EVENIMENT
Guvernul Germaniei pregăteşte o relaxare a restricţiilor, în timp ce un nou focar de COVID-19 a apărut la o fabrică unde lucrează şi români

Cele 16 landuri din Germania împreună cu guvernul federal pregătesc o relaxare lentă a restricţiilor legate de pandemia de coronavirus, a anunţat miercuri cancelarul Angela Merkel, conform dpa.
Măsurile, care urmează după dispute interminabile între diferite landuri, trebuie puse de acord cu ministerele federale. Aceasta se preconizează că va avea loc în timpul unei a doua runde de discuţii miercuri seara.
În timpul primei lor întâlniri faţă în faţă din 12 martie, şefii landurilor au convenit să continue politica ce recomandă distanţarea socială de 1,5 metri în public, precum şi purtarea măştii de faţă în transportul public şi în magazine.
Şcolile urmează să revină la activitatea normală după vacanţa de vară, cu condiţia ca numărul infecţiilor să scadă în continuare.
Va rămâne în vigoare interzicerea evenimentelor publice de amploare până cel puţin la sfârşitul lunii octombrie, deşi premierul landului Schleswig-Holstein, Daniel Guenther, a declarat pentru dpa că anumite evenimente ar putea fi permise de la începutul lui septembrie, cu condiţia să limiteze contactele şi să se aplice măsurile de igienă.
Populaţia trebuie încurajată să îşi limiteze contactele, iar restricţiile vor fi reimpuse dacă numărul infecţiilor creşte.
Vorbind marţi, înainte de întâlnire, Merkel a cerut în continuare prudenţă.
Deciziile au venit în timp ce un nou focar în masă a apărut la o fabrică de prelucrare a cărnii în vestul ţării. Grupul Toennies a raportat că 400 dintre lucrătorii săi de la fabrica din landul Rheda Wiedenbrueck au fost testaţi pozitiv la virus.
Autorităţile medicale din regiune au plasat aproximativ 7.000 de persoane în carantină, inclusiv pe toţi cei care au lucrat în fabrica respectivă, care a fost închisă.
Gereon Schulze Althoff, responsabil la Toennies pentru controlul focarului, a afirmat că muncitori întorşi dintr-un weekend prelungit petrecut acasă în România şi Bulgaria ar fi putut aduce virusul, conform relatării dpa.
Au existat mai multe focare la fabricile de procesare a cărnii din Germania în ultimele săptămâni. Rapoartele au evidenţiat numărul mare al lucrătorilor din Europa de Est cu salarii mici angajaţi de fabrici şi condiţiile supraaglomerate în care trăiesc aceştia. AGERPRES
Sursa foto: reuters.com
EVENIMENT
Muniție preluată de pirotehniști în vederea DISTRUGERII controlate, în poligon. Sfaturile ISU Cluj

Pirotehniștii din cadrul ISU Cluj au preluat, azi, muniție neexplodată din două locații din județul Cluj, Strucuț, respectiv Crăești, în vederea distrugerii ei controlate în poligon. Este vorba de un proiectil de 105mm și un proiectil de aruncător de 82mm, ambele din al Doilea Război Mondial.
„Echipajul pirotehnic din cadrul unității noastre a fost solicitat să desfășoare în această după-amiază două misiuni de asanare a unor elemente de muniție găsite pe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”, susținută de părintele Amfilohie Brânză.
Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții
În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.
Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.
Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.
Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii
În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro