Connect with us

EVENIMENT

Guvernul României adoptă măsuri pentru creșterea preciziei localizării apelurilor către Serviciul de urgență 112

Publicat

112.jpg

Potrivit informațiilor transmise de STS, Guvernul României a adoptat vineri o ordonanță de urgență ce vizează implementarea unor măsuri menite să asigure o creștere a preciziei localizării apelurilor efectuate către Serviciul de urgență 112.

Acest nou tip de localizare cu acurateţe crescută va fi furnizat doar pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă şi se va putea realiza independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele în tehnologii mai vechi, iar ariile de determinare a poziţiei vor fi restrânse de până la 25 de ori, în unele cazuri.

Iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), fiind elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România.

Actul normativ va permite implementarea unei soluţii tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene, fiind rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu.

„România are acum printre cele mai bune sisteme de localizare pe apelul 112 din Europa şi cel mai bun dintre statele UE cu relief complex.

Acest proiect face parte dintr-un demers mai amplu de îmbunătăţire a localizării pe 112, de aceea am depus în Parlament un amendament la Codul urbanismului prin care vom obliga ca toate clădirile de blocuri nou construite să fie cartografiate 3D pentru a facilita accesul agenţiilor de intervenţie de urgenţă la locul precis identificat prin 112”, a spus Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării.

Guvernul României adoptă măsuri pentru creșterea preciziei localizării apelurilor către Serviciul de urgență 112. Localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea

În prezent, pe timpul unui apel la 112, localizarea se realizează atât pe baza caracteristicilor de acoperire a celulei GSM la care este conectat telefonul, cât şi pe baza GPS-ului, funcţiilor şi senzorilor încorporaţi în telefoanele inteligente.

În primul caz, localizarea este furnizată în 99,9% din apeluri, dar oferă arii de localizare mai mari de 12,5 km2 pentru 58% dintre situaţii, respectiv mai mari de 50 km2 pentru 25% dintre acestea.

Complementar cu acest prim tip de localizare, al doilea caz se bazează pe localizarea AML care este furnizată pentru aproximativ jumătate din apelurile efectuate la numărul de urgenţă 112, ca urmare a dependenţei de terminalul mobil şi a limitărilor asociate acestei tehnologii. Astfel, noua configuraţie va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcţie de tehnologia de comunicaţii mobile utilizată.

Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea.

O astfel de capabilitate a Serviciului de urgenţă 112 permite intervenţia mai rapidă la caz a echipajelor specializate de Ambulanţă, Poliţie, Pompieri, SMURD, Jandarmerie şi Salvamont.

Totodată, va ajuta la o localizare mai exactă a victimelor în cazul unor calamităţi naturale (cutremure, inundaţii, avalanşe etc.) sau în cazul persoanelor dispărute sau rătăcite.

Guvernul României adoptă măsuri pentru creșterea preciziei localizării apelurilor către Serviciul de urgență 112. MCID, STS şi ANCOM apreciază implicarea operatorilor publici de telefonie mobilă

Prevederile legislative adoptate vineri vor asigura cadrul legal pentru realizarea unor configuraţii la nivelul reţelelor de comunicaţii ale operatorilor publici de telefonie mobilă astfel încât să poată determina cu acurateţe crescută coordonatele geografice ale locului de unde se sună la 112.

De asemenea, la nivelul Serviciului de urgenţă 112 vor fi realizate modificări în arhitectura de sistem pentru a permite primirea, procesarea şi punerea la dispoziţia operatorilor şi dispecerilor a acestor informaţii de localizare cu acurateţe crescută.

Procesul de dezvoltare a noilor funcţionalităţi se va realiza etapizat, în următoarele luni: proiectare arhitectură, instalare echipamente, implementare şi operaţionalizare a metodelor de obţinere a informaţiilor de localizare, testare pilot şi extindere la nivel naţional.

În conformitate cu politica ANCOM de a susţine dezvoltarea de servicii inovative în beneficiul utilizatorilor finali, Autoritatea va transfera către bugetul de stat suma necesară pentru implementarea în cel mai scurt timp a acestui proiect.

MCID, STS şi ANCOM apreciază implicarea operatorilor publici de telefonie mobilă în acest proiect vital pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă anunţate la 112, suportul acestora fiind esenţial în implementarea acestor instrumente destinate protecţiei cetăţenilor.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Percheziții realizate de DIICOT ȘI BCCO Alba Iulia, la Sibiu. Au destructurat o grupare care vindea droguri de mare risc

Publicat

video: percheziții realizate de diicot Și bcco alba iulia, la

O serie de percheziții domiciliare au fost realizate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, marți 26 septembrie la Sibiu. 

Mai exact este vorba despre 4 mandate de percheziții domiciliare, ce privesc mai multe persoane suspecte de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Din cercetări a reieșit că, pe parcursul anului 2023, două persoane bănuite ar fi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fiii satului la Pețelca, în 1 octombrie: ceremonii religioase, vizită la expoziția etnografică, premieri și spectacol folcloric

Publicat

petelca 1000x600.jpg

Duminică, 1 octombrie 2023, la Pețelca va avea loc o nouă ediție a evenimentului „Fiii satului Pețelca”.

Evenimentul va începe de la ora 11.00 și va fi organizat într-un spațiu special amenajat la „Fântâna satului”.

În cadrul serbării vor avea loc ceremonii religioase, sfințire troiță, vizită la expoziția etnografică din Pețelca, premieri, decernarea diplomelor, precum și un spectacol de excepție susținut de Ansamblul Dor Teiușan.

Program:

  • Ora 11.00…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Arobs Cluj vrea să atragă 55 de milioane de euro de la Bursă pentru extinderea şi dezvoltarea firmei

Publicat

voicu oprean masina.jpg

Arobs Transilvania Software intenţionează să atragă aproximativ 55 de milioane de euro de pe Bursă, care să susţină extinderea şi dezvoltarea firmei pentru următoarea perioadă, a afirmat luni Voicu Oprean, Fondator şi CEO al companiei, cu ocazia debutului companiei pe piaţa reglementată a Bursei, transmite Agerpres.
„Suntem la Bursă pentru a ridica bani. Urmează o majorare de capital. Ne dorim să ridicăm aproximativ 55 de milioane de euro care să susţină…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea unui grup de traficanți de droguri, în Hunedoara. Ce au descoperit polițiștii

Publicat

foto: bcco alba iulia a participat la destructurarea unui grup

Polițiștii de la BCCO Alba Iulia au participat altături de polițiștii din Hunedoara și procurorii DIICOT la 15 percheziții domiciliare care au vizat un grup specializat în traficul de droguri. 

Acțiunea a avut loc marți 26 septembrie, pe raza localității Hunedoara.

Mai exact dosarul vizează săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive, trafic de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe