care persoanele împrumutate nu puteau restitui sumele stabilite iniţial cu liderul grupării, acesta ar fi procedat la executarea lor silită. De asemenea, în situaţia în care debitorii erau în imposibilitatea restituirii dobânzilor fixate, aceştia ar fi fost ameninţaţi şi agresaţi fizic de către coordonatorul grupului infracţional.

„Din investigaţii a reieşit faptul că şi activitatea de proxenetism s-ar fi derulat în acelaşi format, de tip familial, prin luarea unor măsuri de evitare a depistării lor de către autorităţi. Femeile dispuse să se prostitueze în folosul grupului infracţional ar fi fost racolate din ţară, prin intermediul unor anunţuri telefonice sau direct, de către membrii săi şi li s-ar fi cerut să se deplaseze sau erau transportate, cu un autoturism, în Franţa”, se mai arată în comunicat.

Femeile ar fi fost cazate în diverse apartamente din Paris, Cannes sau Nisa, închiriate de către fosta concubină a liderului grupului, unde, de altfel, ar fi prestat serviciile sexuale contra cost. Anchetatorii arată că pentru evitarea unor posibile controale din partea Poliţiei Franceze, aceste locuinţe ar fi fost schimbate, în mod frecvent, la intervale de una-două luni.

Fiecare dintre tinerele care ofereau servicii sexuale contra cost plătea membrilor grupării jumătate din suma obţinută, fiind identificate, până în prezent, şapte astfel de persoane.

Banii obţinuţi din camătă şi proxenetism ar fi fost investiţi în achiziţii de imobile sau autoturisme de lux, înscrise pe numele celor care au constituit această „afacere familială”. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Alegerile din Germania. SPD, liberalii şi Verzii anunţă un acord preliminar pentru formarea unui guvern

Publicat

olaf scholz

Social-democraţii (SPD), care au obţinut cel mai bun scor în alegerile din Germania, Verzii şi Liber-Democraţii (FDP) au anunţat vineri că au ajuns la un acord preliminar în vederea formării unui guvern, relatează AFP, Reuters şi DPA.

„Am reuşit efectiv să ne punem de acord asupra unui document. Este un rezultat foarte bun, asta arată cu claritate că un guvern poate fi format în Germania”, a declarat social-democratul Olaf Scholz, probabil viitor cancelar, în cadrul unei declaraţii de presă împreună cu liderii partidelor ecologist şi liberal.

„Un nou început este posibil cu cele trei partide”, a mai spus Scholz.

Potrivit unui draft de document consultat de Reuters, cele trei partide s-au pus de acord asupra unor puncte majore, printre care şi renunţarea la centralele pe cărbune până în 2030.

De asemenea, ei au convenit ca 2% din suprafaţă să fie folosită pentru turbine eoliene pe pământ, ca pe toate acoperişurile adecvate să se instaleze panouri solare şi ca timpul pentru acordarea permiselor necesare să se reducă la jumătate, se menţionează în draft.

De asemenea, relatează AFP, social-democraţii, ecologiştii şi liberalii vor să menţină limitările la datoria publică înscrise în constituţia naţională şi au promis să nu mărească impozitele.

Cele trei partide vor să crească investiţiile în următorii ani, dar „în cadrul frânei pentru îndatorare constituţionale” germane, care limitează strict posibilităţile de deficit public.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 73.000 de români vaccinați în ultimele 24 de ore. Aproape 40.000 s-au vaccinat cu prima doză

Publicat

vaccin romani 24 de ore 15 octombrie 2021

Peste 73.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, iar dintre aceștia aproape 40.000 și-au făcut prima doză, a anunțat vineri CNCAV.

Astfel, dintre cele 73.377 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 39.052 au primit prima doză, 7.105 pe cea de-a doua, iar 27.220 au primit a treia doză de vaccin.

De la începutul campaniei, în România au fost vaccinate cu prima doză 5.926.645 de persoane, în timp ce 5.635.246 persoane au schema de vaccinare completă. Alți 492.263 de români au primit și a treia doză de vaccin.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 37 de reacții adverse, iar numărul total al reacțiilor adverse raportate de la debutul campaniei, în decembrie 2020, a ajuns la 17.724.

CNCAV precizează că 115 reacții adverse sunt în curs de investigare.
(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incident șocant în Marea Britanie: Un parlamentar conservator a murit, după ce a fost înjunghiat într-o biserică

Publicat

marea britanie
arhiva foto

Deputatul britanic David Amess din Partidul Conservator al premierului Boris Johnson şi-a pierdut viaţa, vineri după ce a fost înjunghiat de un bărbat care a intrat la o întâlnire electorală cu alegătorii din districtul său, a anunţat poliţia, citată de Reuters şi AFP.

Deputatul David Amess, în vârstă de 69 de ani, membru al Camerei Comunelor pentru circumscripţia Southend West din comitatul Essex, a fost atacat în jurul prânzului în Biserica metodistă Belfairs din oraşul Leigh-on-Sea.

Poliţia a pătruns în biserică şi susţine că un bărbat a fost arestat sub suspiciunea de crimă. Poliţia a precizat că nu mai caută pe altcineva în legătură cu acest incident.

Serviciile de urgenţă au făcut mari eforturi pentru a-i salva viaţa, dar în zadar. „A fost tratat de serviciile de urgenţă dar, din păcate, a murit la faţa locului”, a precizat poliţia.

„Un bărbat în vârstă de 25 de ani a fost arestat rapid după ce poliţiştii au ajuns la faţa locului sub suspiciunea de crimă şi un cuţit a fost recuperat”, a mai menţionat poliţia.

În vârstă de 69 de ani, David Amess, căsătorit şi tatăl a cinci copii, a fost ales prima dată în legislativul britanic în anul 1983, când a reprezentat circumscripţia Basildon. Apoi, în 1997, a candidat pentru circumscripţia Southend West.

Colegii din parlament şi-au exprimat şocul şi i-au adus un omagiu lui Amess, care avea întâlniri cu alegătorii în prima şi a treia vinere a lunii, afirmând că era foarte scrupulos în îndeplinirea obligaţiilor către circumscripţia sa.

„A fost înjunghiat de mai multe ori”, a declarat John Lamb, un consilier local aflat la faţa locului, pentru Reuters.

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Agenţia Europeană pentru Medicamente examinează un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca

Publicat

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat joi că a început să examineze un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19, deschizând calea către o posibilă autorizare pentru utilizarea medicamentului în Uniunea Europeană, relatează AFP.

Studiile clinice au arătat că medicamentul AZD7442, o combinaţie de anticorpi, reduce simptomele severe şi decesele asociate maladiei, a declarat luni compania anglo-suedeză AstraZeneca.

Decizia de lansare a unei proceduri de examinare continuă a cocktailului de anticorpi, numit de asemenea „Evusheld”, „se bazează pe rezultatele preliminare ale studiilor clinice, care sugerează că medicamentul poate ajuta la protejarea împotriva bolii”, a declarat într-un comunicat Agenţia Europeană pentru Medicamente, cu sediul la Amsterdam.

Poate dura câteva luni între începerea examinării continue de către EMA şi o eventuală autorizare a medicamentului.

Versiuni sintetice ale anticorpilor naturali

Anticorpii monoclonali – care recunosc o moleculă specifică a virusului sau bacteriei ţintă – sunt versiuni sintetice ale anticorpilor naturali. Ei sunt administraţi persoanelor deja infectate, pentru a compensa deficienţele sistemului imunitar. Acest lucru este diferit de un vaccin, care stimulează organismul să producă propriul răspuns imun.

Vaccinul AstraZeneca anti-COVID-19 este unul dintre cele patru vaccinuri aprobate în prezent de EMA.

Studiul clinic care are la bază medicamentul AZD7442

Studiul clinic care are la bază medicamentul AZD7442 „a determinat o reducere satisfăcătoare din punct de vedere statistic a cazurilor de COVID-19 grave şi a deceselor asociate maladiei, în comparaţie cu un placebo, în rândul pacienţilor care nu erau spitalizaţi şi care prezentau simptome uşoare sau moderate”, se precizează într-un comunicat publicat de compania AstraZeneca.

Studiul a fost realizat în rândul a 903 participanţi, dintre care 90% făceau parte din categoriile de pacienţi consideraţi cu risc înalt de a dezvolta forme severe de COVID-19, inclusiv persoane cu comorbidităţi. Agerpres

Citește mai departe