Connect with us

ACTUALITATE

Guvernul elvețian dorește prelungirea restricţiilor până în luna martie

Publicat

omicron

Varianta Omicron ar putea fi „începutul sfârşitului” pandemiei de COVID-19, a apreciat miercuri guvernul elveţian. Totuși, din prudenţă,guvernul doreşte să prelungească până la sfârşitul lui martie măsurile luate pentru stăvilirea celui de-al 5-lea val al epidemiei, informează AFP.

„Este posibil să fim înaintea unui punct de cotitură ce ar putea fi decisiv, cu trecerea de la o fază pandemică la o fază endemică, cu o imunitate în rândul populaţiei care atinge acum niveluri ridicate”, a declarat ministrul elveţian al sănătăţii Alain Berset, în timpul unei conferinţe de presă.

„Omicron ar putea fi începutul sfârşitului – încă nu se ştie – al acestei pandemii”, a spus el.

Ţinând cont de vaccinare şi de vindecări, rata de imunizare pentru cei peste 20 de ani depăşeşte 90% şi atinge chiar 97% pentru cei peste 80 de ani, a explicat ministrul.

Elveţia nu a scăpat de valul 5

Ca restul planetei, Elveţia nu a scăpat de valul 5, chiar dacă, potrivit experţilor guvernamentali, capacităţile sale spitaliceşti nu sunt încă depăşite. Varianta Omicron reprezintă în această ţară 90% dintre contaminări.

„Omicron este foarte contagios, mai puţin periculos, însă acesta nu este un motiv pentru a lăsa garda jos. Acesta nu este de asemenea un motiv pentru a adopta atitudini alarmiste”, a afirmat Berset.

În timpul şedinţei sale zilnice, Consiliul Federal (guvernul) a decis să reducă durata de izolare a pacienţilor cu COVID-19 de la zece la cinci zile. Pentru a putea ieşi din izolare, persoanele trebuie să nu prezinte niciun simptom timp de 48 de ore, cum este cazul şi în prezent.

Carantina cazurilor de contact a fost de asemenea redusă la cinci zile

Carantina cazurilor de contact a fost de asemenea redusă la cinci zile. Începând cu ianuarie, mai multe cantoane au redus deja această carantină la şapte zile. Carantina a fost de asemenea limitată „la persoanele care locuiesc împreună sau au avut un contact comparabil, strâns şi regulat, cu o persoană testată pozitiv”.

Sunt exceptate de la carantină persoanele trecute prin boală sau cele vaccinate cu cel mult patru luni înainte.

„Cu toate acestea, situaţia rămâne fragilă. Se înregistrează o înmulţire a contaminărilor, care va duce la o creştere a spitalizărilor, o vedem în alte ţări”, a subliniat ministrul elveţian al sănătăţii.

Elveţia a decis pe 17 decembrie să permită accesul în interiorul unor instituţii doar persoanelor vaccinate sau celor trecute prin boală

În faţa celui de-al 5-lea val de COVID-19 şi pentru a limita pe cât posibil contaminările legate de Omicron, Elveţia a decis pe 17 decembrie să permită accesul în interiorul unor instituţii doar persoanelor vaccinate sau celor trecute prin boală, să restrângă numărul de participanţi la reuniuni private, să facă telemunca obligatorie şi să întărească obligativitatea de a purta mască sanitară.

Aceste măsuri urmau să fie în vigoare până pe 24 ianuarie, însă „dată fiind situaţia din spitale care rămâne tensionată” guvernul elveţian propune prelungirea lor până la sfârşitul lui martie.

Pentru a menţine recunoaşterea certificatului sanitar de Uniunea Europeană (UE), Consiliul Federal al Elveţiei doreşte de asemenea să reducă durata de valabilitate a tuturor certificatelor de vaccinare de la 365 la 270 de zile.

Elveţia, care numără 8,6 milioane de locuitori, a înregistrat peste 12.000 de morţi de COVID-19 de la începutul pandemiei, aproape 139 de decese pentru 100.000 de locuitori. Circa 67% din populaţia Elveţiei este vaccinată cu schemă completă, mai puţin decât în alte ţări ale Europei de Vest.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 21 de ani din Coțușca

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din Darabani au oprit sâmbătă pentru control, pe drumul județean DJ 282, în comuna Coțușca, un autovehicul condus de un tânăr de 21 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autovehiculul nu era înmatriculat sau înregistrat conform prevederilor legale. Motiv pentru care a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe