Connect with us

EVENIMENT

Guvernul României adoptă măsuri pentru creșterea preciziei localizării apelurilor către Serviciul de urgență 112

Publicat

112.jpg

Potrivit informațiilor transmise de STS, Guvernul României a adoptat vineri o ordonanță de urgență ce vizează implementarea unor măsuri menite să asigure o creștere a preciziei localizării apelurilor efectuate către Serviciul de urgență 112.

Acest nou tip de localizare cu acurateţe crescută va fi furnizat doar pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă şi se va putea realiza independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele în tehnologii mai vechi, iar ariile de determinare a poziţiei vor fi restrânse de până la 25 de ori, în unele cazuri.

Iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), fiind elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România.

Actul normativ va permite implementarea unei soluţii tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene, fiind rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu.

„România are acum printre cele mai bune sisteme de localizare pe apelul 112 din Europa şi cel mai bun dintre statele UE cu relief complex.

Acest proiect face parte dintr-un demers mai amplu de îmbunătăţire a localizării pe 112, de aceea am depus în Parlament un amendament la Codul urbanismului prin care vom obliga ca toate clădirile de blocuri nou construite să fie cartografiate 3D pentru a facilita accesul agenţiilor de intervenţie de urgenţă la locul precis identificat prin 112”, a spus Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării.

Guvernul României adoptă măsuri pentru creșterea preciziei localizării apelurilor către Serviciul de urgență 112. Localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea

În prezent, pe timpul unui apel la 112, localizarea se realizează atât pe baza caracteristicilor de acoperire a celulei GSM la care este conectat telefonul, cât şi pe baza GPS-ului, funcţiilor şi senzorilor încorporaţi în telefoanele inteligente.

În primul caz, localizarea este furnizată în 99,9% din apeluri, dar oferă arii de localizare mai mari de 12,5 km2 pentru 58% dintre situaţii, respectiv mai mari de 50 km2 pentru 25% dintre acestea.

Complementar cu acest prim tip de localizare, al doilea caz se bazează pe localizarea AML care este furnizată pentru aproximativ jumătate din apelurile efectuate la numărul de urgenţă 112, ca urmare a dependenţei de terminalul mobil şi a limitărilor asociate acestei tehnologii. Astfel, noua configuraţie va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcţie de tehnologia de comunicaţii mobile utilizată.

Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea.

O astfel de capabilitate a Serviciului de urgenţă 112 permite intervenţia mai rapidă la caz a echipajelor specializate de Ambulanţă, Poliţie, Pompieri, SMURD, Jandarmerie şi Salvamont.

Totodată, va ajuta la o localizare mai exactă a victimelor în cazul unor calamităţi naturale (cutremure, inundaţii, avalanşe etc.) sau în cazul persoanelor dispărute sau rătăcite.

Guvernul României adoptă măsuri pentru creșterea preciziei localizării apelurilor către Serviciul de urgență 112. MCID, STS şi ANCOM apreciază implicarea operatorilor publici de telefonie mobilă

Prevederile legislative adoptate vineri vor asigura cadrul legal pentru realizarea unor configuraţii la nivelul reţelelor de comunicaţii ale operatorilor publici de telefonie mobilă astfel încât să poată determina cu acurateţe crescută coordonatele geografice ale locului de unde se sună la 112.

De asemenea, la nivelul Serviciului de urgenţă 112 vor fi realizate modificări în arhitectura de sistem pentru a permite primirea, procesarea şi punerea la dispoziţia operatorilor şi dispecerilor a acestor informaţii de localizare cu acurateţe crescută.

Procesul de dezvoltare a noilor funcţionalităţi se va realiza etapizat, în următoarele luni: proiectare arhitectură, instalare echipamente, implementare şi operaţionalizare a metodelor de obţinere a informaţiilor de localizare, testare pilot şi extindere la nivel naţional.

În conformitate cu politica ANCOM de a susţine dezvoltarea de servicii inovative în beneficiul utilizatorilor finali, Autoritatea va transfera către bugetul de stat suma necesară pentru implementarea în cel mai scurt timp a acestui proiect.

MCID, STS şi ANCOM apreciază implicarea operatorilor publici de telefonie mobilă în acest proiect vital pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă anunţate la 112, suportul acestora fiind esenţial în implementarea acestor instrumente destinate protecţiei cetăţenilor.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00. E sub cea de acum 4 ani

Publicat

vot1.jpg

Prezența la vot în județul Cluj, la primul tur al alegerilor pentru președintele României, a ajuns la 26%.

În continuare, prezența la urne este mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 14.oo votaseră 29,39% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00

În Cluj-Napoca, până la ora 14 au votat aproape 30% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 14.00 era de 34,68%.

În județul Cluj au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba caută operatori de transport public de persoane pentru 32 de rute din județ. Licitație, lansată în SEAP

Publicat

consiliul județean alba caută operatori de transport public de persoane

Consiliul Județean Alba caută operatori de transport public de persoane pentru 32 de rute din județ. În funcție de trasee, valoarea contractelor de delegare a serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate este estimată între 326.000 și 9.233.000 de lei, fără TVA. 

Consiliul Județean Alba a lansat pe 21 noiembrie, în platforma SEAP, o licitație pentru delegarea gestiunii serviciului public de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A încercat să evite un control al polițiștilor și a refuzat testarea pentru alcool. Șofer de 43 de ani din Șona, cu dosar penal

Publicat

etilotest.jpeg

Un șofer de 43 de ani din Șona a încercat, în noaptea să evite controlul polițiștilor și a oprit mașina în afara părții carosabile. Apoi, acesta a refuzat testarea cu aparatul etilotest și recoltarea monstrelor de sânge. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 noiembrie 2024, în jurul orei 01.15, pe DJ 107, în afara localității Șona, polițiștii Secției 6 de Poliție Rurală Jidvei au depistat un bărbat de 43 de ani,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sorin Naș (S.O.S. România): Am votat cu candidatul interzis de sistem. Mi-am anulat, astfel, votul

Publicat

s. nas.jpeg

Președintele Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, Sorin Naș, a votat, duminică, la secția de votare nr. 38 din Cluj-Napoca pentru alegerile prezidențiale.

”Am votat cu candidatul interzis de sistem, iar prin acest vot dat mi-am anulat votul. M-am asigurat, astfel, că votul meu nu va fi transferat către niciunul dintre ceilalți candidați care nu mă reprezintă în niciun fel”, a spus Naș.

Reamintim că liderul Partidului S.O.S. România nu a mai putut candida…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe