Connect with us

EVENIMENT

Grupare de cămătari din Mureş, destructurată. Copii duşi la cerşit pentru plata datoriilor

Publicat

diicot

Procurorii DIICOT au reţinut trei persoane din oraşul Ungheni, judeţul Mureş, respectiv doi bărbaţi, de 25 şi 37 de ani, şi o femeie, de 34 de ani, acuzaţi de cămătărie şi şantaj.

Inculpaţii acordau unor persoane sărace împrumuturi cu dobânzi foarte mari, iar datornicii care nu plăteau erau obligaţi să le achite din alocaţii sau ajutoare sociale sau chiar să-şi oblige copii la cerşit.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2015, pe raza oraşului Ungheni, judeţul Mureş, un bărbat şi concubina sa au început să desfăşoare activităţi de acordare de împrumuturi cu dobândă, iniţial câtorva membri ai comunităţii, ulterior extinzându-se la aproape toată localitatea, activitate devenită din ce în ce mai organizată şi din care obţineau venituri impresionante.

Astfel, cei doi concubini au început să ofere ajutor bănesc vecinilor şi persoanelor foarte sărace din cadrul comunităţii, percepând iniţial dobânzi între 35-50% din suma împrumutată, fiind vorba despre sume de la câteva zeci de lei până la 100 lei.

La început, aceste sume le erau restituite în termen de o lună de zile, de cele mai multe ori, la data la care persoanele cu venituri mici din acea comunitate primeau banii cu titlu de alocaţii pentru copii, ajutoare de la primărie şi alte indemnizaţii de acest gen.

În timp, cei doi concubini şi-au modificat regulile de acordare a acestor împrumuturi, în aşa fel încât câştigul lor să fie cât mai rapid şi în cuantum cât mai mare.

Bărbatul se ocupa de oferirea acestui gen de „ajutor” persoanelor cu venituri foarte mici, pe care le atrăgea în astfel de înţelegeri oferindu-le împrumuturi cu dobândă variabilă, în funcţie de persoană şi de suma împrumutată, respectiv dobânzi cuprinse între 35% şi 100% din suma împrumutată, pe un termen de o lună de zile.

Victimele erau chemate la domiciliul inculpatului, unde se stabileau condiţiile împrumutului şi se înmânau banii, după care inculpata, singura care avea educaţia şcolară necesară, nota într-un caiet de datorii persoana împrumutată, suma dată, dobânda aferentă şi perioada împrumutului.

Ulterior, la data scadentă sau înainte de această dată, cei doi concubini atenţionau persoanele împrumutate că trebuie să le restituie atât banii, cât şi dobânda, iar în cazul în care datornicii spuneau că nu dispun de sumele respective, interveneau ameninţările cu aplicarea unor corecţii fizice sau cu dublarea sumei datorate. În cazul în care nu restituiau banii, ameninţările erau uneori puse în practică cu ajutorul celuilalt bărbat inculpat sau a altor rude.

Împrumuturile acordate au devenit atât de împovărătoare pentru unele dintre victime, încât acestea nu reuşeau să le mai restituie, iar la fiecare termen depăşit, cei doi concubini dublau suma datorată.

Astfel, inculpaţii ajungeau să apeleze la şantaj pentru a-şi recupera banii împrumutaţi şi câştigul scontat, în sensul că cereau datornicilor, de obicei sub ameninţare, să meargă cu ei la un notar şi să le cedeze toate veniturile obţinute cu titlu de alocaţie pentru copii, ajutor pentru persoane sărace sau alte asemenea indemnizaţii primite de la stat, pe o perioadă cuprinsă între 12 – 18 luni.

Suma câştigată de către inculpaţi ajungea să fie şi de 4 -10 ori mai mare decât suma ce o aveau de restituit datornicii, care erau aduşi într-o stare de dependenţă totală.

Astfel, s-a ajuns la situaţii în care persoanele vătămate şi-au exploatat proprii copii, prin obligarea la practicarea cerşetoriei de la vârste foarte fragede, pentru obţinerea unor venituri din care să trăiască întreaga familie, dar şi pentru a acoperi datoriile către membrii grupării.

La propunerea DIICOT, Tribunalul Mureş a decis, vineri, arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul BCCO Târgu Mureş şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş.

Sursa: Poliția Română

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Accident în zona centrală din Alba Iulia. Un șofer și-a abandonat mașina după ce a lovit un autoturism parcat

Publicat

video Știrea ta: accident în zona centrală din alba iulia.

Un accident rutier s-a produs joi seara, în zona centrală a municipiului Alba Iulia, lângă centrul comercial Mercur City Center.

Șoferul unui autoturism înmatriculat în județul Sibiu a lovit o mașină parcată, iar mai apoi a abandonat autoturismul în stradă și a plecat. 

Proprietarul mașinii lovite a sunat la 112 pentru a semnala accidentul. „Operatoarea mi-a spus să am răbdare. Când au echipaj o să trimită”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Polițiștii au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Publicat

ambulator integrat infectioase centru diagnostic.jpg

Ambulatoriul Spitalului Clinic de Boli Infecțiose din Cluj-Napoca va fi reabilitat, își va extinde serviciile și va fi dotat cu noi echipamante medicale.

Fostul Centru de Diagnostic și Tratament, preluat de spital împreună cu Consiliul Județean Cluj, tratează zilnic 1.000 de pacienți.

Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Spitalul Clinic de Boli Intecțioase are în proiect de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Licitație de peste 4,6 milioane de lei, lansată în SEAP

Publicat

lucrări de întreținere și reparații în cetatea alba carolina. licitație

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Autoritățile locale din Alba Iulia alocă peste 4,6 milioane de lei pentru întreținerea și repararea elementelor și dotărilor urbane din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani. 

Primăria Alba Iulia a lansat, pe 28 martie, în SEAP, o licitație pentru lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani.

Valoarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Modernizarea unor străzi din zona cartierului Arex din Alba Iulia. Licitația pentru execuția lucrărilor a fost lansată

Publicat

modernizarea unor străzi din zona cartierului arex din alba iulia.

Modernizarea unor străzi din zona cartierului Arex din Alba Iulia. Șapte străzi aflate în zona cartierului Arex din municipiul Alba Iulia urmează să fie asfaltate și modernizate printr-o investiție de peste 26,6 milioane de lei. Este vorba despre străzile Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Ispirescu, Dimitrie Bolintineanu, Simion Mândrescu, Alexandru Odobescu, și Arieșului. 

Primăria Alba Iulia a lansat pe 28 martie, în SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe