Connect with us

ACTUALITATE

Guvernul elvețian dorește prelungirea restricţiilor până în luna martie

Publicat

omicron

Varianta Omicron ar putea fi „începutul sfârşitului” pandemiei de COVID-19, a apreciat miercuri guvernul elveţian. Totuși, din prudenţă,guvernul doreşte să prelungească până la sfârşitul lui martie măsurile luate pentru stăvilirea celui de-al 5-lea val al epidemiei, informează AFP.

„Este posibil să fim înaintea unui punct de cotitură ce ar putea fi decisiv, cu trecerea de la o fază pandemică la o fază endemică, cu o imunitate în rândul populaţiei care atinge acum niveluri ridicate”, a declarat ministrul elveţian al sănătăţii Alain Berset, în timpul unei conferinţe de presă.

„Omicron ar putea fi începutul sfârşitului – încă nu se ştie – al acestei pandemii”, a spus el.

Ţinând cont de vaccinare şi de vindecări, rata de imunizare pentru cei peste 20 de ani depăşeşte 90% şi atinge chiar 97% pentru cei peste 80 de ani, a explicat ministrul.

Elveţia nu a scăpat de valul 5

Ca restul planetei, Elveţia nu a scăpat de valul 5, chiar dacă, potrivit experţilor guvernamentali, capacităţile sale spitaliceşti nu sunt încă depăşite. Varianta Omicron reprezintă în această ţară 90% dintre contaminări.

„Omicron este foarte contagios, mai puţin periculos, însă acesta nu este un motiv pentru a lăsa garda jos. Acesta nu este de asemenea un motiv pentru a adopta atitudini alarmiste”, a afirmat Berset.

În timpul şedinţei sale zilnice, Consiliul Federal (guvernul) a decis să reducă durata de izolare a pacienţilor cu COVID-19 de la zece la cinci zile. Pentru a putea ieşi din izolare, persoanele trebuie să nu prezinte niciun simptom timp de 48 de ore, cum este cazul şi în prezent.

Carantina cazurilor de contact a fost de asemenea redusă la cinci zile

Carantina cazurilor de contact a fost de asemenea redusă la cinci zile. Începând cu ianuarie, mai multe cantoane au redus deja această carantină la şapte zile. Carantina a fost de asemenea limitată „la persoanele care locuiesc împreună sau au avut un contact comparabil, strâns şi regulat, cu o persoană testată pozitiv”.

Sunt exceptate de la carantină persoanele trecute prin boală sau cele vaccinate cu cel mult patru luni înainte.

„Cu toate acestea, situaţia rămâne fragilă. Se înregistrează o înmulţire a contaminărilor, care va duce la o creştere a spitalizărilor, o vedem în alte ţări”, a subliniat ministrul elveţian al sănătăţii.

Elveţia a decis pe 17 decembrie să permită accesul în interiorul unor instituţii doar persoanelor vaccinate sau celor trecute prin boală

În faţa celui de-al 5-lea val de COVID-19 şi pentru a limita pe cât posibil contaminările legate de Omicron, Elveţia a decis pe 17 decembrie să permită accesul în interiorul unor instituţii doar persoanelor vaccinate sau celor trecute prin boală, să restrângă numărul de participanţi la reuniuni private, să facă telemunca obligatorie şi să întărească obligativitatea de a purta mască sanitară.

Aceste măsuri urmau să fie în vigoare până pe 24 ianuarie, însă „dată fiind situaţia din spitale care rămâne tensionată” guvernul elveţian propune prelungirea lor până la sfârşitul lui martie.

Pentru a menţine recunoaşterea certificatului sanitar de Uniunea Europeană (UE), Consiliul Federal al Elveţiei doreşte de asemenea să reducă durata de valabilitate a tuturor certificatelor de vaccinare de la 365 la 270 de zile.

Elveţia, care numără 8,6 milioane de locuitori, a înregistrat peste 12.000 de morţi de COVID-19 de la începutul pandemiei, aproape 139 de decese pentru 100.000 de locuitori. Circa 67% din populaţia Elveţiei este vaccinată cu schemă completă, mai puţin decât în alte ţări ale Europei de Vest.AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Peste 1.000 de clujeni diagnosticați cu COVID în 24 de ore. Rata de INFECTARE la Cluj-Napoca a DEPĂȘIT 22 de cazuri la mie

Publicat

test covid pixabay.jpg

1.068 de persoane au fost confirmate cu Covid-19 în județul Cluj, în ultimele 24 de ore.

Au fost făcute 7.579 de teste, din care 6.356 au fost teste rapide.

În acest moment, în spitalele din Cluj sunt internați 443 de pacienți cu Covid-19. La ATI primesc îngrijiri
49 de persoane.

Citește și: RECORD negru în PANDEMIE. Peste 34.200 de cazuri noi de COVID-19, în 24 de ore. Sunt raportate și 94 de DECESE

1.110 clujeni au murit din cauza Covid-19 de la debutul pandemiei. din județul Cluj.

Crește rata de infectare în tot județul

În județul Cluj rata de infectare a ajuns la 16,95 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Aceasta este așteptată să crească în continuare, având în vedere numărul cazurilor noi, în medie peste 700 pe zi.

În 2 săptămâni, în județ au fost diagnosticate cu Covid-19 nu mai puțin de 12.809 persoane.

De asemenea, rata de infectare a ajuns la Cluj-Napoca la 22,10 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. În 2 săptămâni au fost raportate în oraș 7.440 de cazuri noi de Covid-19.

Citește și: Dej a URCAT pe primul loc în topul ORAȘELOR cu cea mai MARE rată de INFECTARE cu COVID din țară. E urmat de Cluj-Napoca

Municipiul Dej a ajuns și el miercuri la o rată de infectare de 26,40 de cazuri la 1.000 de locuitori.

ACTUALITATE

Ministerul Finanţelor vine în ajutorul mediului de afaceri. Măsuri pentru HORECA

Publicat

bani lei.jpg

Ministerul Finanţelor a publicat în procedură de transparenţă decizională un proiect de act normativ prin care propune prelungirea scutirii, pe o perioadă de 180 de zile, de la plata impozitului specific de către operatorii economici din HORECA, potrivit unui comunicat remis miercuri de instituţie.

„Ministerul Finanţelor vine în ajutorul mediului de afaceri, care se confruntă în această perioadă cu o acută lipsă de lichiditate, şi în anul fiscal 2022, prin prelungirea scutirii de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici din domeniul HORECA pentru o perioadă de 180 de zile calculată de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe. Concomitent s-a prevăzut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal”, se menţionează în comunicatul Ministerului Finanţelor.

Potrivit sursei, proiectul de act normativ mai prevede reglementări în privinţa comerţului online, flexibilizarea condiţiilor de accesare a eşalonării la plată şi reglementări ale unor dispoziţii din Codul de procedură fiscală.

O primă modificare a Codului de procedură fiscală vizează flexibilizarea condiţiilor de accesare a eşalonării la plată prin crearea posibilităţii depunerii cererii de eşalonare şi de către debitorii aflaţi în procedura insolvenţei, condiţia fiind ca până la data emiterii deciziei de eşalonare aceştia să iasă din procedura de insolvenţă. Totodată, Ministerul Finanţelor propune crearea posibilităţii acordării eşalonării la plată şi pentru sumele pentru care s-a stabilit răspunderea, potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară. Măsura este necesară pentru redresarea contribuabililor care se află în dificultate financiară, pentru care eşalonarea la plată reprezintă un real sprijin.

O altă modificare a Codului de procedură fiscală are în vedere încetarea obligaţiilor declarative pe perioada inactivităţii sau a suspendării activităţii pentru contribuabilii care au înscrisă în registrul comerţului menţiunea privind inactivitatea temporară sau au suspendată activitatea. Măsura are ca scop reducerea poverii administrative a contribuabililor care, în prezent, îşi menţin obligaţiile declarative sau care pot obţine un regim de declarare derogatoriu la cerere, cum este cazul profesiilor liberale.

De asemenea, se propune modificarea Codului de procedură fiscală prin reglementarea expresă a modalităţii de restituire a impozitului pe dividende în cazul în care din regularizarea anuală a dividendelor distribuite parţial în cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, rezultă sume de restituit de la buget. Măsura este necesară pentru că, în prezent, Codul de procedură fiscală reglementează doar modalitatea de restituire a impozitului pe dividende în situaţia în care societatea efectuează distribuiri de dividende parţiale în cursul anului, dividendul şi impozitul fiind achitate, fără ca textul să reglementeze şi situaţia în care dividendul este distribuit, dar acesta nu este plătit şi, pe cale de consecinţă, nu este plătit nici impozitul, precizează Ministerul Finanţelor.

Cea de-a patra propunere de modificare a Codului de procedură fiscală are în vedere reglementarea expresă a obligaţiei de raportare (furnizare de informaţii) a contribuabililor/plătitorilor care oferă mijloacele necesare pentru facilitarea tranzacţiilor on-line (piaţă on-line, platformă, portal, alte mijloace). Măsura are scopul de a identifica şi impozita persoanele fizice care comercializează produse în mediul on-line, fără a fi înregistrate ca plătitori de impozite şi taxe şi fără a declara veniturile obţinute din această activitate. De asemenea, natura informaţiilor, periodicitatea, precum şi modelul declaraţiilor se aprobă prin ordin al preşedintelui ANAF.

Pe de altă parte, proiectul de act normativ pus în transparenţă decizională are în vedere trei modificări ale Codului Fiscal, dintre care prima prevede instituirea obligaţiei notarilor publici de declarare a tranzacţiilor din transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia situate sub plafonul neimpozabil de 450.000 lei. Măsura are în vedere situaţiile în care contribuabilii persoane fizice nu au înregistrat în cartea funciară proprietăţile imobiliare ca parte din patrimoniul afacerii şi au declarat impozit pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, în condiţiile în care aceştia erau obligaţi la plata impozitului pe venitul din activităţi independente. De asemenea, prin instituirea acestei obligaţii declarative se urmăreşte identificarea persoanelor fizice care efectuează tranzacţii cu proprietăţi imobiliare şi care, cu toate că îndeplinesc criteriile pentru încadrarea în activitatea independentă, plătesc impozitul pe venit potrivit prevederilor art.111 din Codul fiscal. Astfel, în ambele situaţii prezentate, contribuabilii au beneficiat de deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile prevăzută la art. 111 alin.(1) din Codul fiscal, fapt ce a condus la diminuarea impozitului datorat.

De asemenea, documentul prevede modificarea prevederilor Codului fiscal în ceea ce priveşte autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor înregistraţi, a expeditorilor înregistraţi şi a importatorilor autorizaţi, în sensul că aceasta se va realiza de structurile de specialitate din cadrul Autorităţii Vamale Române, urmând ca stabilirea competenţelor, procedurilor şi condiţiilor de autorizare a antrepozitelor fiscale, destinatarilor înregistraţi, expeditorilor înregistraţi, importatorilor autorizaţi să se realizeze prin ordin al ministrului Finanţelor, la propunerea preşedintelui Autorităţii Vamale Române.

A treia propunere de modificare a Codului Fiscal vizează stabilirea unui nou termen-limită, respectiv 31 decembrie 2022, până la care operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale. Măsura este necesară pentru evitarea sancţionării operatorilor economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale, pentru nerespectarea obligaţiei de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, în condiţiile în care obligaţia nu a putut fi adusă la îndeplinire din motive neimputabile acestora. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se oprește apa în municipiul Botoșani. Care sunt zonele afectate

Publicat

apa robinet.jpg

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei în municipiul Botoşani, în data de 27.01.2022 – în intervalul orar 09:00 – 16:00, pentru executarea lucrărilor de remediere a avariei de pe conducta din AZBO Ø350 mm, localizată în zona Şcolii Gimnaziale nr. 7.

Afectaţi de sistarea furnizării apei sunt utilizatorii din municipiul Botoşani: str. Vârnav, Aleea Prieteniei.

Pentru evitarea efectelor negative cauzate de lipsa apei, rugăm consumatorii să-şi constituie rezervele de apă necesare.

S.C. Nova Apaserv S.A. îşi cere scuze faţă de abonaţii afectaţi.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Nou ATACANT la CFR 1907 Cluj. A jucat în Italia

Publicat

cfr juca.jpg

Echipa de fotbal CFR 1907 Cluj a bătut palma cu un nou atacant în vârstă de 21 de ani, care a jucat în Italia. 
”Suntem bucuroși să vă anunțăm că Daniel Birligea, atacant în vârstă de 21 de ani, este noul jucător al CFR-ului.
Birligea a evoluat la grupele de juniori ale clubului Palermo FC, iar în ultimii doi ani și jumătate a jucat constant pentru formația italiană Teramo Calcio.
Îi dorim multă baftă și cât mai multe realizări în tricoul echipei noastre!”, au anunțat reprezentanții CFR Cluj.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe