Connect with us

EVENIMENT

Guvernul a stabilit noi condiţii pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni

Publicat

refugiati ucraina1.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Pentru a mai primi sprijin financiar de la guvern, refugiații ucraineni trebuie să îndeplinească în următoarele cinci luni două condiții: solicitantul și membrii de familie trebuie să fie încadrați în muncă, iar copiii minori trebuie să fie înscriși la școală.

Executivul a aprobat, miercuri, hotărârea de Guvern care modifică legislaţia privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. Astfel, sunt prevăzute modificări ale cuantumului sumelor forfetare, precum şi condiţiile şi mecanismul de acordare a acestora.

Cuantumul sumei forfetare, se va acorda în mod diferenţiat.

Astfel, pentru primele patru luni consecutive, suma va fi compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferenţiat, respectiv de 750 lei/lună pentru persoana singură şi 2000 lei/lună pentru o familie, precum şi dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană.

Începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferenţiat, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură şi 2000 lei/lună pentru o familie.

Condiţiile de acordare a acestor sume forfetare se modifică.

Pentru prima lună, singura condiţie impusă este ca străinul să fie beneficiar al protecţiei temporare.

Guvernul a stabilit noi condiţii pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni. Solicitantul și membrii familiei acestuia vor fi înregistraţi la una din agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sau a Municipiului Bucureşti

Pentru următoarele 3 luni solicitantul şi membrii familiei acestuia care îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadraţi în muncă pe teritoriul României să fie înregistraţi la una din agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sau a Municipiului Bucureşti sau, după caz, să fie încadraţi în muncă pe teritoriul României şi să aibă înscrişi copiii minori care îndeplinesc condiţiile pentru a frecventa o formă de învăţământ preuniversitar, în grupe/clase/formaţiuni de studiu din unităţile de învăţământ preuniversitar în una din modalităţi: – în calitate de antepreşcolari, preşcolari sau elevi în calitate de audienţi sau să frecventeze activităţi educaţionale din oferta altor instituţii/organizaţii, precum hub-uri sau centre educaţionale organizate în unităţi de învăţământ de către autorităţi ale administraţiei publice locale sau organizaţii neguvernamentale din zonele cu un număr mare de beneficiari ai protecţiei temporare, centre UNICEF Blue Dot deschise pe teritoriul ţării în parteneriat cu MFTES, palate şi cluburi ale copiilor, centre comunitare de învăţare permanentă, centre educaţionale pentru preşcolari, şcoli de artă sau centre culturale.

Începând cu a 5-a lună până la finalul anului 2023 solicitantul şi membrii de familie ai acestuia să fie încadraţi în muncă şi să aibă înscrişi copiii minori potrivit modalităţilor descrise mai sus.

Guvernul a stabilit noi condiţii pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni. Solicitanţii trebuie să depună o cerere la primărie

Solicitanţii trebuie să depună o cerere la primărie, iar primăria verifică prin aplicaţia informatică dacă persoana este beneficiar de protecţie temporară şi îndeplineşte condiţiile referitoare la înregistrarea/încadrarea în muncă şi înscrierea copiilor în unităţi de învăţământ şi ulterior îi repartizează în locaţiile stabilite prin hotărârile comitetelor judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

Unităţile care asigură cazarea transmit primăriilor, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii în curs pentru luna anterioară solicitarea de decontare.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Motocicletă intrată într-o mașină pe str. Republicii. Polițiștii clujeni au constatat cine a fost de vină

Publicat

repu e1751569744619.jpeg

Un accident rutier a avut loc, joi seara, pe strada Republicii din Cluj-Napoca după ce o motocicletă a intrat într-o mașină.

Polițiștii clujeni au precizat că, din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, fără victime.

Din primele cercetări ale acestora, o șoferiță care a ișeit cu mașina din curtea Spitalului CFR nu a acordat prioritate motociclistului.

Și șoferița și motociclistul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Schimbări în modul de acordare a anumitor concedii medicale. Ministrul Sănătății: indemnizațiile vor fi acordate în trei categorii

Publicat

schimbări în modul de acordare a anumitor concedii medicale. ministrul

Schimbări în modul de acordare a anumitor concedii medicale. Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat, joi, că indemnizațiile pentru concediile medicale aferente bolii obișnuite vor fi acordate în trei categorii, până la șapte zile – 55%, între 8-14 zile – 65% și peste 15 zile – 75% din baza de calcul.

„Noutatea pentru codul de boală 01, pentru că ați văzut cu toții excesele care au apărut în acest segment, în acest domeniu, sunt reașezarea, dacă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Coty”, mașina construită de la zero de studenții UTCN. E electrică și va participa la un concurs în Germania

Publicat

whatsapp image 2025 07 03 at 19.36.09 1 scaled e1751561407843.jpeg

ART TU, echipa de Formula Student a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), a testat, joi, o mașină electrică, botezată ”Coty”, construită de la zero de către studenți, care va concura în cadrul unui concurs în Germania, pe fostul circuit de Formula 1 de la Hockenheim.

Monopostul a fost proiectat și construit de o echipă de 60 de studenți de la toate facultățile universității, din care jumătate vor participa în perioada 17-25 august la concursul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum să dormi mai bine în nopțile caniculare de vară: sfaturi utile pentru un somn odihnitor

Publicat

cum să dormi mai bine în nopțile caniculare de vară:

Cum să dormi mai bine în nopțile toride de vară: Luna iulie va fi caniculară în România, cu temperaturi ce depășesc 35 de grade. Perioada cea mai fierbinte va fi 4-7 iulie, când se vor înregistra până la 38 de grade, resimțite ca 40. Sudul și sud-vestul țării vor avea cele mai mari abateri termice.

Asta înseamnă, de asemenea, o noapte tropicală pentru mulți dintre noi, cu temperaturi care nu vor scădea sub 20°C, scrie Mediafax.

Așadar, dacă aveți probleme cu somnul,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe